Austria şi Luxemburgul blochează transparenţa europeană în domeniul taxelor. Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a rezolva problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni se întâlnesc miercuri la un summit desfăşurat în Bruxelles pentru a discuta problemele energiei şi evaziunii fiscale în UE, după ce Luxemburgul şi Austria au blocat recent un acord european în această ultimă privinţă.

Ţelul este ca statele să recolteze cât mai mulţi bani din evaziunea estimată anual la circa un trilion de euro. La presiunile Germaniei, ambele state au manifestat o deschidere către asta, pentru ca imediat apoi să blocheze creşterea transparenţei.

Una dintre propunerile discutat la summitul din această săptămână este aceea de schimburi automate de informaţii privind conturile bancare, ceea ce ar duce la o colectare mai bună a veniturilor bugetare. Austria şi Luxemburgul sunt temporar exceptate de la această regulă.

Luc Frieden, ministrul luxemburghez de Finanţe, şi Maria Fekter, omoloaga sa din Austria, au declarat că există probleme legale care necesită rezolvare. Ei au arătat cu degetul către paradisurile fiscale britanice.

Pe de altă parte, o serie de oficiali precum Sven Giesold – purtătorul de cuvânt pentru economie verde şi finanţe – a acuzat cele două state de „obstrucţionism neruşinat”. Liderii se întâlnesc pentru a pune din nou presiune pe cele două ţări.

Scăderea preţurilor la energie, o prioritate

Energia este şi ea pe listă. Liderii europeni sunt aşteptaţi să îşi concentreze atenţia pe piaţa internă de energie, creşterea investiţiilor în infrastructură şi reducerea preţurilor mari la energie. Comisia Europeană estimează că dependenţa de importuri a uniunii a crescut în ultimele două decenii şi estimează că va urca cu 80% până în 2035 pentru ţiţei şi gaz.

Jose Barroso, preşedintele Comiesiei Europene, a declarat că piaţa comunitară fragmentată duce la creşterea preţurilor, atât pentru consumatori, cât şi pentru companii. El vrea realizarea pieţei interne de energie pentru a putea scădea preţurile şi a creşte veniturile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite