ANSVSA limitează cantitățile de produse ce pot fi vândute direct de ferme consumatorilor | DOCUMENT

0
Publicat:

Președintele ANSVSA a emis și pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care propune limitarea cantităților ce pot fi vândute direct de către proprietarii fermelor.

Vaci într-o fermă
ANSVSA impune limite pentru cantitățile de produse ce pot fi vândute direct de ferme

Vânzarea directă de produse de origine animală este definită ca fiind livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantități mici de produse primare rezultate din creșterea animalele de crescătorie, din vânătoare și pescuit și de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în fermă.

Potrivit proiectului de ordin vânzarea directă de produse de origine animală include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale, fără a include însă activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.

În ce privește „cantitățile mici”, ANSVSA precizează următoarele cantităţi de produse de origine animală pot face obiectul vânzării directe de către producător la consumatorul final sau la unităţi locale de comerţ cu amănuntul care furnizează produsele direct consumatorului final:

1. lapte crud - lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;

2. peşte proaspăt - până la 300 kg/săptămână pentru peştele capturat din mare şi din ape dulci;

3. vânat sălbatic nejupuit și nedeplumat - maxim 10 unităţi vânat mare şi 100 unităţi vânat mic pe an.

4. carne de pasăre sau lagomorfe – provenind de la cel mult 10.000 de capete/ an;

5. melci şi moluşte bivalve vii - până la 50 kg/săptămână;

6. (i) ouă de găină - provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;

(ii) ouă de prepeliţă - provenind de la cel mult 300 de prepeliţe ouătoare/zi.

Limite și pentru vânzarea directă a produselor de origine nonanimală

Proiectul de ordin stipulează și cantitățile mici de produse de origine nonanimală - următoarele cantități de produse de origine nonanimală ce pot fi vândute direct:

1. produse de morărit - până la 120 tone/an;

2. pâine, specialități și produse de panificație - până la 120 tone/an;

3. paste făinoase - până la 4 tone/an;

4. produse de patiserie-cofetărie - până la 30 tone/an;

5. sucuri de fructe și legume - până la 12.000 l/an;

6. produse din legume, fructe, ciuperci - până la 10 tone/an;

7. sifon/alte ape îmbuteliate, exceptând apele minerale și apele de izvor - până la 120 hl/an;

8. uleiuri brute presate la rece - până la 600 l/an;

9. bere - până la 3.000 hl/an;

10. vin - până la 200 hl/an;

11. băuturi alcoolice distilate - până la 50 hl/an echivalent 100% alcool;

12. înghețată care nu conține produse de origine animală - până la 15 tone/an.“

Ce condiții trebuie să îndeplinească produsele pentru a putea fi vândute

Produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă de către producători trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

a) să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase și să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;

b) să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenței;

c) să nu fie contaminate cu diferite impurități, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;

d) să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise mențiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obținerii, condiții de păstrare și, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;

e) pentru laptele crud, să respecte cerințele de sănătate animală și igienă stabilite în anexa III, secțiunea IX, cap. I, pct. I și pct. II lit. A, lit. B pct. 1 și lit. C din Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatații care respectă condițiile de igienă a mulsului, a spațiilor de depozitare a laptelui și cu asigurarea trasabilității produsului, incluzând ghidurile de bune practici și igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor;

f) să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care dețin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător.

Măsuri de igienă și echipamente la punctele de vânzare

În locurile publice amenajate de autoritățile locale unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară, respectiv halate, șorțuri, bonete și mănuși curate, și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

Expunerea spre vânzare directă a produselor de origine animală în locurile publice se realizează în vitrine frigorifice sau prin alte mijloace adecvate care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite