Autostrada Transilvania: Ce modificări va suferi traseul sectorului Nădășelu-Mihăiești

0
Publicat:

CNAIR a lansat, joi, licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare devierii traseului sectorului Nădășelu - Mihăiești din Autostrada Transilvania.

Harta secțiunii de autostradă Nădășelu-Mihăiești, Foto: Arhivă Adevărul
Harta secțiunii de autostradă Nădășelu-Mihăiești, Foto: Arhivă Adevărul

Joi, 03.08.2023, CNAIR a transmis spre publicare în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) anunțul de participare aferent contractului de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de deviere a traseului situate între km 10+009 - km 12+000 și km 21+406 – km 24+890, aferente autostrăzii Brașov - Târgu Mureș - Cluj-Oradea, subsecțiunea 3A2: Nădășelu - Mihăiești (km 8+700 – km 25+500).”, au transmis reprezentanții Companiei.

Potrivit acestora, data limită pentru primirea ofertelor este 25 septembrie 2023, iar durata contractului este de 27 de luni, din care 9 luni perioada de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor.

Valoarea estimată a contractului este de 1.114.273.701,00 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Devierea traseului acestui sector de autostradă se face în conformitate cu recomandările din cadrul Expertizei Tehnice.”, menționează sursa citată.

Lucrările aferente zonei cuprinse între km 10+009 și km 12+000 presupun devierea traseului spre aval, prin construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km, fundat pe piloți forați de diametru mare, neafectând în niciun fel versantul care prezintă alunecări.

În ceea ce priveste zona cuprinsă între km 21+406 și km 24+890, traseul autostrăzii se va devia în zona km 21+406,49 prin construirea unui viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km, conducând la depășirea în aval a traseului DN 1F, precum și a cursului Pârâului Topa Mică, ajungând pe malul stâng al acestuia într-o zonă relativ plană.

Racordarea la traseul existent se va realiza în zona km 24+890 al traseului inițial.

Licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție va fi vizibilă în SEAP ulterior publicării anunțului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

CNAIR a scos din contractul cu UMB zonele „critice” de la Nădășelu și Topa Mică

Luna trecută, Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, critica tărăgănarea deciziei CNAIR de a scoate din contractul încheiat cu grupul UMB cele două zone cu probleme Nădășelu și Topa Mică de pe Autostrada Transilvania (A3).

„Ministerul Transporturilor și CNAIR nu reușesc după aproape doi ani să rezolve problema alunecării de teren de la Nădășelu, pe Autostrada Transilvania”, atenționa Horațiu Cosma. Dealurile Transilvaniei și indecizia CNAIR în a aproba modificarea proiectului tehnic pe care a solicitat-o constructorul (încă de acum un an) au dus la impasul pentru zonele critice de la Nădășelu și Topa Mică”, spunea acesta.

Anul acesta ar trebui să circulăm pe Autostrada A3 Transilvania între Cluj și Zalău. Nu se va întâmpla acest lucru. Sorin Grindeanu nu a fost în stare de doi ani să rezolve blocajele de pe proiect. Din cauza lui, autostrada pusă în PNRR de USR nu va fi gata mai devreme de 2025”, afirmă Cosma.

El a mai precizat că dincolo de timpul pierdut „pe mâna CNAIR”, care a avut nevoie de un an doar pentru a a-și da seama că trebuie să scoată din contract lucrările de la Nădășelu și Topa Mică, se mai pune și problema duratei procedurii de achiziție care trebuie să ia în calcul eventuale contestații.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite