O statuie a lui Zeus, una dintre cele şapte minuni ale Antichităţii, recreată cu ajutorul unei imprimante 3D

O statuie a lui Zeus, una dintre cele şapte minuni ale Antichităţii, recreată cu ajutorul unei imprimante 3D

Zeus este "Tatăl zeilor şi oamenilor" şi conducătorul zeilor de pe Muntele Olimp. Este zeul cerului şi fulgerelor în mitologia greacă. Omologul său roman este Jupiter

O celebră statuie a lui Zeus, considerată una dintre cele şapte minuni ale Antichităţii, dispărută în secolul al V-lea e.n., a fost recreată cu ajutorul unei imprimante 3D, informează bbc.com.

Stratasys şi 3DPTree, două companii specializate în producţia de imprimante 3D, au realizat o copie a celebrei statui, ce va fi amplasată la Millennium Gate Museum din oraşul american Atlanta.

Un expert în sculpturile clasice consideră că imprimantele 3D reprezintă ”un instrument puternic” pentru cercetătorii care doresc să afle cât mai multe lucruri despre artefactele antice pierdute pentru totdeauna.

Statuia grecească avea o înălţime de aproximativ 13 metri, însă versiunea realizată cu ajutorul imprimantelor 3D are o înălţime mult mai modestă - 1,8 metri.

Experţii americani au realizat o copie a statuii originale - realizată din lemn, fildeş şi aur -, care a fost distrusă într-un incendiu izbucnit în Palatul lui Lausus din Constantinopole, străvechiul oraş bizantin, cunoscut după cucerirea turcă sub numele de Istanbul.

Părţile statuii au fost printate în termoplasrtic, folosind un model de imprimantă 3D care a aproximat designul statuii originale.

Astfel, imprimantele 3D au readus ”la viaţă” un artefact considerat pentru totdeauna, consideră Jesse Roitenberg, expert al companiei Stratasys.

”Nu doar pentru ingineri, nu doar pentru designeri - e o reuşit pentru artă, pentru arheologi”, a declarat el pentru BBC.

Jesse Roitenberg, fost profesor, spune că a fost nevoie de două zile pentru a printa în 3D corpul lui Zeus şi de 20 de ore pentru printarea picioarelor acestuia.

După şlefuirea suprafeţelor statuii, piesele au fost transportate cu vaporul într-un alt laborator, unde au fost asamblate.

Artefacte care au fost distruse în timpurile moderne au fost la rândul lor recreate cu ajutorul tehnologiei de printare 3D. Este cazul şi unor artefacte distruse recent de militanţii organizaţiei teroriste Stat Islamic în oraşul antic Palmira din Siria.

Recent, mai mulţi arheologi au reconstruit Arcul de Triumf din Palmira, cu ajutorul tehnologiei 3D, sub forma unei copii care a fost expusă în Trafalgar Square din Londra.

Statuia lui Zeus din Olympia este una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, sculptată după tehnica criselefantină, în fildeş ornat cu aur şi având o structură internă din lemn. Statuia, cu o înălţime estimată la aproximativ 13 metri, a fost realizată de sculptorul Phidias, în jurul anului 435 î.e.n. în oraşul Olympia din Grecia. Pentru adăpostirea statuii a fost construit un templu.

Se crede că în anul 394 e.n. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde a fost distrusă de un incendiu în anul 475 e.n.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: