Apple îi reduce cu 40% salariul lui Tim Cook. Ce sumă va încasa în 2023

0
Publicat:

CEO-ul Apple, Tim Cook, va avea o reducere de peste 40% a salariului în acest an față de anul precedent, deoarece compania ajustează modul de calcul al compensației sale, relatează CNBC.

Tim Cook este directorul general al Apple, Foto: EPA-EFE
Tim Cook este directorul general al Apple, Foto: EPA-EFE

Cook a cerut schimbarea, a transmis Apple, în urma unui vot al acționarilor asupra pachetului său salarial. Compania a redus, de asemenea, numărul de unități de stoc restricționate pe care Cook le-ar primi dacă iese la pensie înainte de 2026, precizează sursa citată.

Apple a precizat, într-un document de reglementare depus joi târziu, că remunerația totală a lui Cook este de 49 de milioane de dolari pentru 2023, cu un salariu de 3 milioane de dolari, un stimulent în numerar de 6 milioane de dolari și 40 de milioane de dolari în premii în acțiuni.

În 2022, Cook a câștigat puțin sub 83 de milioane de dolari în acțiuni, 12 milioane de dolari în stimulente și 3 milioane de dolari în salarii. El a primit, de asemenea, beneficii, inclusiv contribuții la planul de pensionare, securitate, călătorii cu avionul personal și peste 46.000 de dolari în bani pentru concediu.

Comitetul de compensare al Apple a declarat că a făcut schimbarea ca răspuns la votul de anul trecut, în care 64% dintre acționari au aprobat compensația lui Cook, în scădere față de 95% care au aprobat-o pentru anul fiscal 2020 al Apple.

Cu toate acestea, consiliul de administrație al Apple a lăudat performanța lui Cook și a spus că are încredere în deciziile strategice pe termen lung ale CEO-ului.

Compensarea directorilor a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea acționarilor instituționali în ultimul timp. Institutional Shareholder Services a recomandat ca acționarii Apple să voteze împotriva pachetului de salarii al lui Cook la adunarea anuală de anul trecut.

Comitetul de compensare, alcătuit din Art Levinson, Al Gore și Andrea Jung, a declarat că a contactat acționarii instituționali pentru a evalua salariul lui Cook.

Pe baza acestor conversații importante, am făcut modificări în dimensiunea și structura compensației lui Tim pentru 2023”, a scris comitetul, informează CNBC.

Apple a declarat că Tim Cook a susținut modificările aduse compensației sale. Compania plănuiește să poziționeze compensația anuală țintă a lui Cook între 80 și 90 la sută în raport cu grupul său principal de colegi pentru anii viitori, potrivit documentului depus.

În plus față de reducerea țintei totale, 75% din acțiunile lui Cook vor fi legate de performanța acțiunilor Apple în 2023, în loc de 50%.

CEO-ul Apple anunța în 2015 că plănuiește să-și doneze averea unor organizații de caritate.

Tim Cook a preluat postul de CEO al Apple în luna august 2011, după demisia fondatorului Steve Jobs. În perioada care a trecut de la acea dată şi până acum cotaţia acţiunilor Apple a crescut cu peste 1.000%.

De când Cook a preluat funcția de CEO în 2011, acțiunile Apple au revenit cu 1.212% față de 290% pentru S&P 500, a spus Apple.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite