RADIRO – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FRSO-credit-Taavetti-Alin / Samuli-Skantsi
FRSO-credit-Taavetti-Alin / Samuli-Skantsi

În luna septembrie, viaţa culturală a Bucureştiului va fi din nou animată de un eveniment unic în Europa – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, aflat la cea de-a doua ediţie.

Organizat de Radio România – care iată că propune publicului nu doar momente muzicale unice pe calea undelor ci şi în sala de concert, Festivalul RADIRO va aduce între 20-27 septembrie 2014 în faţa publicului orchestre, solişti şi dirijori de talie mondială.

Primul dintre aceste evenimente muzicale este programat în 20 septembrie, când pe Scena Sălii Radio va urca Orchestra Radiodifuziunii Finlandeze, „un corp sonor splendid: meticulos ca ansamblu, rafinat din punct de vedere sonor, aproape aristocratic”, aşa cum nota publicaţia The Times.

Fondată în 1927 cu doar 10 muzicieni, orchestra a crescut de-a lungul deceniior nu doar ca număr al membrilor ci şi ca prestigiu la nivel internaţional. Astfel încât la momentul actual, pe lângă apariţiile de pe scena de acasă, de la Helsinki, ansamblul susţine frecvent concerte şi turnee în străinătate. Paavo Berglund, Jukka-Pekka Saraste lu Sakari Oramo s-au numărat printre Dirijorii şefi ai Orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze, iar din 2013 această poziţie este ocupată de Hannu Lintu.

image

Ansamblul va fi condus la Sala Radio în 20 septembrie de tânărul dirijor american Joshua Weilerstein (foto: Jakob Boserup). S-a născut în 1987 dintr-o familie de muzicieni şi a fost descris ca fiind „o revelaţie pe podium” (Il Corriere Della Sera). A atras atenţia lumii muzicale internaţionale prin triumful la Concertul Malko pentru tineri dirijori, în 2009. La scurt timp a devenit Dirijor asistent al Orchestrei Filarmonicii din New York , pe care a şi dirijat-o în concert la finalul stagiului său, în 2013.

Ca laureat al Concursului Malko, organizat de Orchestra Radiodifuziunii Daneze, Joshua Weilerstein a avut ocazia de a dirija cele mai importante ansambluri din ţările nordice, printre care se numără şi Orchestra Radiodifuziunii Finlandeze, la pupitrul căreia se va afla în concertul din Festivalul RADIRO. Şi pentru că ansamblul promovează repertoriul muzicii finlandeze şi al ţărilor din nordul Europei, programul include o lucrare mai puţin cunoscută a compozitorului finlandez Jean Sibelius – Cântecul primăverii, op.16, precum şi un cunoscut opus din semnat de compozitorul norvegian Edvard Grieg: Peer Gynt – Suita nr.1.  

Citind un interviu acordat de Joshua Weilerstein pentru The Improper Bostonian, am găsit şi un sfat al său pentru tinerii muzicieni care aspiră la o carieră muzicală: ”Nu fi descurajat. Fii o sursă de inpiraţie şi nu uita că la fiecare concert se află în sală cineva care nu a ascultat niciodată ceea ce vei cânta.”

image

Solistul concertului de deschidere a Festivalului RADIRO este tot american şi provine tot dintr-o familie de muzicieni. Jonathan Biss (foto: Jillian Edelstein) s-a născut în 1980 şi debuta la vârsta de 20 de ani la New York, alături de Orchestra Filarmonicii, dirijată de Kurt Masur. Îşi aminteşte că a fost înconjurat întotdeauna de muzică (părinţii fiind violonişti, iar fratele mai mare cântând la pian), aceasta auzindu-se din aproape toate camerele casei, inclusiv băile – care, deşi aveau un decor modest, erau apreciate pentru proprietăţile acustice. Deşi are o agendă plină şi concerte pe diferite meridiane ale lumii, Jonathan Biss găseşte timp pentru a-şi scrie gândurile muzicale pe propriul blog. Citindu-i cuvintele, pare un muzician plin de umor: „Dacă vreodată muzica nu mi se va mai părea o provocare capabilă să schimbe viaţa, voi renunţa şi voi deveni contabil”.

Jonathan Biss va interpreta la Sala Radio Concertul nr.4 în Sol major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven. Şi pentru că un fir conducător al celei de-a II-a ediţii a Festivalului RADIRO este celebrarea a 150 de ani de la naşterea lui Richard Strauss, programul dirijat de Joshua Weilerstein se încheie cu poemul simfonic Till Eulenspiegel.

Doi compozitori şi o orchestră din nordul Europei, doi compozitori germani, la care se adaugă doi muzicieni americani – aceasta va fi reţeta concertului de deschidere al Festivalului RADIRO, un eveniment pe care nu trebuie să-l rataţi.

Închei prin a vă spune că detalii despre Festival găsiţi pe www.radirofestival.ro, iar biletele sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro.

Despre RADIRO, citiţi şi un articol de pe blogul Cristinei Comandaşu:

https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/i-love-radiro-1552758.html


Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite