ARAMT: Şomajul din România va creşte dacă se aprobă modificarea Codului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomajul ar putea creşte dacă se aprobă modificarea Codului Muncii
Şomajul ar putea creşte dacă se aprobă modificarea Codului Muncii

Activitatea agenţilor de muncă temporară, care în 2013 au generat peste 50.000 de locuri de muncă, va fi redusă cel puţin la jumătate dacă noile reglementări din proiectul de modificare a Codului muncii vor fi aprobate, a declarat Sorina Donisa, preşedintele ARAMT.

Iniţiativa legislativă care se discută la această oră în Parlament prevede introducerea obligaţiei agenţilor de muncă temporară de a încheia cu salariaţii temporari contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi de a plăti 75% din salariul minim brut în perioada dintre două misiuni, pe o perioadă de maximum trei luni.

“Suntem de acord cu unele aspecte care ţin de paritatea de tratament între un anagajat pe perioada nedeterminată dintr-o companie şi un angajat temporar, pentru că şi noi ne dorim ca cei doi să fie trataţi la fel. Însă avem o problemă cu partea care presupune de fapt încheierea doar de contracte pe perioadă determinată. Mai exact, în iniţiativa care se discută la Camera de Muncă din Parlament se precizează că agentul de muncă temporară ar trebui să semneze cu angajatul «de regulă» contracte pe perioadă nedeterminată, iar noi ştim că acest «de regula» va înseamna eliminarea contractelor pe perioadă temporară”, a explicat Sorina Donisa.

Potrivit Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT), modificările propuse pot afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restricţii determinând diminuarea rolului muncii temporare, creşterea şomajului, creşterea ratei de evaziune fiscală provenită din munca la negru şi implicit creşterea numărului muncitorilor ale căror drepturi nu sunt respectate, afectarea unor întregi industrii, disponibilizarea în masă a salariaţilor temporari şi scăderea ratei de angajare la nivel naţional.

Află pe wall-street.ro mai multe detalii 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite