Aurul, la un nou maxim istoric: prețul, de 5 ori mai mare decât în criza din 2008

0
Publicat:

Prețul unui gram de aur a atins marți noi maxime, de aproape 313 lei, o creștere de peste 6 lei într-o singură zi, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Lingouri de aur
Prețul aurului a atins un nou record

Cursul maxim pentru un gram de aur este 312.9021 lei înregistrat la data de 5 martie 2024, de 5 ori mai mare decât cel mai mic curs din ultimii 16 ani - 60.8183 lei înregistrat la data de 15 august 2008.

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9719 lei, în creştere cu 0,21 bani (0,04%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9698 lei.

Comparativ cu dolarul, valoarea leului a scăzut, moneda americană fiind cotată la 4,5820 lei, în urcare cu 0,32 bani (0,07%), comparativ cu şedinţa precedentă, când s-a situat la 4,5788 lei.

În schimb, moneda naţională s-a apreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1707 lei, în scădere cu 1,35 bani (-0,26%), faţă de 5,1842 lei cotaţia anterioară. 

image

Aurul a fost mereu un refugiu pentru investitori

Cel mai vechi activ de refugiu din lume, aurul a înregistrat o creștere susținută în ultima perioadă, de la 299 lei la finalul lunii februarie.

Prețul aurului a dat dovadă de reziliență în 2023. Recenta performanță uluitoare ar putea fi rezultatul unei cereri puternice din partea băncilor centrale și a fluxurilor către active de refugiu în contextul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, care au contribuit la contracararea presiunilor descendente generate de creșterea bruscă a randamentelor titlurilor de trezorerie și de aprecierea dolarului american.Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, până în trimestrul al 3-lea al anului 2023, achizițiile nete de aur din partea băncilor centrale, au fost cu 14% mai mari decât în anul precedent.

Anul trecut, Consiliul Mondial al Aurului a publicat un sondaj în care se menționa că "24% dintre băncile centrale intenționează să își majoreze rezervele în următoarele 12 luni". Nu numai că este probabil ca acest lucru să constituie un sprijin pentru prețul actual al aurului, dar ar putea, de asemenea, să se stimuleze și mai mult cererea.Pe de altă parte, izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu în luna octombrie a declanșat, de asemenea, unele fluxuri către active de refugiu precum metalul galben, care au contribuit la revenirea prețului la nivelul psihologic cheie de 2.000 USD. Probabilitatea ca conflictul să se prelungească ar putea continua să alimenteze cererea pentru active mai sigure în 2024, coroborat cu schimbarea retoricii Rezervei Federale cu privire la perspectivele de politică monetară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite