ASF: Preţurile RCA s-au stabilizat şi chiar sunt în scădere

0
0
polita rca masina calculator bani

Piaţa RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reuşitsă depăşească efectele dispariţiei City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, a anunţat Autoritatea pentgru Supraveghere Financiară (ASF).

Concret, nivelul de concentrare a pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai micăcotă din  ultimii  opt  ani.

După ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii  din  piaţă  a  City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestuian, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea priveşte cota de piaţă, scăzând până la31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.

Corelată cu evoluţia celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piaţăa celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieşirea City Insurance S.A. afost acoperit echilibrat, de întreaga piaţă, fără apariţia unor distorsiuni care să încarce până lacote alarmante un singur jucător.

De altfel, acest lucru se vede şi din situaţia plăţilor efectuate decei  opt jucători activi, în primul semestru al anului 2022.

Euroins are o cotă de peste 50% din despăgubirile brute. Comportamentul   Euroins   este   şi   rezultatul   acţiunilor   Autorităţii   de   Supraveghere Financiară (A.S.F.), care a fost activă prin supraveghere permanentă şi acţiuni de control, unelesoldate cu sancţiuni.

Clasamentul   primilor   trei   jucători,   raportat   la   Primele   Brute   Subscrise   (PBS),   este completat de Groupama, cu o cotă de piaţă de aproape 21% şi Allianz Ţiriac cu aproape 19%,cele două societăţi evoluând aproape constant în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Cu excepţia Generali, toate celelalte societăţi au cote între  6% şi  8%, de remarcat fiind poziţionareaAxeria Yard, societatea  franceză care se apropia  în iunie de 6% din piaţă, deşi  a intrat  înRomânia abia în decembrie 2021.     

Preţurile RCA s-au stabilizat şi chiar sunt în scădere. Scade şi rata combinată

O evoluţie îmbucurătoare poate fi observată şi în ceea ce priveşte preţurile. Primele mediis-au stabilizat şi chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru alacestui an, conform datelor centralizate de A.S.F. Prima medie pentru persoane fizice era de 904lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie arămas aproximativ la acelaşi nivel, fiind de 1.984 de lei, faţă de 1.943 de lei în martie.

Faţă de prima parte a lui 2021, creşterile sunt încă substanţiale, însă stabilizarea şi chiaruşoara scădere la nivelul persoanelor fizice reprezintă semne pozitive care arată că diversificareapieţei are rezultate palpabile. Indicatorii s-au îmbunătăţit şi în ceea ce priveşte daunalitatea.

La nivel de piaţă, rata combinată a ajuns la 107%, faţă de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste142% în al doilea trimestru din 2021 şi peste 161% la finalul lui 2021.  Nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuţia de RCA, a scăzutla 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, faţă de 14,40% în semestrul 1 al anului 2021.

În acelaşi timp, rata daunei a scăzut substanţial în al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%,faţă de 109,15% în al doilea trimestru al lui 2021. Această dinamică arată că asigurătorii şi-auredus substanţial pierderile.

Amintim că rata combinată a daunei se calculează ca raport întresuma daunelor achitate şi cheltuielilor de distribuţie şi administrare şi, respectiv, primele brutecâştigate

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri