AIE: Prețurile energiei ar putea crește la iarnă, forțând guvernele să acorde din nou subvenții

0
Publicat:

Prețurile energiei ar putea crește în această iarnă, forțând guvernele să intervină și să subvenționeze din nou facturile, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Colaj foto cu ochi de aragaz, fotovoltaice, robinetul unui calorifer, ștecher, eoliene
Prețurile energiei ar putea crește din nou în această iarnă

Dacă economia chineză se întărește rapid și va fi o iarnă grea, prețul gazelor ar putea crește, punând presiune asupra consumatorilor, a spus Fatih Birol, șeful AIE.

El a adăugat că guvernele ar trebui să facă eforturi pentru economisirea energiei și să stimuleze sursele regenerabile.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că facturile anuale la energie vor scădea cu o medie de 430 de lire sterline luna aceasta.

Prețurile gazelor au crescut după invazia Ucrainei de către Rusia, ducând la creșterea facturilor la energie în întreaga lume.

O serie de guverne au intervenit apoi cu sprijin pentru gospodării, inclusiv în Marea Britanie, pentru a încerca să atenueze lovitura adusă consumatorilor.

IEA este o agenție care lucrează cu guvernele și industria pentru a furniza date, analiză și recomanda politici.

„Multe guverne europene au făcut greșeli strategice”

Birol a declarat pentru programul BBC Today că multe guverne europene au făcut „greșeli strategice”, inclusiv o dependență excesivă de Rusia pentru energie și că politica externă a fost „legată la ochi” de decizii comerciale pe termen scurt.

El a spus că iarna aceasta „nu putem exclude” o nouă creștere a prețurilor la gaze.

Într-un scenariu în care economia chineză este foarte puternică, cumpără multă energie de pe piețe și avem o iarnă grea, s-ar putea să vedem o presiune puternică în creștere a prețurilor la gaze naturale, care, la rândul său, va pune o povară suplimentară asupra consumatorilor. " a spus el.

Economia chineză a revenit după ridicarea restricțiilor Covid, dar recent economia sa a încetinit.

Agenția de rating S&P Global și-a redus săptămâna aceasta prognoza pentru creșterea chineză, spunând că „riscul este ca recuperarea sa să piardă mai mult avânt pe fondul încrederii slabe în rândul consumatorilor și în piața imobiliară”.

Băncile de investiții, inclusiv Goldman Sachs, au redus previziunile privind creșterea chineză.

Este nevoie să economisim energie

Cu toate acestea, dl Birol a spus că guvernele, inclusiv Marea Britanie, ar trebui să „continue să impulsioneze măsuri pentru economisirea energiei, mai ales când intrăm în iarnă”.

De asemenea, ar trebui să promoveze tehnologiile regenerabile, astfel încât să „vadă lumina zilei cât mai curând posibil” și să reducă timpul necesar pentru a obține permise și să caute „opțiuni alternative de energie”, a spus el.

El a spus că „nu ar exclude întreruperile de curent” în această iarnă, ca „parte a jocului”.

„Nu știm încă cât de puternic se va redresa economia chineză”, a spus el.

National Grid a spus iarna trecută că întreruperea scurtă a curentului este o posibilitate - până la urmă, acest lucru nu a fost necesar.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Am cheltuit miliarde pentru a proteja familiile atunci când prețurile au crescut în timpul iernii, acoperind aproape jumătate din factura de energie a unei gospodării tipice, acestea urmând să scadă cu aproximativ 430 de lire sterline în medie începând cu această lună”.

Facturile interne de gaz și electricitate din Marea Britanie au scăzut în weekend, după ce a intrat în vigoare o modificare a plafonului prețului la energie, iar în această iarnă este așteptată o nouă scădere, mai mică.

Cu toate acestea, cu factura anuală de energie a unei gospodării tipice stabilită să fie de aproximativ 2.000 de lire sterline, costurile sunt încă mult mai mari decât norma pre-pandemică.

Săptămâna trecută, șeful Centrica, care deține British Gas, a avertizat că facturile la energie ar putea rămâne ridicate în viitorul apropiat.

Licențe de petrol

Războiul Rusiei în Ucraina a condus la o „goră după aur” a explorării de noi combustibili fosili, iar Marea Britanie a sfidat avertismentele climatice prin emiterea unei noi runde de licențiere pentru petrolul și gazele din Marea Nordului.

Au fost depuse peste 100 de cereri de forare pentru petrol și gaze noi în Marea Nordului.

Acest lucru a fost în contradicție cu oamenii de știință internaționali în domeniul climei care spun că proiectele de combustibili fosili ar trebui să fie închise, nu extinse.

Ei spun că nu pot exista proiecte noi dacă există șansa de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 C.

Domnul Birol a spus că „dacă lumea este serioasă” cu privire la „cauza climatului”, atunci „trebuie să reducem semnificativ utilizarea petrolului și gazelor în următorii ani”.

Dacă putem reduce consumul, zăcămintele de petrol și gaze existente vor fi suficiente pentru a satisface cererea în scădere, a adăugat el.

El a spus că are discuții cu directorii executivi ai companiilor petroliere din Marea Britanie.

Dl Birol a spus că nu are „nicio problemă” cu firmele petroliere care obțin profituri, dar dacă vor spune: „Voi crește producția cu patru milioane de barili pe zi, iar strategia companiei mele este în conformitate cu Acordul de la Paris privind climă - nu Nu funcționează, este o problemă aici.”

Câmpul Rosebank din Marea Nordului, care are potențialul de a produce 500 de milioane de barili de petrol, ar putea fi aprobat de guvern în câteva săptămâni.

Tranziția către o energie mai curată nu poate avea loc peste noapte

Guvernul Marii Britanii a declarat că „s-a angajat să atingă zero net până în 2050 și a parcurs deja un drum lung pentru a atinge acest obiectiv, reducând emisiile mai repede decât orice altă țară din G7, menținând în același timp economia în creștere și cu surse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi surse regenerabile și furnizarea nucleară. jumătate din producția de energie electrică a Regatului Unit”.

Dar un purtător de cuvânt a adăugat că „tranziția către o energie mai curată nu poate avea loc peste noapte și vom continua să avem nevoie de petrol și gaze în următoarele decenii, așa cum a recunoscut Comitetul independent pentru schimbări climatice”.

Emma Pinchbeck, directorul executiv al Energy UK, care reprezintă companiile energetice britanice, a declarat pentru programul BBC Today că soluția pe termen lung pentru facturile mari „este să investim în surse regenerabile și eficiență energetică pentru a ne asigura că nu ne dependenți de volatile. gaz internațional”.

„Ne așteptăm ca investițiile în mai multă infrastructură în surse regenerabile și eficiență energetică și tehnologii alternative să ofere facturi mai ieftine pe termen lung... și de aceea este atât de important să ne mișcăm rapid, în special cu o concurență internațională crescută pentru aceste tehnologii”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite