Angajații preferă să lucreze de la birou cel mult o zi pe săptămână
0Deși salarizarea este principala preocupare a angajaților, 35% declarând că este cel mai important factor, peste jumătate dintre angajați aleg locurile de muncă după posibilitatatea muncii de acasă. Peste jumătate dintre angajați declară faptul că nu doresc să vină fizic la birou pentru mai mult de o zi pe săptămână.

Potrivit celui mai nou sondaj realizat de către EY România, în pofida faptului că atragerea și păstrarea talentelor tinere este una dintre principalele preocupări ale angajatorilor, la nivel global, aproximativ 35% dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni.
În plus, datele relevă faptul că angajații din Generația Z dar și Milenialii sunt cei mai predispuși să plece de la locul de muncă și să facă schimbări profesionale majore.
Salarizarea nu mai este principala prioritate a angajatorilor
Sondajul realizat de EY România a mai constat și faptul că există o neconcordanță majoră între aștepările și motivațiile angajaților și cele ale angajatorilor. Peste jumătate dintre angajatori consideră faptul că încetinirea creșterii economice reduce posibilitatea ca angajații să demisioneze.
Aproximativ jumătate dintre angajații intervievați au fost de acord cu acest principiu, ia 22% au spus că sunt în total dezacord, ceea ce pune angajatorii într-o situație dificilă, în care riscă să subestimeze fluiditatea continuă a pieței muncii.
Deși salariul a rămas principala preocupare a angajaților, 35% spunând că este un factor major care influențează decizia de a rămâne sau pleca, salarizarea se clasează acum pe al treilea loc în topul preocupărilor angajaților. Potrivit studuiului de piață, angajatorii concentrați pe atragerea de noi talente, iar pe locul doi în topul proecupărilor este păstrarea talentelor.
Flexibilitatea programului și munca de acasă au un impact pozitiv asupra angajaților
O procent impresionant din totalitatea angajaților participanți la sondajul demarat de EY România susțin că un orar flexibil are un impact pozitiv asupra capacității lor de muncă. Angajatorii sunt de aceeași părere, susținând că flexibilitatea programului are un impact pozitiv asupra capacității de recrutare.
Referitor la flexibilitatea programului de lucru şi întoarcerea la birou, 47% dintre angajatori preferă ca personalul lor să fie la birou două-trei zile pe săptămână, însă 50% dintre lucrători au declarat că sunt dispuşi să vină la birou cel mult o zi pe săptămână.
„Cu toate acestea, angajaţii sunt atraşi de activităţile de la birou care sunt centrate pe menţinerea legăturii sociale (36%), colaborarea cu colegii (30%) şi construirea şi menţinerea relaţiilor (29%). Deşi angajaţii nu vizitează mai frecvent birourile din imobilele de clasă A, care beneficiază de cele mai bune facilităţi şi locaţii, sondajul constată că investiţia în imobile de înaltă calitate este corelată pozitiv cu o serie de rezultate cheie ale forţei de muncă, inclusiv cultura, productivitatea şi retenţia. Există un decalaj clar între optimismul angajatorilor şi cel al angajaţilor în ceea ce priveşte alinierea conducerii cu privire la noile modalităţi de lucru. În timp ce 73% dintre angajatori sunt de acord că managerii şi conducerea sunt aliniaţi în ceea în privinţa noilor modalităţi de lucru (de exemplu, programul de lucru, timpul liber, munca la distanţă şi munca hibridă), doar 55% dintre angajaţi sunt de acord”, se menţionează în raportul EY.