Cine este miliardarul care vrea să cumpere PRO TV

Cine este miliardarul care vrea să cumpere PRO TV

Foto intellinews.com

Fondul de investiţii PPF Group este aproape de a semna un acord pentru preluarea proprietarului PRO TV, grupul de media Central European Media Enterprises (CME).

Ştiri pe aceeaşi temă

PPF Group este o companie cu sediul în Olanda, fondată în 1991 de omul de afaceri Petr Kellner, considerat cel mai bogat om de afaceri din Cehia. PPF administrează investiţii în zona de finanţe, retail, asigurări, bănci şi imobiliare. 
 
Compania a tatonat de-a lungul anilor şi zona de media, încercând să cumpere şi Nova Broadcasting, cel mai mare grup de media din Bulgaria, după cum scrie paginademedia.ro. În ianuarie 2019, a renunţat, după ce tranzacţia a fost respinsă autoritatea privind concurenţa.
 
Compania CME operează 30 de televiziuni în cinci ţări, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Slovenia, cele mai profitabile afaceri fiind derulate în Cehia şi România.
 
De altfel, anul trecut, Petr Kellner a primit acordul Comisiei Europene pentru a cumpăra operaţiunile de telefonie mobilă din Ungaria, Bulgaria, Muntenegru şi Serbia ale grupului norvegian din telecomunicaţii Telenor, după cum anunţa atunci profit.ro.
 
Cum şi-a început afacerile
 
Cel mai bogat om din Cehia, Petr Kellner, a intrat în business la începutul anilor ’90, imediat după Revoluţia de catifea, când vindea produse de papetărie şi birotică. 
 
„Apoi a împrumutat 1 milion de dolari şi a pus bazele unui fond de investiţii pe care l-a folosit pentru a cumpăra un pachet majoritar de acţiuni în cadrul celui mai mare asigurator din Cehia în momentul privatizării acestuia“, scrie Forbes.
 
Acum, prin PPF el este un jucător care investeşte în domenii variate, de la bancar şi asigurări la telecom, energie şi imobiliare.
 
Kellner deţine, împreună cu cehul Jiri Šmejc un pachet important la TV Nova, unul dintre cele mai populare posturi TV din Cehia.
 
Petr Kellner are afaceri şi în România, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti, el deţinând fondul de investiţii PPF Group.  La acest moment, Kellner (55 de ani) este creditat de Forbes cu o avere de 15,4 miliarde dolari.
 
În 2018, Kellner (n. 20 mai 1964) s-a clasat pe locul 88 pe lista miliardarilor Forbes World, cu o valoare netă estimată de 15,5 miliarde USD. 
După Revoluţia de catifea, a lucrat pentru compania cehă Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare Ricoh. 
 
În 1991, a înfiinţat fondul de investiţii PPF împreună cu omul de afaceri Milan Vinkler. Fondul de investiţii a avut un mare succes, motiv pentru care cei doi au cumpărat acţiuni de la peste 200 de corporaţii cu o valoare nominală de 5 miliarde CZK. 
Între 1995 şi 1996, PPF a cumpărat o participaţie de 20% la cea mai mare companie de asigurări din Cehia, Česká pojišťovna şi a început să o administreze. 
 
În 2000, PPF a cumpărat 31,5% pachetul Česká pojišťovna de la IPB pentru 2,85 miliarde CZK. 
 
Ulterior, PPF a achiziţionat mai multe acţiuni şi a devenit proprietarul dominant (93%) în 2001, când PPF a cumpărat mize importante de acţiuni de la Komerční banka şi statul ceh.
 
Afacerile din domeniul asigurărilor au demarat în 2007, când grupul PPF a semnat un contract cu Assicurazioni Generali pentru a crea o asociere comună între filiala de asigurări PPF Group şi corporaţiile Assicurazioni Generali din Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croaţia, Belarus şi Kazahstan. 
 
Petr Kellner a devenit membru al Consiliului de administraţie al Generali şi a  cumpărat ulterior o participaţie de 2,02% din Assicurazioni Generali. 
 
În 2013, PPF Kellner a vândut acţiunile rămase ale companiei Generali PPF Holding (GPH) către Generali pentru 2,5 miliarde de euro, care a devenit singurul proprietar în vigoare la sfârşitul anului 2014. Începând din 2015, Kellner nu mai este membru a Comitetului Generali. 
 
În 2006, Forbes a estimat valoarea netă a PPF la 3 miliarde de dolari SUA, catalogându-l pe Kellner drept cel mai bogat ceh. 
 
În 2018, Petr Kellner s-a clasat pe locul 88 pe lista Miliardarilor Forbes World, cu averea listată la 15,5 miliarde USD.
 
În trecut, deţinea un avion Gstream Gulfstream, numit Káně. În 2010, el a cumpărat un avion Boeing 737-700BBJ ca avion de afaceri. 
 
Locuieşte într-o reşedinţă extinsă din satul Podkozí de lângă Praga, dar deţine o serie de alte proprietăţi imobiliare din diferite ţări. Deţine, de asemenea, una dintre cele mai mari colecţii de fotografii realizate de Josef Sudek. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: