Stiri despre crestinism

  284 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • O Europă în care putem crede
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Europă în care putem crede

  Marele capital al Estului ar putea fi astăzi tocmai ”înapoierea” sa, adică întârzierea sa în ambianţa unei culturi tradiţionale care va fi fost cândva patrimoniul comun al întregii Europe.

 • Aparţine Islamul Europei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aparţine Islamul Europei?

  Succesul sau eşecul integrării va depinde nu doar de moneda comună, dar şi de modul cum va fi abordată tema tradiţiei creştine şi a identităţii istorice europene.

 • Fluturaţi-vă demisia!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fluturaţi-vă demisia!

  Recenta mea postare a avut ca titlu „Dragostea de maghiari a d-lui Liviu Alexa“. Lucrurile însă au trecut la un alt nivel. De-acum, ne iubeşte onor prim-ministrul.

 • De Crăciun, rugăciune pentru
Ierusalim şi pentru pacea lumii. „Dacă te voi uita, Ierusalime,
uitată să fie dreapta mea!“

(Ps
137:5)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De Crăciun, rugăciune pentru Ierusalim şi pentru pacea lumii. „Dacă te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea!“ (Ps 137:5)

  Vă rog să îmi permiteţi să vă invit să lecturaţi o scrisoare. Plină de înţelepciune şi de adevărat spirit creştin, este şi o lecţie de mare politică, transmiţând un mesaj deosebit de interesant şi de actual într-un moment în care s-ar putea ca tensiunile să poată duce la o explozie majoră şi care să ameninţe echilibrul păcii în întreaga lume.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Septembrie 2005, la moartea lui Alexandru Paleologu. Domnului Alexandru Paleologu i-au reuşit în viaţă chiar şi lucrurile care, pentru alţii, se numără la eşecuri şi catastrofe. Avea talentul de a preschimba derizoriul şi indigenţa în înţelepciune afabilă.

 • Limbi moarte, tratate medicale şi poeme greceşti, descoperite în manuscrisele din Mânăstirea Sfânta Ecaterina, de la poalele muntelui Sinai
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limbi moarte, tratate medicale şi poeme greceşti, descoperite în manuscrisele din Mânăstirea Sfânta Ecaterina, de la poalele muntelui Sinai

  Una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate biblioteci din lume se află la Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai, construită acum 15 secole şi unde sunt păstrate manuscrise antice. Recent, datorită unei noi metode de cercetare, savanţii au descoperit limbi care nu au mai fost folosite din „epoca întunecată”, printre care şi albaneza caucaziană, noi poeme în greaca veche, precum şi trei tratate de medicină, informează The Atlantic.

 • FOTO Bisericile rupestre din Etiopia, despre care locuitorii
cred că au fost construite de îngeri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Bisericile rupestre din Etiopia, despre care locuitorii cred că au fost construite de îngeri

  În localitatea etiopiană Lalibela, existenţa lui Dumnezeu nu este pusă la îndoială câtuşi de puţin – ba, mai mult, este dovedită de localnici. Sărăcia şi foametea nu par să fi zdruncinat câtuşi de puţin credinţa oamenilor, nici în secolele trecute şi nici astăzi. Etiopienii cred în Dumnezeu, iar mărturie stau bisericile medievale rupestre din oraşul Lalibela, spun ei.

 • Schitul din Argeş care
poartă numele unui fost patriarh al Ierusalimului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schitul din Argeş care poartă numele unui fost patriarh al Ierusalimului

  La aproximativ 17 km de oraşul Câmpulung Muscel şi foarte aproape de mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă se află un schit ce poartă numele Sfântului Ierarh Modest, fost patriarh al Ierusalimului. La schit se ajunge greu, pe un drum de aproape trei kilometri plin de denivelări şi fără asfalt.

 • Peisajul global al religiilor - miza proiecţiilor geostrategice de putere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Peisajul global al religiilor - miza proiecţiilor geostrategice de putere

  Ne uităm, de cele mai multe ori cu uluire, dar şi cu nelinişte şi temeri diverse, la evenimentele care se succed acum cu o viteză ameţitoare, schimbând tot ceea ce înseamnă echilibrul de putere stabilit după încheierea Războiului Rece. Se refac vechi şi uitate zone de influenţă, se constituie altele noi, se poziţionează forţe importante în proximitatea teritoriilor considerate strategice, vitale în viitoarele structurări regionale sau mondiale.

 • Decizii luate la forumul catolico-ortodox despre terorism: „Nu se pune problema să stigmatizăm religia musulmană“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decizii luate la forumul catolico-ortodox despre terorism: „Nu se pune problema să stigmatizăm religia musulmană“

  Bisericile catolică şi ortodoxă au transmis un mesaj comun referitor la terorism la cel de-al V-lea Forum Catolico-Ortodox European. Episcopul greco-catolic Florentin Crihăleamnu, care a fost invitat să ţină o conferinţă despre demnitate şi libertate religioasă, explică principalele poziţii pe care cele două Biserici le-au adoptat cu privire la problemele cu care se confruntă Europa precum terorism, imigranţi, libertatea de exprimare etc.

 • Minunea întâlnirii unei minuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunea întâlnirii unei minuni

  De curând a apărut, în condiţii grafice remarcabile, fireşte, pentru cuprinsul ei, la Editura Patriarhală Basilica, o lucrare cu adevărat importantă pentru istoria creştinismului şi neapărat pentru istoria creştinismului în spaţiul spiritual românesc, intitulată „Crucea şi răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos în creştinismul timpuriu” – datorată învăţatului teolog Emilian Popescu – membru de onoare al Academiei Române.

 • Gânduri de
Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gânduri de Crăciun

  Recitesc ceea ce am scris în editorialul publicat pe adevărul.ro în preajma sărbătorii de Crăciun a anului 2015. Principala observaţie ţinea de faptul că marea sărbătoarea a creştinătăţii nu găsea deloc atunci Europa în cea mai confortabilă dintre situaţii.

 • A apărut un text apocrif inedit în română: „Apocalipsa lui Pavel“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă şi ilustrată de Marian Zidaru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A apărut un text apocrif inedit în română: „Apocalipsa lui Pavel“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă şi ilustrată de Marian Zidaru

  Cel mai recent titlu apărut în colecţia „Marile Texte ale Creştinismului“ a editurii Vremea este „Apocalipsa lui Pavel. Visio Sancti Pavli Apostoli“, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă, ilustraţii de Marian Zidaru, traducere de Smaranda Mărculescu Bădiliţă şi Cristian Bădiliţă, ediţie bilingvă română-latină.

 • Libertatea
religioasă şi imigranţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Libertatea religioasă şi imigranţii

  Chiar dacă, în aceste zile, la Berlin, dezbaterile în jurul formelor de aplicare a dreptului la exprimarea credinţei sau convingerii sunt mult mai complexe, chestiunea imigranţilor de dată recentă domină cumva atmosfera.

 • Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?

  Unul dintre vectorii de unitate pentru viitoarea formulă de construcţie europeană, cea despre care se discută acum în nevoia de reformă a UE, ar putea fi - cel puţin teoretic - identitatea sa creştină. Vi se pare o realitate evidentă? Nu vă grăbiţi, căci părerile sunt foarte împărţite, iar disputa este teribil de încinsă şi dificil de soluţionat.

 • New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?

  Religiile moderne au ajuns să prezinte care diferă foarte mult de cele exprimate de fondatorii lor, este de părere editorialistul „New York Times” Nicholas Kristof, care se întreabă într-un articol intitulat „Cărei religii ar aparţine Iisus Hristos?” dacă religiile ar avea nevoie de o reinventare bazată pe principiile lor pozitive.

 • De
creştinism nu se poate scăpa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De creştinism nu se poate scăpa

  Militanţii extremişti ai scoaterii religiei din spaţiul public uită un amănunt semnificativ: de creştinism nu se poate scăpa vreodată. Sau, cel puţin, nu fără preţul unui imens ridicol. De ce? Simplu. Creştinismul se află în fiecare dată calendaristică a societăţii de azi, inclusiv în cronologia Statului. Misterios nu-i aşa?

 • Evanghelia după idioţi VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evanghelia după idioţi VIDEO

  PENAL Nu există niciun motiv pentru care cineva ar vrea să vadă noul „Ben-Hur“, regizat de kazaho-ruso-americanul Timur Bekmambetov, decât dacă-şi doreşte să se delecteze cu gradul de lipsă de respect de sine la care-a ajuns în prezent Hollywoodul.

 • Un moment geopolitic: cucerirea Constantinopolului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un moment geopolitic: cucerirea Constantinopolului

  Cîteva călătorii la Istanbul (Constantinopol, cum mă încăpăţînez să-i zic eu) m-au pricopsit cu preocuparea pentru subiectul căderea Constantinopolului. Era de aşteptat să mă dau peste cap să găsesc şi să citesc „Căderea Constantinopolului“ de Vintilă Corbul.

 • Calul de dar nu se caută la dinţi – mai ales dacă e troian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Calul de dar nu se caută la dinţi – mai ales dacă e troian

  Tot ce mai pot face liderii europeni e să se de-radicalizeze. Adică, să pună capăt fixaţiei relativiste care ţine loc de gîndire şi politică la Berlin şi Bruxelles. Altfel, Europa îşi va trăi repede sfîrşitul, într-o coproducţie alimentată de două dogme terminale. Una care ucide – terorismul islamic.

Modifică Setările