Brexit: Ce se întâmplă cu românii care fac afaceri în Marea Britanie

Brexit: Ce se întâmplă cu românii care fac afaceri în Marea Britanie

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îndeamnă liderii politici să depună eforturi rapide pentru a clarifica viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi totodată, să informeze asupra implicaţiilor acestui demers în raport cu cetăţenii români.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie, (EUROCHAMBRES) care reprezintă  20 de milioane de afaceri, regretă profund că astăzi, 31 ianuarie 2020, Marea Britanie părăseşte în mod oficial Uniunea Europeană.
 
În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îndeamnă liderii politici să depună eforturi rapide pentru a clarifica viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi totodată, să informeze asupra implicaţiilor acestui demers în raport cu cetăţenii români. Astfel, se va putea evita un alt scenariu de tipul “cliff edge” (situaţie limită) la finalul anului. 
 
Ambele părţi trebuie să respecte pe deplin perioada de tranziţie agreată până la 31 decembrie 2020, pentru a evita orice fricţiuni comerciale în următoarele 11 luni.
 
Referitor la schimburile comerciale cu Marea Britanie în contextul Brexit, preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat: „Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial şi reprezintă a cincea destinaţie de export pentru produsele româneşti. Pe fondul controverselor generate de Brexit în ultimii 3 ani, schimburile comerciale bilaterale au avut o evoluţie fluctuantă, context în care CCIR va susţine cu insistenţă agrearea unui acord favorabil mediului de afaceri într-o perioadă de timp cât mai scurtă, de preferat, până la finalul anului 2020”.
 
Christoph Leitl, Preşedintele EUROCHAMBRES, a declarat: „Astăzi este o zi tristă pentru comunitatea de afaceri europeană, întrucât un partener şi prieten apropiat părăseşte familia politică europeană. Acest lucru, însă, nu înseamnă şi nu ar trebui să însemne că Regatul Unit va rupe relaţiile economice cu UE”.
 
Cu privire la decizia luată de Marea Britanie de a părăsi UE, Preşedintele Christoph Leitl a subliniat poziţionarea liniei camerale europene şi, totodată, a tras un semnal de alarmă: „Nu avem timp de irosit, iar UE şi Regatul Unit trebuie să înainteze mandate clare de negociere cu privire la obiectivele urmărite, astfel încât să minimizeze incertitudinea pentru afacerile de pe ambele părţi ale canalului. Totuşi, acest lucru nu trebuie să vină cu preţul unor soluţii pripite care, în practică, se dovedesc în defavoarea antreprenorilor noştri, în mod special a IMM-urilor”.
 
Camerele de Comerţ şi Industrie Europene insistă ca noul standard european de transparenţă şi incluziune în procesul de negociere cu ţările terţe partenere să fie aplicat şi în negocierile cu Regatul Unit. În acest sens, părţile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri, trebuie să fie informate şi consultate corespunzător pe tot parcursul procesului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările