FACSIMIL Plastidrum loveşte din nou, dar cu altă „pălărie“: Anduna Servimob
0Practicile oneroase prin care Plastidrum a fost ani de zile abonată la contractele pentru marcaje rutiere atribuite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) păreau că au luat sfârşit, dar nu e chiar aşa. Anduna Servimob, un mai vechi subcontractant al Plastidrum, iese la înaintare şi forţează preluarea contractelor CNADNR, inclusiv prin metoda contestaţiilor inutile.
Anduna Servimob, subcontractant declarat al Plastidrum, preia practic manevrele pe care le făcea Plastidrum. Unul dintre şefii Anduna, Adrian Teodorescu, chiar a fost director la Plastidrum. După ce a câştigat licitaţiile pentru marcaje la şoselele administrate de Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Braşov şi Cluj, pe 12 noiembrie, Anduna a luat şi Bucureştiul.
Manevra pentru avantajarea Anduna a fost cea de atribuire directă a contractului „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrarea DRDP Bucureşti“, din data de 12 noiembrie 2012. În cadrul unei negocieri doar cu Anduna, acesteia i-a fost atribuit contractul, pentru suma de 3,28 milioane de lei, fără TVA. În acest caz, nu exista niciun temei legal pentru negocierea directă cu o singură firmă, şi nici nu putea fi invocată o situaţie de urgenţă; singura soluţie corectă ce se putea aplica în acest caz era cea a unei licitaţii deschise, la care să participe şi alte firme de profil. CNADNR cunoştea foarte bine că există destule societăţi cu o experienţă mult mai bună în domeniul marcajelor rutiere decât Anduna, şi totuşi nu a invitat nicio altă firmă la negocieri.
Inginerie cu contestări şi anulări
La data de 16 octombrie, CNADNR, ca autoritate contractantă, a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul în vederea încheierii unui acord-cadru pentru licitaţia deschisă privind „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrarea DRDP Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa“.
Însă procedura a fost anulată, după cum reiese din anunţul postat pe SEAP, la data de 21 noiembrie: „Datorită numeroaselor contestaţii şi cereri de clarificări privind documentaţia de atribuire, solicitate de un număr mare de operatori economici, autoritatea contractantă CNADNR consideră imperios necesară anularea procedurii de atribuire“. Mai simplu spus, condiţiile impuse de CNADNR erau pe faţă în favoarea Anduna Servimob, „cu dedicaţie“ pentru această firmă, astfel că s-au înregistrat mai mult de 10 contestaţii, depuse de firmele dezavantajate de condiţiile incorecte impuse de CNADNR.
O singură firmă a contestat anularea procedurii, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Evident că aceasta a fost Anduna, căreia CNADNR dorise să îi ofere pe tavă acest contract de peste 200 de milioane de lei, plus TVA.
Reamintim că Anduna are la activ lucrări dintre cele mai proaste, dovadă fiind plângerile repetate împotriva acestora, înaintate de multe persoane afectate, inclusiv de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
FACSIMIL: Cum au "negociat" CNADNR şi Anduna marcarea drumurilor din Bucureşti