Record istoric: Dolarul a depășit pragul psihologic de 5 lei. De ce suferă economiile când crește moneda americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dolarul a depășit joi pragul psihologic de 5 lei, valoare care nu a mai fost înregistrată până acum, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Dolarul a atins un record istoric
Dolarul a atins un record istoric

Banca Națională a României (BNR) a publicat joi un curs de 5,0103 lei pentru un dolar, un nou record istoric care nu a mai fost înregistrat până acum, în creștere cu 0,68% de la 4,9764 lei, miercuri.

Moneda americană este peste nivelul euro, la cursul Băncii Naţionale.

Astfel, cursul euro a scăzut, BNR publicând un curs de 4,9412 lei pentru un euro, joi, în scădere cu 0,05% față de cursul de 4,9436 lei publicat miercuri.

image

De ce suferă economiile când crește dolarul

Dolarul american a fost pe val anul acesta. Pentru turiştii americani care vizitează Europa, un dolar puternic este o veste bună, dar lucrurile nu sunt atât de roz pentru restul lumii, existând ţări care sunt la un pas să intre în recesiune sau faliment, scrie CNN.

Valoarea dolarului american a crescut cu peste 10% în 2022 faţă de celălalte monede de top până aproape de cel mai mare nivel din ultimele două decenii. Îngrijoraţi de o eventuală recesiune globală, investitorii s-au grăbit să îşi schimbe banii în dolari, o monedă considerată sigură în vremuri tulburi, scrie CNN.

Moneda americană este încă şi mai atractivă datorită campaniei agresive a Rezervei Federale de a ridica ratele dobânzii pentru a combate inflaţia foarte mare. Investiţiile americane sunt foarte profitabile acum pentru că oferă o rentabilitate mai mare.

Turiştii americani se bucură că o noapte la Roma care costa odată 100 de dolari, acum face în jur de 80 de dolari, dar situaţia este mult mai complicată pentru companiile multinaţionale şi guvernele străine.

Aproape jumătate din comerţul internaţional se face în dolari, iar guvernele care trebuie să îşi plătească datoriile în moneda americană ar putea întâmpina probleme, în special dacă şi-au epuizat rezervele.

Valoarea dolarului american tinde să crească atunci când economia americană este foarte puternică sau, oarecum surprinzător, atunci când este slab şi lumea se confruntă cu o recesiune. 

Când dolarul zâmbeşte, lumea se încruntă

Valoarea dolarului american tinde să crească atunci când economia americană este foarte puternică sau, oarecum surprinzător, atunci când este slab şi lumea se confruntă cu o recesiune.

Oricare ar fi situaţia, investitorii consideră moneda a fi o oportunitate de creştere economică sau un refugiu sigur din calea furtunii provocate de criză. Fenomenul este de multe ori numit „zâmbetul dolarului” pentru că are loc în ambele situaţii extreme.

Restul lumii rămâne, însă, fără prea multe motive să zâmbească. Manik Narain, analist la UBS, a identificat trei motive pentru care un dolar mai puternic ar putea face rău economiilor mai slabe din întreaga lume.

1. Măreşte efortul fiscal

Nu toate ţările au capacitatea de a se împrumuta în moneda lor locală pentru că investitorii străini nu au încredere în instituţiile lor sau au pieţe financiare mai puţin dezvoltate.

Asta înseamnă că unele ţări nu au de ales şi trebuie să emită datorii denominate în dolari. Dar dacă valoarea dolarului creşte, va fi cu atât mai scump să îşi plătească obligaţiile ceea ce va stoarce rezervele guvernului.

De asemenea, un dolar puternic face ca importurile de alimente, medicamente şi combustibil să fie mult mai costisitoare.

2. Încurajează exodul de capital

Atunci când moneda ţării slăbeşte în mod dramatic, persoanele bogate, companiile şi investitorii străini încep să îşi retragă banii în speranţa că vor putea să îi depoziteze într-un loc mai sigur. Acest proces îngroapă moneda locală şi mai adânc şi exacerbează problemele fiscale.

„Dacă eşti în Sri Lanka şi vezi că guvernul se află sub presiune, vrei să îţi scoţi banii de acolo”, a spus Narain.

3. Cântăreşte greu asupra creşterii economice

Dacă firmele nu îşi permit să cumpere produsele de import de care au nevoie ca să îşi continue activitatea, nu vor avea un inventar destul de mare. Asta înseamnă că nu vor putea să vândă la fel de mult, chiar şi când cererea rămâne ridicată, iar asta este în detrimentul producţiei.

Când economia americană continuă să crească, o parte din impactul financiar poate fi ameliorat. Multe din pieţele emergente îşi exportă produsele către cea mai mare economie a lumii.

Dar când dolarul câştigă teren în faţa celorlalte monede din cauză că America este la un pas de recesiune, lucrurile se complică.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite