Asociaţie, despre plafonarea preţului la gazele naturale: Favorizează importatorii şi furnizorii. Mii de consumatori riscă să plătească mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonarea preţului gazelor naturale (alături de preţurile celorlalte utilităţi), măsură luată recent de Guvern, favorizează importatorii şi furnizorii de gaze şi afectează consumatorii.

Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, mii de consumatori riscă să achite preţuri mai mari pentru gazele naturale decât dacă preţurile ar fi fost lăsate libere să-şi continue trendul de scădere.

”Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca începând cu ianuarie 2020 preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârşitul ciclului de extracţie 2020, supraoferta din import, măsurile de a “scumpi” înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a preţului gazelor naturale în următoarele 5-6 luni”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

”Decizia autorităţilor de plafonare este una populistă, care nu ţine cont de aceste realităţi. Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a preţului de pe piaţa gazelor naturale din România”, a completat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Potrivit datelor Asociaţiei Energia Inteligentă, furnizorii de gaze se confruntă cu o scădere vizibilă a cererii de gaze de la declararea stării de urgenţă (consumul a scăzut în martie 2020 cu 15-20% faţă de consumul lui martie 2019) sau chiar cu închiderea unor consumatori. De aceea, în ultima vreme renegociază contractele cu prelungirea termenelor de plată şi scăderea preţurilor. 

Potrivit asociaţiei, autorităţile ar trebui să modifice articolul următor din recenta ordonanţă: “În perioada stării de urgenţă preţul gazelor naturale nu poate fi majorat peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare, acesta putând fi doar diminuat în funcţie de cerere şi ofertă” întrucât este lacunar şi nu protejează consumatorii finali, aşa cum este intenţia declarată. Acest articol ar trebui să fie modificat în sensul următor: “preţul gazelor naturale la consumatorul final nu poate fi majorat peste nivelul practicat în contractele existente la data…”.

În această situaţie, articolul respectiv ar avea o utilitate de prevenire a unei foarte puţin posibile situaţii de creştere a preţului gazelor naturale în următoarea perioadă, la nivelul consumatorului final. 

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România. Misiunea asociaţiei este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze şi de energie din ţara noastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite