Anchetă pe piața oxigenului medicinal: Pe lângă Messer, este implicat și Spitalul Floreasca din București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenței a efectuat o inspecție inopinată la sediul companiei Messer România Gaz SRL, unul dintre principalii producători de oxigen medicinal din țară, cu un contract de peste 8 ani cu Spitalul Floreasca București.

Spitalul Clinic de Urgență București, denumit anterior Spitalul Floreasca
Spitalul Floreasca a cumpărat oxigen, prin negociere directă, doar de la Messer România Gaz

Inspecția a avut loc în cadrul cercetării aprofundate privind exploatarea poziției superioare de negociere de către Messer România Gaz SRL în relația cu Spitalul Clinic de Urgență București, în vederea furnizării de oxigen medicinal lichid.

Este prima dată când ne sesizăm într-un caz de exploatare a poziției superioare de negociere, practică recent incriminată de legea concurenței neloiale. Scopul este de a sancționa comportamentul acelor companii care, deși nu au poziție dominantă, nu au cote de piață de peste 40%, sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor comerciali”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Analiza a fost declanșată din oficiu, iar indiciile care au stat la baza procedurii au fost preluate din informații publice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare a autorității de concurență în ceea ce privește vinovăția companiei.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență loială, compania implicată riscă o amendă cuprinsă între 50.000 lei și 500.000 lei, iar autoritatea poate dispune măsuri pentru interzicerea săvârșirii faptei. În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicii de concurenţă neloială, pot obține reduceri substanțiale ale amenzilor.

Deficiențe crase în achiziții publice descoperite de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a întocmit la începutul anului un raport de audit privind verificarea unor aspecte înscrise în sesizările sau petițiile pe care le-a primit referitor la încălcarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice derulate în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 mai 2023 de către Spitalul Clinic de Urgență București, denumit anterior Spitalul Floreasca.

Cauza principală a neregulilor constatate o constituie faptul că orice operator economic căruia i s-ar atribui contractul de achiziție de oxigen lichid urmare unei proceduri de atribuire concurențială, altul decât cel care furnizează fără întrerupere acest produs către SCUB din anul 1999, nu are posibilitatea să introducă un mijloc de transport în curtea interioară a SCUB, pentru ridicarea și înlocuirea stocatorului de oxigen medical lichid care se află montat în acea curte, această operațiune fiind absolut necesară pentru executarea contractului întrucât stocatorul existent este proprietatea operatorului economic care furnizează oxigenul lichid de aproape 24 de ani. Accesul în curtea interioară a SCUB este împiedicat de pasarela de la mezanin, care face legătura între clădirea SCUB și clădirea spitalului învecinat (denumit Euroclinic, devenit ulterior Regina Maria)”, se arată în raport.

Consecința acestor nereguli, notează Curtea de Conturi, este „achiziționarea de oxigen medicinal lichefiat urmare aplicării unei proceduri de atribuire neconcurențială, care nu asigură utilizarea fondurilor publice cu respectarea bunei gestiuni financiare”.

De asemenea, trebuie menționat riscul producerii unor grave accidente datorită uzurii avansate a stocatorului și a instalației existente, având în vedere faptul că la data 31.12.2023 mijlocul fix va avea durata normată de funcționare expirată.

image

Curtea de Conturi a recomandat identificarea urgentă a unei soluții tehnice care să permită demontarea și înlocuirea stocatorului actual, pentru care durata normală de funcționare prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea catalogului privind clasificarea și durata normală de funcționare a mijloacelor fixe se încheie la finalul anului 2023, care să fie urmată de organizarea și desfășurarea unei proceduri de atribuire concurențială pentru atribuirea contractului de achiziție de oxigen lichefiat.

O altă recomandare a Curții de Conturi privea negocierea cu celeritate și obținerea unui preț competitiv pentru oxigenul lichefiat achiziționat de la SC MESSER ROMÂNIA GAZ SRL, similar cu prețurile la care operatorul economic livrează acest produs altor autorități contractante (unități spitalicești) similare, măsură aplicabilă până la data la care contractul de achiziție de oxigen lichefiat va fi atribuit urmare unei proceduri concurențiale.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite