Autostrada Unirii: Un constructor român a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția celui mai dificil lot

0
Publicat:

Un constructor român a câștigat, astăzi, contractul pentru proiectarea și execuția celui mai dificil lot al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor, Cirian Șerban, precizând că astfel toate cele patru loturi au intrat în linie dreaptă.

Un constructor român a câștigat contractul pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
Un constructor român a câștigat contractul pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii

„Un constructor român a câștigat, astăzi, contractul pentru proiectarea și execuția celui mai dificil lot al Autostrăzii Unirii.

Lotul Grințieș-Pipirig, care tranzitează județul Neamț, face parte din secțiunea montană a A8 Miercurea Nirajului-Leghin.

De astăzi, toate cele patru loturi din cea mai dificilă secțiune a Autostrăzii Unirii au constructori desemnați.

Contractul pentru lotul Grințieș - Pipirig are o valoare de aproape 6 miliarde lei, dar cel mai scump contract al secțiunii montane rămâne cel pentru lotul dintre Ditrău și Grințieș, cu o valoare de 6,2 miliarde lei, pentru care deja a început etapa de proiectare.

Vreau să impun un ritm alert pentru construcția acestor loturi, pentru ca toți românii, inclusiv domnul ministru Pâslaru, să poată circula până în 2030, pe autostradă, de la Târgu Mureș la Târgu Neamț – Moțca pe o distanță de peste 200 km!”, a scris ministrul Ciprian Șerban pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, la 1 iulie, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a atribuit marți contractul pentru lotul 1D Joseni–Ditrău – un tronson important din secțiunea montană a A8.  Valoarea contractului este de 821 milioane lei (fără TVA), termenul de realizare fiind de 34 luni, din care 10 luni de proiectare și 24 luni de execuție.

Autostrada Unirii va traversa Carpații Orientali, legând regiunile istorice Transilvania și Moldova și continuând până la râul Prut, unde un pod de autostradă o va conecta cu rețeaua rutieră din Republica Moldova.

Autostrada Unirii (A8) Târgu Mureș – Iași – Ungheni, cu o lungime de peste 300 de kilometri, este plănuită de mai bine de un deceniu, iar legea privind construcția sa a fost adoptată în 2018.

„Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut, și se termină printr-o conexiune cu Autostrada A3 Brașov-Borș, în apropierea orașului Târgu Mureș. Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane principale: Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț și Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, precum și un pod peste râul Prut”, arăta textul inițial al legii.

Însă, în cei șapte ani de la adoptarea legii privind construcția Autostrăzii Unirii, niciuna dintre cele cinci secțiuni în care a fost împărțit traseul acesteia nu a fost finalizată.

Trei tronsoane se află în șantier și ar putea fi inaugurate în 2026: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 de kilometri), Leghin – Târgu Neamț (30 de kilometri) și podul peste Prut din Ungheni (un kilometru).

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite