Carpatica: Fuziunea Băncii Carpatica cu Patria Bank nu a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, care a cerut clarificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Carpatica a anunţat marţi, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că decizia nefavorabilă a Tribunalului Bucureşti privind fuziunea cu Patria Bank nu priveşte fondul operaţiunii, ci impune doar clarificări de natură formală, care vor fi rezolvate, astfel încât "fuziunea să poată fi implementată în cel mai scurt timp"

"Motivarea hotărârii Tribunalului Bucureşti, în ceea ce priveşte decizia nefavorabilă privind fuziunea dintre Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica, nu incumbă aspecte de fond, ci necesită doar clarificări de natură formală. Această etapă procedurală urmează a fi finalizată pe căile legale aflate la dispoziţia băncilor, astfel încât fuziunea să poată fi implementată în cel mai scurt timp, obţinerea aprobării fuziunii de la Tribunalul Municipiului Bucureşti fiind ultima etapă de îndeplinit", arată comunicatul băncii.

Potrivit etapelor stabilite pentru fuziune, aceasta va deveni efectivă în prima zi a lunii următoare celei în care toate aprobările au fost obţinute, iar toate formalităţile au fost îndeplinite, a precizat banca. 

La finalul lunii noiembrie 2016, Banca Naţională a României (BNR) a aprobat proiectul de fuziune al Băncii Comerciale Carpatica (BCC) cu Patria Bank, ceea ce a permis celor două bănci să demareze formalităţile finale de înregistrare a noii bănci şi să înceapă operaţiunile de integrare.

În martie 2016, grupul Patria Bank ajuns să deţină 64,16% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) după încheierea ofertei publice derulată pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei.

Procesul de fuziune a intrat în linie dreaptă după ce a primit undă verde din partea BNR, iar procesul de poziţionare a noii bănci va fi accelerat în 2017, după implementarea efectivă a fuziunii.

Prima etapă a fuziunii s-a desfăşurat în ianuarie 2016, în care banca deţinută de fondul de investiţii Axxes Capital a achiziţionat 20% din titlurile BCC, bancă deţinută anterior de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. 

Totodată, fosta Nextebank a contribuit la majorarea capitalului BCC. Operaţiunea de preluare a primit acordul băncii centrale, al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi avizul Consiliului Concurenţei.

BCC a înregistrat după primele nouă luni din 2016 pierderi de 37,3 milioane lei (8,3 milioane euro), în creştere cu 29% faţă de rezultatul negativ raportat în perioada similară a anului anterior.

Consiliul de administraţie al BCC este condus de Horia Manda, care este şi preşedinte al consiliului de administraţie al Patria Bank, dar şi director al Axxess Capital, companie care administrează fondul Emerging Europe Accession, care deţine la rândul său Patria Bank.

Banca Carpatica a trecut în ultimii ani prin schimbări profunde, confruntându-se cu o serie de dificultăţi după ce patronul a fost acuzat penal.

Ilie Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al BCC în 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită.

Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Din grupul Patria Bank fac parte Patria Bank, BCC, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management şi SAI Intercapital Invest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite