ANRE: Mai mult de 10 furnizori de gaze au ieşit din piaţă, din cauza preţurilor mari. Zeci de mii de clienţi, preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a transmis, miercuri, că mai mult de 10 furnizori de gaze naturale au ieşit din piaţă până acum, lăsând clienţii în seama furnizorilor de ultimă instanţă.

Oficialul a participat la conferinţa Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronatelor din Petrol şi Gaze din România şi Energy Policy Group.

Potrivit datelor transmise de Agerpres, Nagy-Bege s-a referit la efectele Legii 259/2021, privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie pentru consumatori.

„Chiar dacă această lege se va aplica pentru cinci luni, efectele vor fi de lungă durată. Vă dau un exemplu: prin plafonarea preţurilor, concurenţa pe piaţa cu amănuntul a dispărut, atât la gaze naturale, cât şi energie electrică, nu mai există concurenţă şi mă tem că odată cu 1 aprilie, când aceste măsuri nu se vor mai aplica, această concurenţă nu o să-şi revină, pentru că trebuie timp. 

Între timp, dispar nişte actori din piaţă, peste 10 furnizori de gaze naturale au ieşit din piaţă şi au lăsat clienţii lor în seama furnizorilor de ultimă instanţă", a spus oficialul ANRE.

Conform acestuia, ANRE analizează posibilitatea de a înăspri condiţiile de licenţiere, astfel încât furnizorii să nu-şi mai abandoneze clienţii atât de uşor.

„Începând cu luna octombrie, aproximativ 70.000 de clienţi de gaze naturale au ajuns în situaţia de a fi preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă", a continuat Nagy-Bege.

Potrivit specialistului, există riscul ca şi alţi furnizori să ajungă în situaţia de a ieşi din piaţă. 

„Important este să nu renunţăm să căutăm soluţii pe termen mediu şi lung”, a adăugat reprezentantul reglementatorului.

„Crizele de obicei au o caracteristică minunată: ca mobilizează omenirea, ne forţează să căutăm soluţii alternative, să ieşim mai repede din criză. Sunt convins că şi în energie va fi la fel: vor apărea capacităţi noi de producţie de energie curată, în linia UE de decarbonizare până în 2050. Aceste preţuri mari vor da un impuls pentru încurajarea şi apariţia unor noi tehnologii şi sper că vor da un impuls pentru o decizie de investiţie în gazul din Marea Neagră.

În cazul României, cred că e cea mai la îndemână soluţie de a contribui la rezolvarea crizei energetice. Nu cred că există un moment mai potrivit decât acum pentru a investi în Marea Neagră", a mai spus responsabilul ANRE. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite