Dezbatere „Historia LIVE“: Ştefan cel Mare, bătălia de la Vaslui şi Europa

Dezbatere „Historia LIVE“: Ştefan cel Mare, bătălia de la Vaslui şi Europa

În ianuarie 1475, Ştefan cel Mare reuşea să învingă în mlaştinile de la Podul Înalt, lângă Vaslui, oastea otomană trimisă împotriva sa de sultanul Mahomed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului. Victoria lui Ştefan dă speranţe creştinătăţii că va putea întoarce sorţii în confruntarea cu Imperiul Otoman şi domnitorul moldovean este recunoscut ca un conducător capabil să transforme aceste speranţe în realitate.

Lucrurile nu vor evolua conform aşteptărilor din tabăra creştină, dar victoria lui Ştefan rămâne una dintre cele mai strălucitoare împotriva otomanilor. Pe ce s-a bazat Ştefan când a pornit conflictul cu puternicul Sultan? Care au fost consecinţele victoriei în plan european şi de ce nu au reuşit europenii să consolideze ce s-a obţinut la Vaslui?Cum a reuşit Ştefan să rămână pe tron după înfrângerea din anul următor?
 
Discutăm despre toate acestea, la Dezbaterile Historia, cu Marius Diaconescu, profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti şi cu Andrei Pogăciaş, istoric, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările