Analist: Problema Credit Suisse nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală

0
0
Publicat:

Bursele europene au început ziua de luni pe scădere, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 60%, după ce UBS a acceptat să cumpere banca cu probleme cu 3 miliarde de dolari.

Grafic bursier care indică scădere, pe un fond negru pe care scrie Credit Suisse cu alb
Bursele europene au început ziua de luni pe scădere, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit

Indicele pan-european STOXX 600 era în scădere cu 1,46% la ora 10:30, după ce vineri a închis marcând cel mai mare declin săptămânal al anului, potrivit Reuters.

La aceeași oră, acțiunile Credit Suisse era pe minus cu 63,15 % după ce rivala UBS Group a declarat că va plăti 3 miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde de dolari) pentru banca veche de 167 de ani și își va asuma pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari, într-un pachet înlesnit duminică de autoritățile de reglementare elvețiene.

Acțiunile UBS erau în scădere cu peste 13% la ora 10:30. Indicele bancar european era la ora 10:30 la minus 5,3%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni.

Analist: „Problema nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală”

Aceste corecții bruște au venit după o sesiune de vânzări masive pe piețele financiare asiatice, în condițiile în care optimismul inițial al investitorilor cu privire la eforturile oficiale de stopare a crizei bancare s-a evaporat rapid.

Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară și două intervenții organizate de autorități, această problemă nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală", a declarat Mike O'Rourke, strateg șef de piață, Jones Trading.

Informațiile potrivit cărora UBS achiziționează Credit Suisse vor amplifica probabil problemele Credit Suisse, mutându-le la UBS", a adăugat el.

Investitorii erau speriați și de vestea că obligațiunile suplimentare de rang 1 - sau AT1 - ale Credit Suisse, cu o valoare nominală de 17 miliarde de dolari, vor fi evaluate la zero, ceea ce i-a înfuriat pe unii dintre deținătorii de datorii care au crezut că vor fi mai bine protejați decât acționarii.

Bursele asiatice au dat tonul zilei de luni

Jucătorii de pe piețele financiare au continuat să se teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare, după o săptămână în care Credit Suisse - un creditor de importanță sistemică într-una dintre capitalele financiare europene - a fost îngenuncheat de turbulențele de pe piața obligațiunilor, rezultate în urma prăbușirii Silicon Valley Bank, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor din Asia, care s-au deschis înaintea celor europene.

Luni, bursa din Hong Kong a scăzut la minimul ultimelor trei luni, în special în sectorul acțiunilor bancare, în condițiile în care achiziția Credit Suisse de către UBS nu a reușit să calmeze temerile pieței privind propagarea riscurilor.

Indicele de referință Hang Seng din Hong Kong a coborât cu 2,7%, cea mai mare scădere de după începutul lunii decembrie, air Indicele Hang Seng China Enterprises a pierdut 2,2%.

Acțiunile din China au încheiat, de asemenea, pe scădere, anulând creșterile anterioare, în ciuda noilor măsuri de relaxare monetară luate de Beijing pentru a susține creșterea economică. Indicele chinezesc blue-chip CSI300 și Shanghai Composite Index au pierdut fiecare aproximativ 0,5%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite