Dolarul a atins un nou record istoric. Ce risc aduce pentru economii

0
Publicat:

Dolarul a atins luni un nou record istoric, continuându-și ascensiunea începută săptămâna trecută, când a depășit pragul psihologic de 5 lei.

Dolarul a depășit 5,11 lei
Dolarul a depășit 5,11 lei

Potrivit BNR, dolarul american a fost cotat luni la 5,1135 lei. Vineri, cursul afișat de BNR era de 5,0679 lei, de la 5,0103 lei joi.

De ce suferă economiile când crește dolarul

Dolarul american a fost pe val anul acesta. Pentru turiştii americani care vizitează Europa, un dolar puternic este o veste bună, dar lucrurile nu sunt atât de roz pentru restul lumii, existând ţări care sunt la un pas să intre în recesiune sau faliment, scrie CNN.

Valoarea dolarului american a crescut cu peste 10% în 2022 faţă de celălalte monede de top până aproape de cel mai mare nivel din ultimele două decenii. Îngrijoraţi de o eventuală recesiune globală, investitorii s-au grăbit să îşi schimbe banii în dolari, o monedă considerată sigură în vremuri tulburi, scrie CNN.

Moneda americană este încă şi mai atractivă datorită campaniei agresive a Rezervei Federale de a ridica ratele dobânzii pentru a combate inflaţia foarte mare. Investiţiile americane sunt foarte profitabile acum pentru că oferă o rentabilitate mai mare.

Turiştii americani se bucură că o noapte la Roma care costa odată 100 de dolari, acum face în jur de 80 de dolari, dar situaţia este mult mai complicată pentru companiile multinaţionale şi guvernele străine.

Aproape jumătate din comerţul internaţional se face în dolari, iar guvernele care trebuie să îşi plătească datoriile în moneda americană ar putea întâmpina probleme, în special dacă şi-au epuizat rezervele.

Valoarea dolarului american tinde să crească atunci când economia americană este foarte puternică sau, oarecum surprinzător, atunci când este slab şi lumea se confruntă cu o recesiune.

Când dolarul zâmbeşte, lumea se încruntă

Valoarea dolarului american tinde să crească atunci când economia americană este foarte puternică sau, oarecum surprinzător, atunci când este slab şi lumea se confruntă cu o recesiune.

Oricare ar fi situaţia, investitorii consideră moneda a fi o oportunitate de creştere economică sau un refugiu sigur din calea furtunii provocate de criză. Fenomenul este de multe ori numit „zâmbetul dolarului” pentru că are loc în ambele situaţii extreme.

Restul lumii rămâne, însă, fără prea multe motive să zâmbească. Manik Narain, analist la UBS, a identificat trei motive pentru care un dolar mai puternic ar putea face rău economiilor mai slabe din întreaga lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite