Analist: Investitorii văd oportunități unde publicul larg vede dezastru

0
Publicat:

În ciuda începutului de an cu reveniri puternice ale burselor, ameliorarea inflației și creșteri economice mai bune decât se estima, publicul se așteaptă la înrăutățirea condițiilor economice.

Harta lumii, în care peste Europa este așezat simbolul euro
Deși anul 2023 a început bine, publicul larg se așteaptă șla ce e mai rău

Investitorii sunt însă mai optimiști decât publicul larg, atât în SUA, cât și în Europa, iar investitorii români sunt chiar mai optimiști decât colegii lor americani, consideră analistul eToro Bogdan Maioreanu.

Americanii sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția economiei SUA în primele 6 luni ale acestui an. Marea majoritate (74%) se tem că ratele dobânzilor vor continua să crească, iar 67% se tem că inflația va continua să urce. Pesimismul se extinde și în ceea ce privește bursa, 48% dintre ei fiind de părere că aceasta va scădea, în timp ce 31% cred că va crește. Este pentru prima dată din 2019 când numărul optimiștilor este sub cel al pesimiștilor. Gallup a constatat că în 2022, 58% dintre americani aveau o formă de investiție la bursă, fie direct, fie prin intermediul unui fond mutual sau al unui sistem de pensii.

În timp ce publicul larg american înclină spre pesimism, majoritatea investitorilor americani sunt optimiști. Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat a întrebat 1.000 de investitori americani ce randament se așteaptă să obțină din portofoliul lor de investiții în 2023. A rezultat că 55,7% dintre aceștia se așteaptă la randamente pozitive, în timp ce doar 33,3% văd randamente negative. De asemenea, investitorii americani sunt în mare parte centrați pe propria piață bursieră - cea mai mare din lume - 72% dintre ei considerând că piața americană reprezintă cea mai bună oportunitate de investiții în acest an, urmată de China, favorizată de 8%, și de Europa, de 7% dintre investitori.

Ce puețe oferă cele mai bune oportunități

Sondajul eToro Retail Investor Beat a întrebat, de asemenea, 500 de investitori români despre piețele care oferă cele mai bune oportunități în acest an. Majoritatea (69%) au indicat Europa, urmată de SUA (31%) și China (11%. Investitorii români sunt mai optimiști decât colegii lor din SUA, 71% dintre ei așteptându-se în 2023 la rezultate pozitive ale portofoliilor de investiții.

Piața bursieră din SUA a recuperat o parte din pierderile din 2022. În acest an, S&P 500 a crescut cu peste 6%, Nasdaq cu aproape 13%, iar sondajul Asociației Americane a Investitorilor Individuali arată și el că 34,1% dintre investitori sunt optimiști, iar 28,8% sunt pesimiști.

Bursele de valori europene dau, de asemenea, semne bune pentru 2023, indicele german DAX crescând cu 11,23% pentru acest an, iar indicele francez CAC 40 cu 13,62%. Indicele BET al Bursei de Valori București este și el în creștere cu 5,6%. Investitorii europeni își îmbunătățesc sentimentul cu privire la evoluția economică a zonei euro. Indicele Sentix al încrederii investitorilor arată creșteri constante de la minimul înregistrat în octombrie anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite