Accidentele şi incidentele aviatice vor fi raportate la 112 şi preluate de un dispecerat al CIAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor propune suplimentarea posturilor Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, cele 5 persoane nou-angajate urmând să asigure permanenţa activităţii dispeceratului.

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – CIAS este organism tehnic permanent specializat al Ministrului Transporturilor desemnat să organizeze, să conducă, să coordoneze, să controleze şi să execute investigaţia tehnică a evenimentelor de aviaţie civilă în scopul determinării faptelor, cauzelor şi împrejurărilor care au dus la producerea acestora şi să emită recomandări pentru asigurarea zborului.

Instituţia este înfiinţată în anul 2009, este finanţată din venituri proprii şi funcţionează cu un număr de 44 posturi. În 2013, CIAS a fost desemnat ca agenţie specializată de intervenţie, care are obligaţia să acţioneze în cazul apelurilor de urgenţă, în situaţia unui accident sau incident aviatic civil.

„În cadrul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – CIAS trebuie înfiinţat un dispecerat de urgenţă permanent cu atribuţii de preluare şi tratarea  apelurilor de urgenţă primite prin centrul unic pentru apeluri de urgenţă -112, potrivit legislaţiei în vigoare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În prezent instituţia asigură această activitate cu personalul existent dar nu are înfiinţat dispeceratul de urgenţă ca structură separată deoarece nu are posturile necesare şi nu poate distribui posturi din alte structuri.

Prin angajarea unui număr de 5 persoane la acest dispecerat se va asigura programul de permanenţă.

În anul 2013, au fost reduse posturile vacante indiferent de specialitatea acestora, în prezent instituţiile respective se confruntă cu o lipsă a personalului de specialitate în condiţiile în care activitatea acestora s-a dezvoltat şi/sau s-a diversificat.

     

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite