ANALIZĂ Investitorii nu par „impresionaţi“ de protestele din SUA. Indicele bursier S&P500 se apropie de vârful istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când situaţia în SUA părea să revină uşor către normalitate, pe măsură ce autorităţile au început ridicarea treptată a restricţiilor în contextul pandemiei generate de noul coronavirus, se aştepta o revenire economică destul de rapidă. Acest scenariu era valabil în eventualitatea în care nu apărea un nou val de cazuri de îmbolnăviri.

Însă, în ultima săptămână, a „apărut” un nou subiect de nelinişte în SUA: discriminarea şi abuzurile rasiale, se arată în cea mai recentă analiză realizată de XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

„Foarte probabil că în lipsa perioadei de restricţii din ultimele luni, însoţită de o tensiune emoţională pronunţată, protestele din SUA nu ar fi luat o asemenea turnură sau amploare. Pentru o perioadă, convergenţa unui set larg de nemulţumiri, inclusiv de ordin economic, asociate unor disparităţi mai vechi, pot alimenta manifestări de diferite grade de intensitate ori dezordine. Într-un orizont mai larg, însă, măsuri de redeschidere a economiei şi eventuale moduri de sprijin direcţionat pentru cei vulnerabili ar linişti lucrurile, oferind în acelaşi timp un traseu mai echilibrat pe termen lung comunităţilor şi regiunilor vizate”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Totul a început cu moartea lui George Floyd, un cetăţean afro-american, care a fost imobilizat de către un ofiţer de poliţie din Minneapolis, ţinând genunchiul pe gâtul acestuia. Scena a fost înregistrată, văzându-se clar că George Floyd îi spune în repetate rânduri ofiţerului că nu poate respira. Acest eveniment a trezit un val vechi de furie latentă cu privire la rasism, având loc o explozie de manifestaţii la nivel naţional. Protestele s-au extins din Minneapolis în zeci de oraşe americane.

„Ne-am putea întreba de ce numărul ridicat de victime cauzate de pandemie (peste 100 de mii) nu a trezit un astfel de val de nelinişte, iar moartea unei singure persoane a dus la proteste violente? Virusul nu face diferenţe la nivelul populaţiei (în funcţie de clasă, rasă sau vârstă), dar rasismul scoate în evidenţă toate aceste dezechilibre. În ciuda faptului că populaţia americană reprezintă un mix de culturi şi rase, în continuare există numeroase dezechilibre şi disparităţi în funcţie de culoarea pielii. Deşi egalitatea rasială este garantată prin Constituţie, la nivel social apar tensiuni şi potenţiale conflicte”, spune, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul XTB România.

Dezechilibrele care există de mult timp la nivelul sectorului de sănătate şi inegalităţile legate de accesul la servicii medicale au fost, de asemenea, scoase în evidenţă în timpul pandemiei de coronavirus din SUA. Conform datelor publicate de mai multe state şi oraşe mari din SUA, există o probabilitate mai ridicată de deces din cauza COVID-19 la nivelul cetăţenilor afro-americani. Aceste rezultate au readus subiectul în atenţia mass-media. În plus, pierderile de locuri de muncă tind, de asemenea, să fie mai mari în rândul persoanelor de culoare în timpul pandemiei.

Lunile de îngrijorare legate de şomaj şi libertatea individuală în condiţiile de existenţă a  restricţiilor şi a unui nivel ridicat de incertitudine pentru viitor s-au adăugat discriminării rasiale de lungă durată. Tot acest mix a determinat „o explozie” de proteste violente ce au generat intervenţii în forţă a autorităţilor (cu gaz lacrimogen şi gloanţe de cauciuc).

Conform Agenţiei Federale de Management pentru Situaţii de Urgenţă, 6 state şi 13 oraşe au declarat stare de urgenţă, iar Garda Naţională a fost chemată să ajute în 21 de state şi Washington DC. În plus, cel puţin 26 de oraşe din 16 state au impus restricţii de a părăsi locuinţele.

Moartea lui George Floyd reprezintă doar cel mai recent caz dintr-o serie de incidente similare din SUA din ultimii ani, multe dintre acestea ducând la proteste în masă. Sloganul „black lives matter” reflectă tensiunea la cote înalte dintre populaţia de culoare şi ofiţerii de poliţie albi.

„În pofida nivelului ridicat de nelinişte la nivel local, pieţele bursiere nu par să fie afectate de protestele tot mai ample. În timpul sesiunii de luni, indicele bursier S&P 500 a reuşit să avanseze cu peste 1,5%, extinzând optimismul care a marcat sfârşitul lunii mai. Deşi SUA par a fi mai divizate decât au fost de o lungă perioadă de timp, piaţa de capital nu pare ”impresionată”. La prima vedere, această performanţă poate părea justificată, cea mai mare pondere având-o companiile din domeniul tehnologic sau din alte sectoare care nu vor fi în mod direct atât de afectate de aceste proteste,” adaugă Radu Puiu.

Totuşi, pe termen lung, există pericolul de apariţie a unor factori negativi. Pe de o parte, adunările în masă cauzate de proteste ar putea duce la un al doilea val de cazuri, ceea ce ar putea pune şi mai multă presiune asupra economiei deja fragile şi ar putea anula tot progresul obţinut în urma restricţiilor impuse de autorităţi. În plus, neliniştile pot afecta şi încrederea consumatorilor, care reprezenta unul dintre factorii de bază ai economiei americane. Totodată, bugetele statelor vor fi supuse unor teste de stres, iar mixul dintre impactul fiscal al pandemiei şi efectele protestelor actuale ar putea duce la disponibilizări la nivelul instituţiilor guvernamentale sau cauza o nevoie de fonduri. Tot acest scenariu ar putea influenţa şi redresarea economică din SUA, care ar putea să fie mai lentă şi să prezinte o pantă mai puţin abruptă.

„Investitorii privesc, pentru moment, spre viitorul mai îndepărtat, fără a acorda prea mare atenţie tensiunilor actuale. Indicele bursier S&P500 a continuat ascensiunea din ultimele săptămâni, ajungând la mai puţin de 10% de vârful istoric. Mai mulţi indicatori semnalează o revenire a activităţii, iar pentru moment chiar şi unele ipoteze mai severe referitoare la relaţia SUA-China nu s-au transformat în realitate. Cu toate că tonul este departe de cel de la semnarea fazei I a acordului, doar cu câteva luni în urmă. Pieţele par a gândi că "scutul" oferit de programele fiscale şi intervenţiile majore ale Rezervei Federale au protejat  sectorul corporativ, în special companiile mari reprezentate în S&P500. Aşteptările pentru organizaţiile din domeniul tehnologiei au fost impulsionate de digitalizare şi lucrul la distanţă, performanţă care a adus Nasdaq100 la zona maximelor din toate timpurile. E posibil, totuşi, să întâmpinăm un parcurs mai volatil în perioada următoare, în căutarea nivelurilor de echilibru ale acţiunilor şi valutelor, în special dacă protestele nu se vor stinge în mare parte în câteva zile,” este de părere Claudiu Cazacu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite