Fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank se prelungeşte

Fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank se prelungeşte

Fuziunea dintre Comercială Carpatica (BCC) şi Patria Bank se va prelungi, din cauza deciziilor instanţelor, cu toate că operaţiunea a primit aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României (BNR).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui anunţ publicat de Banca Carpatica pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), implementarea procesului de fuziune, care a primit aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României în data de 29 noiembrie 2016, se prelungeşte, date fiind ultimele decizii ale instanţelor.

În 29 noiembrie 2016, Banca Naţională a României (BNR) a aprobat proiectul de fuziune al BCC cu Patria Bank, ceea ce a permis celor două bănci să demareze formalităţile finale de înregistrare a noii bănci şi să înceapă operaţiunile de integrare.

Acum, BCC transmite că, la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, dosarul privind fuziunea celor două bănci a fost respins pe cale de excepţie „fără a se analiza argumentele care motivau apelul, din cauza unor chestiuni procedurale, în cadrul cărora băncile au încercat să optimizeze termenele instanţelor pentru obţinerea cât mai rapidă a aprobării legale a fuziunii”.

Argumentele care susţin apelul celor două bănci implicate în fuziune urmează a fi analizate într-o etapă viitoare de către instanţa competentă. Băncile transmit că vor continua etapele procedurale legale pentru a finaliza această ultimă etapă şi a implementa fuziunea cât mai curând.

Cele două bănci au anunţat anterior că fuziunea urmează să fie finalizată în 2017. Acum, BCC nu a dat niciun termen legat de finalizarea procedurii.

BCC a trecut în ultimii ani prin schimbări profunde, confruntându-se cu o serie de dificultăţi după ce patronul a fost acuzat penal.

Ilie Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al Băncii Carpatica în 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită.

Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea a rămas cu un pachet de 18,46% din acţiuni.

În 2016, Banca Comercială Carpatica a înregistrat pierderi de 42,06 milioane lei (9,3 milioane euro), în scădere cu 44% faţă de rezultatul negativ raportat în anul anterior, după ce a tăiat cheltuielile pentru a compensa reducerea încasărilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările