Autostrada Transilvania: secțiunea Chiribiș-Biharia are un nou constructor

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, joi, că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru construcția subsecțiunii Chiribiș-Biharia a Autostrăzii Transilvania.

Secțiunea Chiribiș-Biharia face parte din Autostrada Transilvaniei, Foto: Facebook Cristian Pistol
Secțiunea Chiribiș-Biharia face parte din Autostrada Transilvaniei, Foto: Facebook Cristian Pistol

Potrivit acestuia, după semnarea contractului, Asocierea de constructori români va avea la dispoziție 785,21 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări) pentru construcția celor 28,55 km ai acestui proiect.

Procedura pentru semnarea contractului (finanțat din fonduri europene nerambursabile) va putea fi demarată peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații.”, precizează oficialul din Transporturi.

La rândul său, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că Asocierea de constructori și proiectanți români PRECON TRANSILVANIA SRL– CITADINA 98 SA a fost desemnată câștigătoare pentru realizarea secțiunii de autostradă Chiribiș-Biharia, parte din AutostradaTransilvania.

Acesta a menționat că, de la momentul semnării contractului, Asocierea va avea la dispoziție 24 de luni ( din care 6 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni perioada de executie a lucrărilor) pentru finalizarea celor 28,55 de km ai acestei secțiuni de autostradă.

Realizarea tronsonului de 28,55 km din Autostrada Transilvania a fost adjudecată în 2020, în urma unei licitaţii încheiate în 2018, de o asociere formată din Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina), Vahostav (Slovacia) și East Water Drillings (București), pentru suma de 326 milioane lei plus TVA, adică aproximativ 11,5 milioane lei/kilometru.

Potrivit contractului, subsecţiunea Biharia Chiribiş ar fi trebuit terminată în august 2022, însă constructorii au oprit lucrările în aprilie 2022, proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, cerând atunci suplimentarea contractului cu circa 130 de milioane de lei, pe motiv că expertiza tehnică realizată indica necesitatea unor lucrări neprevăzute în documentația de licitație.

La începutul acestui an, directorul CNAIR anunța și relansarea licitației pentru secţiunea Suplacu de Barcău - Chiribiş (26,35 km) a Autostrăzii Transilvania. Lucrările la acest lot au fost abandonate după rezilerea contractului Bechtel, în anul 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite