ANSVSA aplică amenzi de 81 de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

0
Publicat:

Inspectorii santiari-veterinari ANSVSA au aplicat amenzi de 81.200 de lei pentru depozitele și unitățile alimentare care utilizau ilegal substanțe interzise în produsele alimentare de origine non-animală.

mașina cu logo-ul ANSVSA
ANSVSA aplică amenzi de 82 de mii de lei pentru utlizarea ileagală de substanțe în produse

Începând cu data de 25 septembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a efectuat prima etapă a controalelor oficiale intensificate pentru verificarea cerinţelor privind seminţele de cânepă, seminţele de mac, produsele derivate din acestea sau care le conţin precum şi folosirea ilegală a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. Controlul oficial a vizat depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, alte depozite alimentare, unităţi de fabricare/obţinere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase şi de brutărie, a produselor de cofetărie/patiserie, unităţi de fabricare a ciocolatei şi produselor zaharoase, alte unităţi care introduc/ar putea introduce pe piaţă seminţe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea sau care le conţin, precum şi unităţi care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Potrivit sursei citate, principalele neconformităţi identificate au fost: neasigurarea trasabilităţii şi a conformităţii produselor alimentare, lipsa programelor de autocontrol sau în cadrul programelor de autocontrol nu sunt cuprinse determinări pentru tetrahidrocanabinol (THC) şi alcaloizi de opiu, după caz, nerespectarea condiţiilor de igienă şi care ţin de implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, conform legislaţiei în vigoare, desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

În urma controalelor efectuate în aceste tipuri de unităţi au fost aplicate zece amenzi în cuantum de 81.200 de lei.

ANSVSA menţionează că, până în prezent, s-au efectuat 1.177 de controale oficiale şi au fost prelevate 82 de probe. Dintre acestea, opt probe de mac sunt neconforme (depăşirea limitelor admise de alcaloizi din opiu) şi a fost reţinută cantitatea de 10.523 kg, în valoare de 122.127 de lei.

Sub supravegherea inspectorilor ANSVSA, conform legislaţiei aplicabile, aceste produse urmează ori să fie supuse unor metode de prelucrare care reduc conţinutul de alcaloizi de opiu şi efectele acestora (iar la finalul procesului se analizează din nou pentru verificarea conformării limitelor), ori să fie distruse, în funcţie de fiecare situaţie în parte. Au fost sesizate instituţii abilitate ale statului, care desfăşoară investigaţii pe domeniul de competenţă”, notează autoritatea de control.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite