Actriţa Isabel Karajan, invitată extraordinară a Filarmonicii „George Enescu”
0Joi, 7 aprilie şi vineri, 8 aprilie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul principal Gabriel Bebeşelea, prezintă publicului un concert extraordinar, în care cap de afiş sunt solistul Daniel Ciobanu şi actriţa austriacă Isabel Karajan.
Din program fac parte Kalte Gedichte /Poeme reci pentru actor şi orchestră, de Dan Dediu, pe versuri de Ernst Jandl – primă audiţie absolută, cu participarea actriţei Isabel Karajan, lucrare urmată de Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, cu solistul Daniel Ciobanu, primul artist în rezidenţă al Filarmonicii, în ipostaza de solist. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala de Ludwig van Beethoven.
După cum declară compozitorul, muzica la cele cinci poeme de Ernst Jandl a fost scrisă cu febrilitate, în primăvara lui 2021. „Am imaginat diferite strategii componistice de apropiere sau de despărţire a intonaţiei textului vorbit de substanţa muzicală propriu-zisă, extrasă din solul muzicii romantice târzii şi adusă într-un peisaj sonor ruinat, fragmentar şi coşcovit. Astfel,evoluţia paralelă a muzicii şi textului creează o lume impermeabilă, teatralizarea personajului-dirijor capătă valenţe demiurgice, iar în final, simplitatea cotidiană şi naivitatea îşi iau revanşa printr-un fel de pustiire interioară şi pregătirea întru speranţa venirii unei lumi mai bune. Ciclul este dedicat doamnei Isabel Karajan”, spune compozitorul Dan Dediu.
Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Prokofiev (1891 – 1953), cea mai cunoscută dintre lucrările sale concertante, este o adevărată piatră de încercare din repertoriul secolului XX. Concertul a fost finalizat în 1921 şi a fost interpretat în primă audiţie de compozitorul-pianist într-un turneu în SUA. „Tema cu cinci variaţiuni - partea a doua - aminteşte de stilul clasic, oscilând între formule strălucitoare şi o atmosferă meditativă, cvasi-sentimentală, iar finalul, un rondo, readuce tonul umorului caustic, febril, compensat de splendoarea melodiilor lente interpolate în acestă ultimă parte”, observă muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.
Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala de Ludwig van Beethoven a avut premiera pe 22 decembrie 1808, la Viena. „Intenţia principală a lui Beethoven urmăreşte trezirea în ascultători a senzaţiilor, stărilor şi sentimentelor încercate în sânul naturii. La momentul publicării partiturii, compozitorul a insistat, de altfel, ca în dreptul primei părţi a simfoniei să se precizeze: mai mult expresie a sentimentelor, decât pictură. Imnul de mulţumire care încheie Pastorala emană acea pace spirituală a împăcării interioare, în întâlnirea cu natura dătătoare de viaţă şi izvorâtă din iubirea lui Dumnezeu pentru oameni”, apreciază muzicologul Mihai Cojocaru.
Prezenţa doamnei Isabel Karajan este asigurată în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.
ISABEL KARAJAN
Actriţa Isabel Karajan (foto), fiica legendarului dirijor Herbert von Karajan, impresionează prin interpretările unice, care „cutremură scena”, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pe lângă apariţiile din film şi teatru, actriţa a creat concepte personale pentru producţii de operă, în colaborare cu regizori celebri, precum Klaus Ortner şi Julian Pölsler. Opera „Stillhang” de Christian Spitzenstätter, regizată de Klaus Ortner, cu Isabel Karajan, a fost distinsă cu Premiul de Operă Austriacă în 2020 pentru „cea mai bună primă interpretare”. De asemenea, a jucat în premiera operei „La Piccola Cubana” de Hans Werner Henze, regizată de Pauline Beaulieu, la Staatsoper Unter den Linden din Berlin.
Repere în cariera actriţei din ultimii ani includ premiera producţiei„Tauben Liebe” (r. Klaus Ortner) pentru anul aniversar al lui Beethoven, în 2020, la Festivalul de la Lausitz, alături de actriţa Henriette Thimig şi pianistul Daniel Ciobanu interpretând muzica Variaţiunilor Diabelli de Beethoven. Neue Musikzeitung a caracterizat producţia drept „un compact theatrum mundi”. A fost alături de membrii Filarmonicii din Berlin şi de la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, a interpretat-o pe Ioana d'Arc în lucrarea lui Arthur Honegger la Festivalul Saito Kinen din Japonia. După studiile cu Jean-Laurent Cochet la Paris, Isabel Karajan a devenit mai întâi membră a ansamblului Teatrului Thalia din Hamburg, sub conducerea lui Jürgen Flimm, înainte de a fi invitată de George Tabori să se alăture legendarului său teatru „Der Kreis” din Viena. Datorită limbii materne franceze, Isabel Karajan a avut ocazia să lucreze în teatrele franceze, la Théâtre National de la Colline şi la Théâtre de la Tempête din Paris. De asemenea, a jucat la Avignon, la Teatrul Colón din Buenos Aires, la Schaubühne Berlin, la Münchner Kammerspielen şi la Schauspielhaus Stuttgart. În teatru, a lucrat cu regizori celebri precum Jürgen Gosch, Thomas Langhoff, Jorge Lavelli, Klaus Michael Grüber. În calitate de recitator, a colaborat cu dirijorii Kent Nagano, Seiji Ozawa, Semyon Bychkov, Serge Baudo şi Stanley Dodds.
Gabriel Bebeşelea (foto) este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" începând cu stagiunea 2020/21, precum şi Director Muzical şi Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeşelea îşi continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deţine din anul 2016. Pe lângă aceste poziţii, Gabriel Bebeşelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.
Printre soliştii cu care Gabriel Bebeşelea colaborează se numără: Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul "Strigoii" de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Naţional "George Enescu", Gabriel Bebeşelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar şi al editării şi curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înfiinţat ansamblul de muzică veche şi nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeşelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeşelea a obţinut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeşelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.
Pianistul Daniel Ciobanu (foto) este primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu“, începând din stagiunea 2020-2021. S-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, care l-a îndrumat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.
A câştigat mai multe burse, a studiat în Scoţia cu Graeme McNaught şi, ulterior, cu Aaron Shorr şi Petras Geniusas şi a absolvit Conservatorul Regal din Scoţia Şi-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, şi la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon şi Markus Groh. A câştigat cea mai importantă recunoaştere internaţională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein” din Tel Aviv, unde a câştigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât şi Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti şi a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia. Personalitatea muzicală şi tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Elb-Philharmonie Hamburg, Filarmonica din Israel şi Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înfiinţat Festivalul de Muzică Neamţ, pentru a crea o platformă internaţională pentru tinerii artişti. În stagiunea 2019-2020 a evoluat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se şi debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig. CD-ul său de debut, cuprinzând lucrări de Prokofiev, Enescu, Debussy şi Liszt, a fost lansat în 2020 şi se bucură de elogiile criticii de specialitate, primind distincţia "Les Chocs du mois" pentru decembrie 2020 a revistei franceze Classica.
Joi 31 martie şi vineri 1 aprilie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român
DIRIJOR
Gabriel Bebeşelea
SOLIST
Daniel Ciobanu
INVITATĂ EXTRAORDINARĂ
Isabel Karajan
PROGRAM
Dan Dediu
Kalte Gedichte (Poeme reci) pentru actor şi orchestră, pe versuri de Ernst Jandl - p.a.a.
Serghei Prokofiev
Concertul nr. 3, în do major, op. 26
Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala
Parteneri: Forumul Cultural Austriac, Elixir Nova
Preţurile biletelor sunt: Categoria I: 95 lei; Categoria II: 90 lei; Categoria III: 80 lei;
Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand aici .