Stiri despre crestinism

  269 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Minunea întâlnirii unei minuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunea întâlnirii unei minuni

  De curând a apărut, în condiţii grafice remarcabile, fireşte, pentru cuprinsul ei, la Editura Patriarhală Basilica, o lucrare cu adevărat importantă pentru istoria creştinismului şi neapărat pentru istoria creştinismului în spaţiul spiritual românesc, intitulată „Crucea şi răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos în creştinismul timpuriu” – datorată învăţatului teolog Emilian Popescu – membru de onoare al Academiei Române.

 • Gânduri de
Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gânduri de Crăciun

  Recitesc ceea ce am scris în editorialul publicat pe adevărul.ro în preajma sărbătorii de Crăciun a anului 2015. Principala observaţie ţinea de faptul că marea sărbătoarea a creştinătăţii nu găsea deloc atunci Europa în cea mai confortabilă dintre situaţii.

 • A apărut un text apocrif inedit în română: „Apocalipsa lui Pavel“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă şi ilustrată de Marian Zidaru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A apărut un text apocrif inedit în română: „Apocalipsa lui Pavel“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă şi ilustrată de Marian Zidaru

  Cel mai recent titlu apărut în colecţia „Marile Texte ale Creştinismului“ a editurii Vremea este „Apocalipsa lui Pavel. Visio Sancti Pavli Apostoli“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă, ilustraţii de Marian Zidaru, traducere de Smaranda Mărculescu Bădiliţă şi Cristian Bădiliţă, ediţie bilingvă română-latină.

 • Libertatea
religioasă şi imigranţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Libertatea religioasă şi imigranţii

  Chiar dacă, în aceste zile, la Berlin, dezbaterile în jurul formelor de aplicare a dreptului la exprimarea credinţei sau convingerii sunt mult mai complexe, chestiunea imigranţilor de dată recentă domină cumva atmosfera.

 • Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?

  Unul dintre vectorii de unitate pentru viitoarea formulă de construcţie europeană, cea despre care se discută acum în nevoia de reformă a UE, ar putea fi - cel puţin teoretic - identitatea sa creştină. Vi se pare o realitate evidentă? Nu vă grăbiţi, căci părerile sunt foarte împărţite, iar disputa este teribil de încinsă şi dificil de soluţionat.

 • New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?

  Religiile moderne au ajuns să prezinte care diferă foarte mult de cele exprimate de fondatorii lor, este de părere editorialistul „New York Times” Nicholas Kristof, care se întreabă într-un articol intitulat „Cărei religii ar aparţine Iisus Hristos?” dacă religiile ar avea nevoie de o reinventare bazată pe principiile lor pozitive.

 • De
creştinism nu se poate scăpa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De creştinism nu se poate scăpa

  Militanţii extremişti ai scoaterii religiei din spaţiul public uită un amănunt semnificativ: de creştinism nu se poate scăpa vreodată. Sau, cel puţin, nu fără preţul unui imens ridicol. De ce? Simplu. Creştinismul se află în fiecare dată calendaristică a societăţii de azi, inclusiv în cronologia Statului. Misterios nu-i aşa?

 • Evanghelia după idioţi VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evanghelia după idioţi VIDEO

  PENAL Nu există niciun motiv pentru care cineva ar vrea să vadă noul „Ben-Hur“, regizat de kazaho-ruso-americanul Timur Bekmambetov, decât dacă-şi doreşte să se delecteze cu gradul de lipsă de respect de sine la care-a ajuns în prezent Hollywoodul.

 • Un moment geopolitic: cucerirea Constantinopolului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un moment geopolitic: cucerirea Constantinopolului

  Cîteva călătorii la Istanbul (Constantinopol, cum mă încăpăţînez să-i zic eu) m-au pricopsit cu preocuparea pentru subiectul căderea Constantinopolului. Era de aşteptat să mă dau peste cap să găsesc şi să citesc „Căderea Constantinopolului“ de Vintilă Corbul.

 • Calul de dar nu se caută la dinţi – mai ales dacă e troian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Calul de dar nu se caută la dinţi – mai ales dacă e troian

  Tot ce mai pot face liderii europeni e să se de-radicalizeze. Adică, să pună capăt fixaţiei relativiste care ţine loc de gîndire şi politică la Berlin şi Bruxelles. Altfel, Europa îşi va trăi repede sfîrşitul, într-o coproducţie alimentată de două dogme terminale. Una care ucide – terorismul islamic.

 • O vară
fierbinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O vară fierbinte

  Vara aceasta este deosebit de fierbinte. Nu doar din punct de vedere meteorologic: de la lovitura statului eşuat din Turcia la seria de atentate din Germania şi Franţa.

 • RISE: Afacere „sfântă“ - Mitropolia Moldovei cumpără lumânări din Rusia şi le vinde de 5 ori mai scump
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  RISE: Afacere „sfântă“ - Mitropolia Moldovei cumpără lumânări din Rusia şi le vinde de 5 ori mai scump

  Jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat luni, 25 iulie, o investigaţie care dezvăluie cum Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări din parafină la un preţ de până la 20 de bani bucata. Apoi, lumânările sunt vândute bisericilor. Însă, în drumul de la producător la enoriaş, preţul unei lumânări ajunge să coste de cel puţin cinci ori mai mult.

 • Naţiunile care consideră religia
definitorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Naţiunile care consideră religia definitorie

  Etiopienii consideră religia o componentă definitorie a identităţii lor, conform Pew Research Center data. Un studiu realizat în 2015, referitor la modul în care oamenii se raportează la religie, arată că aproximativ 95% din etiopieni consideră religia un element reprezentativ pentru colectivitatea lor.

 • Drama unei musulmane în SUA lui 2001: „Vorbesc despre comunitatea mea de parcă ar fi o tumoare în corpul Americii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Drama unei musulmane în SUA lui 2001: „Vorbesc despre comunitatea mea de parcă ar fi o tumoare în corpul Americii“

  Îmbrăcată în portul tradiţional, Dalia Mogahed a povestit, în luna februarie a acestui an, de pe scena TEDx cum a devenit în ochii unor americani din cercetătoare a comunităţilor islamice în suspect de terorism. Sentimentele care au încercat-o şi evenimentele prin care a trecut sunt covârşitoare. Iar mesajul ei e simplu: fanatismul e mortal, nu doar imoral.

 • Înviere sau reîncarnare? Detaliile unei dileme străvechi, care aprinde imaginaţia oamenilor şi-i întărâtă pe teologi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Înviere sau reîncarnare? Detaliile unei dileme străvechi, care aprinde imaginaţia oamenilor şi-i întărâtă pe teologi

  În vreme ce adepţii reîncarnării cred că există un număr finit de suflete, care trăiesc o infinitate de vieţi într-o infinitate de trupuri (inclusiv în formă animală), adepţii învierii spun că există o infinitate de suflete care îşi trăiesc viaţa trupească o singură dată, după care se întorc la Domnul. Bizar este că 63% dintre români cred şi în înviere, şi în reîncarnare.

 • „A doua Biblie“, pentru prima oară în română, lansată azi în Aula BCU de către filosoful Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „A doua Biblie“, pentru prima oară în română, lansată azi în Aula BCU de către filosoful Andrei Pleşu

  Volumul „Patericul Mare. Apoftegmele părinţilor pustiei. Colecţia tematică“, publicat recent de Editura Bizantină, va fi lansat azi, 15 iunie, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, prezentat de Andrei Pleşu şi traducătorul său, pr. Constantin Coman, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Traducerea integrală în română este o impresionantă lucrare ştiinţifică, pe un text fundamental al creştinismului.

 • De ce refuză Biserica Ortodoxă accesul femeilor la preoţie. Argumentele unei dispute vechi de peste 2.000 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce refuză Biserica Ortodoxă accesul femeilor la preoţie. Argumentele unei dispute vechi de peste 2.000 de ani

  După secole de tăcere, Biserica Ortodoxă şi-a exprimat pentru prima oară o opinie scrisă legată de femei şi preoţie de-abia în anul 1964. Evoluţia ulterioară a fenomenului şi explicaţiile refuzului ortodocşilor şi romano-catolicilor de a hirotoni femei este analizat în zilele noastre, într-o amplă lucrare doctorală, de preotul român Pompiliu Nacu.

 • Diavolul în secolul XXI: cum a evoluat de la monstrul fabulous care îşi disputa întâietatea în Univers la un moşneguţ libidinos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Diavolul în secolul XXI: cum a evoluat de la monstrul fabulous care îşi disputa întâietatea în Univers la un moşneguţ libidinos

  Papa Paul al VI-lea a suprimat ordinul exorciştilor în 1971, însă funcţia a rămas. Biserica Ortodoxă nu recunoaşte exorcismul, dar admite posedarea demonică. Credinţa în existenţa diavolului e folosită de religiile monoteiste ca o încercare de „realizare a legăturii vechi între frica de demon şi fidelitatea faţă de Dumnezeu”, într-o societate în care nimic nu este interzis, spune istoricul Robert Muchembled.

 • SPECIAL „Cred întru 
Unul Dumnezeu...“ 
Şi, totuşi, 
ce îi desparte 
pe creştini?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL „Cred întru Unul Dumnezeu...“ Şi, totuşi, ce îi desparte pe creştini?

  În pragul Sărbătorii Pascale, vă propunem o trecere în revistă a principalelor asemănări şi deosebiri dintre romano-catolici şi ortodocşi. Am discutat cu teologi şi preoţi despre eforturile realizate de cele două biserici în direcţia unei reunificări, despre însemnătatea Paştelui şi despre posibilitatea ca întreaga suflare creştină să sărbătorească Învierea Domnului în acelaşi timp, ca un prim gest simbolic de unitate spirituală.

 • 33 A.D. sau Când prostia (Hollywoodului) copleşeşte
credinţa VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  33 A.D. sau Când prostia (Hollywoodului) copleşeşte credinţa VIDEO

  „MISTICISM“ Noul film biblic „Risen“ / „Misterul Înălţării“ este atât de „deosebit“, încât de numeroase ori, pe parcursul vizionării, îţi vine să-ţi faci cruce şi să-ţi spui: „Doamne, mare mai este prostia omenească!“.

 • Povestea vinului: licoarea folosită de romani la sărbătorile bahice a devenit element-cheie al unei taine fundamentale a creştinismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea vinului: licoarea folosită de romani la sărbătorile bahice a devenit element-cheie al unei taine fundamentale a creştinismului

  Vinul era în antichitate extrem de important pentru toate religiile. Dacă în lumea romană şi cea greacă, era folosit pentru amplificarea trăirilor extatice, în creştinism licoarea a devenit parte a unei taine fundamendale a religiei: transsubstanţierea, transformarea pâinii şi a vinului în trupul şi sângele lui Iisus Hristos.

Modifică Setările