Aurul încasează cea mai dură lovitură din ultimii 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul aurului continuă să scadă, după ce datele economice publicate în China şi temerile legate de criza din Cipru au declanşat cea mai mare fugă a investitorilor în aur din 1983 încoace.

Panica de pe burse a cauzat cel mai acut „exod” al investitorilor în aur, care au vândut masiv participaţiile deţinute în cadrul companiilor care au legătură cu metalul preţios. 

Preţul aurului a scăzut astfel la 1.366 de dolari pe uncie, de la peste 1.500 de dolari cât era vineri. Atfel, preţul a scăzut pe parcursul a două şedinţe de tranzacţionare, vineri cu 5,3%, iar astăzi cu 9%, reprezentând cel mai abrut declin înregistrat în numai două zile din 1983 şi până în prezent. 

„Piaţa cade ca un cuţit. Oamenii vor să scape cât mai repede de aur”, explică pentru CNBC Kevin Grady, preşedintele fondului de investiţii Phoenix Futures. „Vezi de asemenea oameni care vând portofolii profitabile de acţiuni, legate de energie, doar pentru a acoperi pierderile cauzate de expunerea pe aur. Se poate observa o lichidare masivă a activelor legate de aur”, a continuat acesta. 

În ultimii ani, criza a transformat aurul într-un adevărat refugiu pentru investitori. În timp ce obligaţiunile suverane cu rating „AAA” şi, mai nou, depozitele bancare, şi-au pierdut caracterul de active cu risc zero, aurul a devenit o alternativă tot mai căutată printre investitori. 

Acum, pentru prima dată în 12 ani, aurul a intrat pe o pantă descendentă. În momentul de faţă, preţul metalului preţios este cu aproximativ 25% mai mic faţă de recordul istoric atins în septembrie 2011, când cotaţia unciei de aur ajunsese la 1.920 de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite