Muzicieni de top din Liban, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”
0
Joi, 31 martie şi vineri, 1 aprilie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lubnan Baalbaki, prezintă publicului un concert realizat în parteneriat cu Ambasada Libanului la Bucureşti. Din program fac parte Esquisses de Georges Baz, Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, cu pianistul libanez Abdel Rahman El Bacha în ipostază solistică, şi Recviem de Gabriel Fauré.
Solişti în creaţia lui Fauré vor fi soprana de origine franceză Marie-Josée Matar şi basul Ştefan Lamatic. Ca de fiecare dată, Corul Filarmonicii „George Enescu” este pregătit de Iosif Ion Prunner.
Compozitorul libanez Georges Baz (1926-2012) a compus Esquisses în 1959, sub influenţa lui Debussy.
Concertul în sol major, una dintre ultimele lucrări semnate de Maurice Ravel, a avut premiera în 1932. Concertul face referire la tradiţia clasică şi, aşa cum ne spune compozitorul, „a fost scris în spiritul celor compuse de Mozart şi Saint-Saëns. Muzica unui concert ar trebui să fie voioasă şi strălucitoare şi să nu aibă ca obiectiv redarea unor efecte dramatice”.
Pentru Recviem, op. 48, (1887), compozitorul Gabriel Fauré a lucrat mai bine de 20 de ani. „Fauré, clasicul, este de fapt un continuator al gândirii franceze; rădăcinile sale se găsesc încă la Rameau, Haydn sau Mozart. (...) Succesul acestei lucrări nu poate fi explicat fără referirea la opere religioase care au precedat-o. Recviemul nu a fost compus în memoria unei persoane anume, ci conform spuselor autorului pentru plăcerea în sine. Există de asemenea o versiune la care a lucrat între 1888 şi 1892, pentru orchestră mică, fără viori şi instrumente de suflat de lemn”, notează muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.

Lubnan Baalbaki s-a născut în anul 1981 în Beirut, într-o familie de artişti. Este dirijor, compozitor, violonist şi un interpret desăvârşit al lăutei. A studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a urmat cursurile Academiei de Muzică ˶Gheorghe Dima˝ din Cluj-Napoca, din dorinţa de a deveni dirijor. A urmat studiile masterale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, respectiv, la Viena, iar doctoratul, la Bucureşti, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu. Începând cu anul 2012, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înfiinţat prima Orchestră de Tineret din ţară. De-a lungul carierei artistice, a colaborat cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Română Timişoara şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti. Numele lui provine din limba aramaică („Lub Anan”) şi înseamnă „inima lui Dumnezeu”.
Muzicianul Abdel Rahman El Bacha (foto) s-a născut în anul 1958 în Beirut, într-o familie de muzicieni, iar în prezent este stabilit în Franţa. Este pianist şi compozitor. A început să studieze pianul în anul 1967, sub îndrumarea pianistei armene Zvart Sarkissian, fostă elevă a lui Marguerite Long şi Jacques Février, iar în 1974 a plecat în Franţa, unde îşi va continua studiile la Conservatorul Naţional de Muzică din Paris, pe care l-a absolvit cu patru premii întâi: pentru pian, muzică de cameră, armonie şi contrapunct. A susţinut concerte şi recitaluri în Europa, în Rusia, Japonia, America de Nord, America Centrală, America de Sud şi în Orientul Mijlociu. Repertoriul său include peste 60 de concerte şi lucrări solo. Creaţia compoziţională, de factură romantică, cu specific mediteraneean, include lucrări pentru pian, pentru orchestră şi muzică de cameră, precum şi piese coregrafice pentru operă.
Joi 31 martie şi vineri 1 aprilie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijorul Lubnan Baalbaki
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român
Dirijor
LUBNAN BAALBAKI
Solist
ABDEL RAHMAN EL BACHA
Program
Georges Baz
Esquisses
Maurice Ravel
Concertul în sol major pentru pian şi orchestră
Gabriel Fauré
Recviem
Solişti
MARIE-JOSÉE MATAR
ŞTEFAN LAMATIC
Dirjorul corului
IOSIF ION PRUNNER
Preţurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secţiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.
Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.
Parteneri: Concert realizat în parteneriat cu Ambasada Libanului la Bucureşti