ANRE aprobă eliminarea a 1.010 MW nefuncţionali din licenţele producătorilor. Care sunt societăţiile vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Complexul Energetic Oltenia
Foto: Facebook Complexul Energetic Oltenia

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, mai multe modificări ale licenţelor pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, ce însumează o reducere totală a puterii electrice totale instalate de 1.010 MW.

Potrivit unui comunicat publicat de ANRE, în cadrul sedinţei Comitetului de reglementare s-a hotărât modificarea Licenţei nr. 609 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, acordate societăţii VEOLIA ENERGIE PRAHOVA S.R.L. prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 128 din 30.04.2004, în sensul excluderii din condiţiile specifice asociate Licenţei nr. 609 a turbo-generatorului TA7, a generatorului G7 aferent acestuia şi a cazanului de apă fierbinte CAF 1 din C.E.T. Brazi, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 50 MW

De asemenea, a sot decisă modificarea Licenţei nr. 1765 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, acordate societăţii ELECTROCENTRALE CONSTANŢA SA, prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 556 din 11.03.2015, în sensul excluderii din condiţiile specifice asociate Licenţei nr. 1765 a turbo-generatoarele TA1 şi TA2 din CET PALAS, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 100 MW.

Totodată, ANRE a aprobat modificarea Licenţei nr. 1085 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, acordate operatorului SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA, prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 1403 din 11.06.2012, în sensul excluderii din condiţiile specifice asociate Licenţei nr. 1085 a  blocului energetic nr. 3 din CTE Turceni şi a blocului energetic nr. 8 din CTE Işalniţa, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 645 MW, începând cu data de 01.07.2021.

În acelaşi timp, reprezentanţii autorităţii au hotărât modificarea Licenţei nr. 558 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, acordate societăţii ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA, prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 109 din 12.03.2003, în sensul excluderii din condiţiile specifice asociate Licenţei nr. 558 a turbo-generatorului TA2 din C.E.T. Progresu, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 50 MW.

Conform sursei citate, în cadrul şedinţei s-a decis şi modificarea Licenţei nr. 589 pentru producerea de energie electrică, acordate societăţii ELECTROCENTRALE GALATI S.A. prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 48 din 09.03.2004, în sensul excluderii din condiţiile asociate Licenţei nr. 589 a turbo-generatoarele TA4 şi TA6 din CET Galaţi, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 165 MW.

Astfel, de la debutul perioadei de analiză, respectiv anul 2018, ANRE a eliminat o capacitate totală de 4.400 MW nefuncţionali, de la valoarea de 23.983 MW la 19.583 MW.

ANRE menţionează că,că eliminarea din licenţă a capacităţilor nefuncţionale ar trebui să fie însoţită de un proces finanţat pe cât posibil din fonduri europene, de instalare de noi capacităţi, care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană (în special în cadrul European Green Deal) de reducere a emisiilor poluante, de creştere a ponderii surselor regenerabile în consumul brut de energie şi de creştere a eficienţei energetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite