Conferinţe speciale în premieră absolută în cadrul Festivalului online de Teatru de la Sibiu

Conferinţe speciale în premieră absolută în cadrul Festivalului online de Teatru de la Sibiu

Teatrologul Octavian Saiu şi coregrafa Sacha Waltz au deschis seria de conferinţe FITS 2020 online

Tradiţia conferinţelor din Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) continuă online, cu o serie de întâlniri cu Angela Gheorghiu, Denis O’Hare, Akram Khan, Pippo Delbono, Peter Stein, Luk Perceval, Krzysztof Warlikowski, Thomas Ostermeier, Emmanuel Demarcy Mota, Declan Donnellan, Nick Ormerod şi Robert Wilson. Vineri, în debutul seriei de conferinţe FITS, a fost coregrafa Sasha Waltz în dialog cu profesorul Octavian Saiu.

Ieri, în debutul conferinţelor, profesorul şi cercetătorul Octavian Saiu a fost în dialog cu Sasha Waltz, coregrafă, dansatoare şi regizoare. După ce a studiat la School of New Dance Development, Amsterdam, aceasta s-a îndreptat spre scena de dans post-modernistă din New York, unde a lucrat îndeaproape cu alţi artişti. În 1986 şi 1987, a dansat alături de companiile Pooh Kaye, Yoshiko Chumo & School of Hard Knocks şi Lisa Kraus & Dancers din New York. Urmând spiritul scenei newyorkeze, la începutul anilor 1990, în Berlin, a creat formatul de improvizaţie „Dialoge”. A ales capitala germană drept centrul activităţilor sale, dezvoltând noi abordări coregrafice în spaţii create de ea însăşi. 

Împreună cu Jochen Sandig, în anul 1993, a înfiinţat compania de dans Sasha Waltz & Guests, iar în 1996, a pus bazele Sophiensaele, un spaţiu dedicat dansului şi nu numai, care între timp a devenit un centru de dans şi de teatru independent ce deserveşte nu numai Germania. În perioada 2000-2004, a fost una din directorii Schaubühne am Lehniner Platz. În acest prim deceniu al secolului XXI, a creat la Berlin spectacole de dans aclamate la nivel internaţional, cum ar fi trilogiile „Travelogue” şi „Körper”, precum şi captivanta instalaţie de dans “insideout”. Pentru activitatea sa, Sasha Waltz a fost decorată cu Crucea de merit a Republicii Federale Germane. Începând din 2013, este membră a Academiei de arte din Berlin.

Sâmbătă, de la ora 13.00, Cătălin Ştefănescu este în dialog cu Angela Gheorghiu. Produse şi realizate special pentru ediţia din acest an a festivalului, cele 12 conferinţe din cadrul FITS 2020 sunt moderate de Octavian Saiu – profesor, cercetător şi critic de teatru, Cătălin Ştefănescu - jurnalist şi George Banu – critic de teatru. Atât conferinţele, cât şi toate spectacolele şi evenimentele din cadrul ediţiei speciale FITS online pot fi urmărite gratuit pe site-ul festivalului, dar şi pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube FITS.0                                                          

„Superstarul Angela Gheorghiu, cea mai fermecătoare şi talentată cântăreaţă de operă a timpului nostru” (New York Sun), s-a născut în Adjud, România. Încă din copilărie, destinul ei a fost muzica. A urmat Liceul de Artă “George Enescu” din Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A studiat cu remarcabila profesoară Mia Barbu. Vocea unică şi uimitoarea prezenţă scenică au transformat-o curând într-unsuperstar al operei internaţionale. Angela Gheorghiu şi-a facut debutul internaţional în 1992 la Royal Opera House în „La Bohème”. În acelaşi an a debutat la Metropolitan Opera New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată rolul Violettei din „La Traviata”, în 1994.Producţia este legendară pentru că, pentru transmiterea ei în direct, BBC şi-a întrerupt programul obişnuit pentru prima şi ultima dată în istoria operei şi în istoria televiziunii. La una dintre repetiţii, dirijorul Sir George Solti a spus: “Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice”. Ziarele au scris că “S-a născut o stea”. De la debutul ei la Royal Opera House, a apărut pe cele mai importante săli de operă şi de concerte din întreaga lume, repertoriul ei incluzând roluri precum Mimì în ”La bohème”, Violetta în ”La traviata”, Juliette („Roméo et Juliette”), Nedda („Pagliacci”), Adina („L’elisir d'amore”), Amelia în „Simon Boccanegra”, Charlotte în „Werther”, „Tosca”, Magda în „La rondine”, Marguerite în „Faust” şi „Adriana Lecouvreur”.A înregistrat considerabil cu EMI/Warner Classics şi cu Decca şi a fost onorată cu numeroase premii, printre care „La Médaille Vermeille de la Ville de Paris”, „Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer şi în grad de Cavaler din partea Guvernului francez”, decoraţia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, Premiul Cultural European pentru Muzică şi premiul „Victoire d'Honneur”. În istoria operei, Angela Gheorghiu străluceşte ca un fenomen rar: nu numai o cântăreaţă şio actriţă cu o tehnică vocală excepţională şi o inteligenţă dramatică şi muzicală profundă, dar şi un comunicator magnetic care pătrunde în inimile şi minţile unui spectru panoramic de audienţe. A adus cele mai înalte valori ale artei operatice unei mari comunităţi mondiale, la o scară neobişnuit de largă.

Duminică, 14 iunie 2020, ora 11:00: Cătălin Ştefănescu în dialog cu Denis O’hare

Denis O'Hare este actor, scriitor şi activist. Acesta locuieşte în Paris, Franţa. Domnull O'Hare a interpretat nenumărate roluri pe Broadway şi nu numai. A câştigat un Premiu Tony pentru rolul din”Take Me Out”, de Richard Greenberg, un Premiu Drama Desk pentru rolul din ”Sweet Charity”, precum şi un Premiu OBIE pentru spectacolul „Iliada” (“An Iliad”). Denis a apărut în multiple filme, precum ”Late Night”, ”The Goldfinch”, ”Swallow”, ”The Day Shall Come”, ”Milk”, ”A Mighty Heart”, ”Michael Clayton”, ”Duplicity”, ”21 Grams”, ”Garden State”, ”Half Nelson”, ”Dallas Buyers Club”, ”Lizzie Borden”, ”The Proposal” şi ”The Changeling”. A jucat în mai multe filme şi seriale televizate, inclusiv cinci sezoane din ”American Horror Story”, două sezoane din ”True Blood”, şi mai multe episoade din ”The Good Wife”, ”The Comedians”, ”This Is Us” şi ”Broad City”. În calitate de autor, prima piesă scrisă de Denis a fost adaptată într-o producţie recentă. Filmul său, „The Parting Glass”, este disponibil pe iTunes şi pe alte platforme. Împreună cu Lisa Peterson, acesta a scris piesa „Iliada” („An Iliad”), care s-a jucat peste tot în lume – cel mai recent la Shanghai şi la Paris. Dennis şi Lisa au mai scris ”The Good Book”, care a avut premiera la The Court Theatre din Chicago în 2015, fiind foarte apreciată la Berkeley Rep în primăvara anului 2019. În prezent, Lisa şi Dennis lucrează la un nou spectacol despre Imperiul Roman. În plus, domnul O'Hare scrie un roman. El şi soţul său, Hugo Redwood, au un fiu pe nume Declan.

PROGRAM

-Sâmbătă, 13 iunie, ora 13:00 - Cătălin Ştefănescu în dialog cu Angela Gheorghiu

-Duminică, 14 iunie 2020, ora 11:00 - Cătălin Ştefănescu în dialog cu Denis O’hare

-Luni, 15 iunie, ora 11:00 - Octavian Saiu (foto) în dialog cu Akram Khan

-Luni, 15 iunie, ora 13:00 - George Banu în dialog cu Pippo Delbono

-Marţi, 16 iunie, ora 11:00 - George Banu în dialog cu Peter Stein

-Marţi, 16 iunie, ora 13:00 - George Banu în dialog cu Luk Perceval

-Miercuri, 17 iunie, ora 11:00 - George Banu în dialog cu Krzysztof Warlikowski

-Joi, 18 iunie, ora 11:00 - Octavian Saiu în dialog cu Thomas Ostermeier

-Vineri, 19 iunie, ora 11:00 - George Banu în dialog cu Emmanuel Demarcy Mota

-Sâmbătă, 20 iunie, ora 11:00 - Octavian Saiu în dialog cu Declan Donnellan Şi Nick Ormerod

-Duminică, 21 iunie, ora 11:00 - Octavian Saiu în dialog cu Robert Wilson

Ediţia specială online a Festivalului Internaţioal de Teatru de la Sibiu este organizată de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României. Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanţator al evenimentului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: