O perlă a petrochimiei româneşti se vinde pe bucăţi, pe OLX

O perlă a petrochimiei româneşti se vinde pe
bucăţi, pe OLX

După faliment, Rafo Oneşti, un simbol al petrochimiei româneşti, începe să se vândă pe bucăţi, pe platforma de anunţuri OLX.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un teren de aproape 2 milioane şi jumătate de metri pătraţi, parte din fosta platformă industrială Rafo Oneşti, a fost scos la vânzare pe OLX. Anunţul a fost publicat de o firmă de lichidări imobiliare, în data de 30 septembrie.

Vânzarea vizează terenuri industriale intravilane în suprafaţă totală de 2.456.654,00 mp şi construcţiile de pe acestea situate în Oneşti, Strada Industriilor. Vânzătorul afirmă că clădirile de pe teren sunt demolabile, aflându-se în stare avansată de degradare.

Preţul cerut este de 4.563.054 euro.

Rafo Oneşti a intrat oficial în faliment, pronunţat de Tribunalul Bacău pe 19 septembrie 2019.

Potrivit lichidatorului judiciar al societăţii, CITR Filiala Bucureşti SPRL, falimentul RAFO survine ca o consecinţă firească a faptului că intenţiile investitorilor nu s-au concretizat într-o tranzacţie, coroborată cu expirarea, pe 22 august, a planului de reorganizare a companiei, de 18 luni. Este de notat faptul că RAFO nu funcţionează de o perioadă lungă de timp, activitatea sa de producţie fiind oprită în 2008, cu mult înainte de intrarea în insolvenţă.

„RAFO Oneşti are o valoare simbolică pentru piaţa locală şi regională a prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoţională, pe care ne-o amintim cu toţii cu nostalgie. Dincolo de aceasta, trebuie să fim realişti şi să remarcăm faptul că RAFO este un proiect complex, de nişă, cu Return on Investment pe termen lung şi cu implicaţii pe mai multe ramuri. Achiziţia RAFO ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potenţial, compania necesitând apoi şi investiţii susţinute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialişti, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea unei materii prime de calitate. Toate aceste criterii ne indică faptul că este nevoie de un investitor de forţă şi calibru, agil într-o piaţă incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internaţional”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

CITR Filiala Bucureşti SPRL a fost desemnat lichidatorul judiciar al societăţii RAFO. Primul pas din procedură va fi reluarea procesului de inventariere şi evaluare a rafinăriei, urmat de întocmirea unei noi strategii de valorificare, menită să acopere recuperarea creanţelor şi cheltuielile de conservare. Judecătorul sindic va stabili un termen până la care toţi creditorii care au înregistrat creanţe după deschiderea procedurii de insolvenţă vor înregistra cereri de înscriere la masa credală.

„Şi în această fază, intenţia noastră va fi să valorificăm rafinăria ca ansamblu funcţional. De asemenea, suntem preocupaţi de conservarea activului, păstrându-l în stare corespunzătoare. În cazul în care nu vor exista investitori interesaţi pentru tot ansamblul, vom lua în considerare şi vânzarea segmentată, pe procese tehnologice”, a adăugat Vasile Pop, Country Sales Manager al CITR.

Rafo S.A. a fost înfiinţată în 1991 ca societate comercială. Având în componenţă două rafinării, din acea perioadă a funcţionat doar prin Rafinăria 2, în urma restructurării fluxului de producţie. Ţiţeiul a fost achiziţionat în special din import, Rafo funcţionând în special cu petrol iranian. Compania a fost nevoită să oprească producţia în 2008 din cauza faptului că nu mai era posibilă reînoirea licenţei de funcţionare, precum şi pe fondul respectării prevederilor legislaţiei de mediu. Între 2004-2010, RAFO a mai trecut printr-o perioadă de insolvenţă, implementând planul de reorganizare aprobat la vremea respectivă. Cu toate că RAFO S.A. a realizat o gamă largă de studii cu privire la varii opţiuni de dezvoltare, între 2015-2016, compania nu a reuşit să continue programul de modernizare început în 2008, eforturile concentrându-se mai mult pe conservarea echipamentelor şi a utilajelor. Activele companiei sunt într-o stare fizică bună, într-un context în care nu funcţionează din 2008, iar lucrările de întreţinere şi conservare au fost minime şi au vizat evitarea deteriorării accelerate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările