Video Autostrada Sibiu-Făgăraș. Turcii folosesc o tehnologie în proiectare de top. Cum va arăta la final VIDEO

0
Publicat:

Turcii de la Makyol folosesc pentru proiectarea celor patru loturi ale Autostrăzii Sibiu-Făgăraș o tehnologie de top, diferită de modelările 3D de până acum. O simulare tridimensională a unuia dintre loturi lasă să se vadă cum va arăta artera rutieră la final.

Building Information Modeling (BIM) permite simularea oricărui obiect de construcție în spațiu tridimensional, într-o variantă diferită față de modelările 3D, după cum explică specialiștii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) într-o nouă postare pe pagina de socializare: „Tehnologia BIM este conectată direct la baza de date, iar modelul rezultat include nu doar liniile de sprijin și textura materialelor, ci și date tehnologice sau economice relevante pentru construcție”.

Sunt oferite, de asemenea, și alte detalii din proiectare, fiind dată ca exemplu modelarea traseului Lotului 3 (VEZI VIDEO) din tronsonul cuprins între Sibiu și Făgăraș (parte din A13) - construit de turci la poalele nordice ale Carpaților Meridionali grație modernei tehnologii.

Într-un articol anterior pentru „Adevărul”, oficialii au menționat că se așteaptă demararea execuției acestei autostrăzi până la finele acestui an.

Autostrada Sibiu Făgăraș proiectare prin simulare tridimensională BIM Sursă YouTube DRDP Brașov
Autostrada Sibiu Făgăraș proiectare prin simulare tridimensională BIM Sursă YouTube DRDP Brașov

„Cele mai moderne tehnologii pentru construcție și proiectare de autostrăzi”

„România, prin CNAIR, este la ora actuală cel mai mare dezvoltator din Uniunea Europeană în domeniul infrastructurii mari de transport rutier. Cu 780 de km contractați și aflați acum în faza de proiectare sau de execuție și cu alți peste 240 de km aflați acum în licitație, în România se folosesc la ora actuală cele mai moderne tehnologii pentru construcția și proiectarea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres). Una dintre soluțiile de top folosite deja pentru proiectarea celor patru loturi ale Autostrăzii Sibiu - Făgăraș (68,5 km), de exemplu, este Building Information Modeling (BIM)”, se laudă reprezentanții CNAIR în postarea de pe pagina de Facebook.

Practic prin utilizarea acestei tehnologii în proiectare se iau în calcul inclusiv caracteristicile fizice ale unui obiect, opțiunile de poziționare a acestuia, costul fiecărei tip de material de construcție.

Turcii de la Makyol se află încă în faza de proiectare a autostrăzii pentru care s-au aocat 12 luni. De la bun început, au folosit pentru proiectare tehnologia BIM - al cărei rezultat se va reflecta în construcția întregii Autostrăzi Sibiu – Făgăraș.

Lotul 3 - cel care este prezentat în simularea tridimensionala BIM video - reprezintă 17,61 km cuprinși Arpașu de Jos și Sâmbăta de Sus.

Parte din A13

Autostrada Sibiu-Făgăraș reprezintă un tronson din A13, cuprins între Sibiu și Bacău, ce trece prin Făgăraș și Brașov, în lungime de aproximativ 300 km. Este vorba despre cea de-a doua autostradă a Moldovei, după A7, menită să lege această regiune istorică de alte zone ale țării.

Tronsonul cuprins între județele Sibiu și Brașov, împărțit în patru loturi, a fost atribuit unui singur antreprenor - un concern de firme turcești: Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret AS ce are mai mulți subcontractanți și terți, pentru suma 6,4 miliarde de lei (peste 1,3 miliarde euro fără TVA, finanțare asigurată prin Programul Transport.

Artera va avea, printre altele, șapte noduri rutiere, dintre care trei în Sibiu: la Boița - unde se va lega de Autostrada Sibiu-Pitești, la Avrig și Arpașu, iar restul în Brașov: Victoria, Sâmbăta, Ileni, Făgăraș, precum și 12 viaducte, 87 de poduri din care o treime peste autostradă, iar restul peste cursuri de apă și drumuri, dar și trei poduri pentru legătura cu DN1.

Autostrada Sibiu – Făgăraș, ce are ca termen de finalizare anul 2028, se continuă cu Autostrada Brașov - Făgăraș (50,2 km) care se află în faza studiilor de teren, fiind preconizată elaborarea Proiectului său Tehnic până la finalizarea acestui an. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite