Aprecierea dolarului poate provoca o criză economică și financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta apreciere a dolarului este nesustenabilă și poate aduce o criză economică sau financiară, susțin specialiștii de la Morgan Stanley într-o notă remisă clienților, citată de USnews.com.

Dolarul s-a apreciat puternic în ultima săptămână
Dolarul s-a apreciat puternic în ultima săptămână

Indicele dolarului a atins luni un nou maxim din două decenii, în timp ce lira a atins un minim istoric în raport cu dolarul.

Oscilațiile puternice ale monedelor reprezintă o altă presiune asupra economiei globale și a câștigurilor corporative, care se așteaptă să scadă pe măsură ce creșterile agresive ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale din timpul verii încep să afecteze cheltuielile.

„Minimele acțiunilor și maximele randamentelor vor fi probabil determinate de traiectoria de creștere a câștigurilor și a economiei, mai degrabă decât de inflație sau de Fed”, au scris analiștii de la Morgan Stanley.

Presiunile din creșterea dolarului vor contribui la scăderea S&P 500, până la începutul anului 2023, au spus experții.

S&P 500 a scăzut luni cu 1% și este aproape de cel mai scăzut nivel al anului.

Dolarul a atins luni un nou record istoric și în România, continuându-și ascensiunea începută săptămâna trecută, când a depășit pragul psihologic de 5 lei.

Potrivit BNR, dolarul american a fost cotat luni la 5,1135 lei. Vineri, cursul afișat de BNR era de 5,0679 lei, de la 5,0103 lei joi.

De ce suferă economiile când crește dolarul

Dolarul american a fost pe val anul acesta. Pentru turiştii americani care vizitează Europa, un dolar puternic este o veste bună, dar lucrurile nu sunt atât de roz pentru restul lumii, existând ţări care sunt la un pas să intre în recesiune sau faliment, scrie CNN.

Valoarea dolarului american a crescut cu peste 10% în 2022 faţă de celelalte monede de top până aproape de cel mai mare nivel din ultimele două decenii. Îngrijoraţi de o eventuală recesiune globală, investitorii s-au grăbit să îşi schimbe banii în dolari, o monedă considerată sigură în vremuri tulburi, scrie CNN.

Moneda americană este încă şi mai atractivă datorită campaniei agresive a Rezervei Federale de a ridica ratele dobânzii pentru a combate inflaţia foarte mare. Investiţiile americane sunt foarte profitabile acum pentru că oferă o rentabilitate mai mare.

Turiştii americani se bucură că o noapte la Roma care costa odată 100 de dolari, acum face în jur de 80 de dolari, dar situaţia este mult mai complicată pentru companiile multinaţionale şi guvernele străine.

Aproape jumătate din comerţul internaţional se face în dolari, iar guvernele care trebuie să îşi plătească datoriile în moneda americană ar putea întâmpina probleme, în special dacă şi-au epuizat rezervele.

Valoarea dolarului american tinde să crească atunci când economia americană este foarte puternică sau, oarecum surprinzător, atunci când este slab şi lumea se confruntă cu o recesiune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite