Asociaţie: Această plafonare şi compensare a facturilor la energie şi gaze produce efecte pentru puţini consumatori în acest an. În ce cazuri se poate aplica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a transmis, marţi, că doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună.

Reprezentanţii Asociaţiei au explicat de ce facturile la gaze şi energie au venit fără preţuri compensate sau cu compensaţii infime.

„Mulţi consumatori ne-au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit compensaţii de 1-2 lei/lună. Important este să înţelegem că această plafonare şi compensare a facturilor la energie şi gaze, mult discutată, în realitate produce efecte doar pentru puţini consumatori, în acest an.”, au transmis reprezentanţii AEI.

Potrivit acestora, plafonarea se aplică doar în cazul în care:

- preţurile la energie electrică depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). 

„În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh. ”, explică specialiştii.

- preţurile la gaze naturale depăşesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

„În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh. ”, anunţă AEI.

Totodată, potrivit datelor transmise de Asociaţie, compensarea se aplică doar în cazul în care:

* cnsumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. 

„În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primeşte nici o compensaţie. În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energiei electrică sunt de cca. 0,69 - 0,7 lei/kWh şi atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensaţie de 1,25 - 2,5 lei/lună. 

Apreciem că:

cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensaţie

- cca. 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună. 

- cca. 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.”, au explicat specialiştii.

* consumatorul consumă mai mult de 20 mc şi puţin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 2021 situaţie în care se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. 

„În situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub  20 mc/lună, nu primeşte nici o compensaţie. În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. 

Apreciem că:

cca. 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie

cca. 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie. 

cca. 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la cca. 150 lei compensare pe lună.”, a mai transmis AEI.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite