Fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank se prelungeşte
0Fuziunea dintre Comercială Carpatica (BCC) şi Patria Bank se va prelungi, din cauza deciziilor instanţelor, cu toate că operaţiunea a primit aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României (BNR).
Potrivit unui anunţ publicat de Banca Carpatica pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), implementarea procesului de fuziune, care a primit aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României în data de 29 noiembrie 2016, se prelungeşte, date fiind ultimele decizii ale instanţelor.
În 29 noiembrie 2016, Banca Naţională a României (BNR) a aprobat proiectul de fuziune al BCC cu Patria Bank, ceea ce a permis celor două bănci să demareze formalităţile finale de înregistrare a noii bănci şi să înceapă operaţiunile de integrare.
Acum, BCC transmite că, la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, dosarul privind fuziunea celor două bănci a fost respins pe cale de excepţie „fără a se analiza argumentele care motivau apelul, din cauza unor chestiuni procedurale, în cadrul cărora băncile au încercat să optimizeze termenele instanţelor pentru obţinerea cât mai rapidă a aprobării legale a fuziunii”.
Argumentele care susţin apelul celor două bănci implicate în fuziune urmează a fi analizate într-o etapă viitoare de către instanţa competentă. Băncile transmit că vor continua etapele procedurale legale pentru a finaliza această ultimă etapă şi a implementa fuziunea cât mai curând.
Cele două bănci au anunţat anterior că fuziunea urmează să fie finalizată în 2017. Acum, BCC nu a dat niciun termen legat de finalizarea procedurii.
BCC a trecut în ultimii ani prin schimbări profunde, confruntându-se cu o serie de dificultăţi după ce patronul a fost acuzat penal.
Ilie Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al Băncii Carpatica în 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită.
Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea a rămas cu un pachet de 18,46% din acţiuni.
În 2016, Banca Comercială Carpatica a înregistrat pierderi de 42,06 milioane lei (9,3 milioane euro), în scădere cu 44% faţă de rezultatul negativ raportat în anul anterior, după ce a tăiat cheltuielile pentru a compensa reducerea încasărilor.