Zilele cărţii ortodoxe în Franţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele cărţii ortodoxe, 8 mai, Paris, 2014
Zilele cărţii ortodoxe, 8 mai, Paris, 2014

La sfârşitul lunii aprilie, în plină Săptămână Luminată, la Paris a avut loc un eveniment semnificativ pentru lumea ortodoxă din Occident şi anume, manifestarea „Zilele cărţii ortodoxe în Franţa”. Ajuns la cea de a II-a ediţie, evenimentul a fost organizat de Orthodoxie.com în parteneriat cu Editions du Cerf, cea mai productivă editură specializată în publicarea de cărţi religioase din Franţa.

 Manifestarea a fost animată de prezenţa unor personalităţi şi autori de renume, dintre aceştia amintind-i pe scriitorul Jean Claude Larchet, unul dintre cei mai importanţi teologi ortodocşi contemporani, Olga Lossky, părintele Placide Deseille şi preotul Marc-Antoine Costa de Beauregard, cunoscut creştinilor români din Occident mai ales în calitatea sa de protopop al Franţei şi de paroh ortodox al Bisericii "Saint Germain et Saint Cloud" din oraşul Louveciennes. De asemenea, spre bucuria vizitatorilor români şi nu numai, la eveniment a fost prezentă şi Maica Siluana Vlad care a venit la Paris pentru lansarea cărţii "Ma première rencontre avec le Christ… au cœur de mon enfer", publicată de Editura Apostolia, editura Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale (MOREOM).

expozitie paris 8 martie zilele cartii ortodoxe in franta foto luana luban

Maica Siluana Vlad, prezentă la evenimentul „Zilele cărţii ortodoxe în Franţa”

expozitie paris 8 martie zilele cartii ortodoxe in franta foto luana luban

Marc-Antoine Costa de Beauregard, protopop al Franţei şi Maica Siluana Vlad

Cu această ocazie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la bucurie, atât la bucuria Învierii, cât şi la cea procurată de lectura cărţilor ortodoxe, adevărate izvoare vii de înţelepciune pentru omul modern şi pentru toţi cei aflaţi în căutarea Adevărului, mai ales pentru credincioşii din Occident, supuşi în permanenţă tulburătoarelor provocări ale unei lumi care îşi pierde treptat punctele cardinale, cel puţine cele creştine. Manifestarea "Zilele cărţii ortodoxe în Franţa" constituie însă un bun prilej de a duce faţă în faţă credincioşi care împărtăşesc aceeaşi religie dar sunt de origini diferite: ruşi, români, estonieni sau sârbi şi care împreună formează actuala Biserică ortodoxă din Franţa şi numeroase personalităţi ale vieţii şi culturii ortodoxe din Occident.  

Pentru a înţelege mai bine însă importanţa organizării acestui eveniment, consider că este binevenită o scurtă prezentare a istoriei Bisericii Ortodoxe pe tărâmul francez. Biserica Ortodoxă se instalează în această ţară începând cu secolul al XIX-lea, prezenţa sa discretă intensificându-se de-a lungul tumultosului secol XX. Diversitatea comunităţilor precum cele de origine rusă, greacă, sârbă şi română, a creat legături privilegiate cu ţările de origine, în special cele din Europa de Est şi din Orientul Mijlociu. De asemenea, Ortodoxia în Franţa a fost şi creuzetul unor lucrări care au avut repercusiuni la nivel mondial continuând să reprezinte adevărate referinţe pentru ansamblul ortodoxiei contemporane. Printre numele care pot fi citate şi evident recomandate spre lectură se numără Vladimir Lossky, Paul Evdokimov, Olivier Clément sau Alexandre Schmemann. Institutul de Teologie Ortodoxă "Saint Serge", fondat în anul 1925, a fost leagănul "Şcolii de la Paris", şcoală al cărei renume a depăşit graniţele Franţei şi ale ortodoxiei, fiind la originea unei vaste mişcări de redescoperire a icoanei. În momentul de faţă, Biserica Ortodoxă este puternic implantată în Franţa cuprinzând peste o jumătate de milion de persoane şi aproximativ 250 de locaşe de cult, dintre care nu mai puţin de 20 de mănăstiri şi schituri. 

Ortodoxia în Franţa a contribuit în mare măsură şi la un fructuos dialog religios şi cultural între estul şi vestul Europei, dialog care a contribuit la dezvoltarea relaţiilor ecumenice şi care s-a materializat într-o activitate editorială productivă, edituri precum "L'Age d'homme" şi Editions du Cerf - colecţia "Orthodoxie", dar şi alte edituri europene oferind cititorilor creştini o multitudine de titluri care marchează prezenţa activă a ortodoxiei în Franţa, în întreaga ei bogăţie şi diversitate. Cei prezenţi la eveniment au putut participa şi la o serie de mese rotunde şi de conferinţe despre universul ortodoxiei şi viitorul cărţii religioase în lumea contemporană, la concerte de muzică ortodoxă în interpretarea corului Seminarului ortodox rus din Franţa şi au putut admira expoziţia de fotografie "Frumuseţea Crucii în lume. Cruci şi troiţe de pe Valea Arieşului" realizată de Ioan Gînscă şi Iulian Nistea, preot la Biserica Română "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail" din Paris.

expozitie paris 8 martie zilele cartii ortodoxe in franta foto luana luban

Fotografii din expoziţia semnată de părintele Iulian Nistea şi Ioan Gînscă

Alături de numeroasele edituri europene prezente la manifestare şi Editura Apostolia aparţinând Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a propus celor prezenţi o ofertă bogată de carte, printre cele mai recente titluri putând fi menţionate: "Ma première rencontre avec le Christ… au cœur de mon enfer" de Maica Siluana Vlad, "Livre de prières", o frumoasă carte de rugăciuni traduse în graiul francez, "Les paroles d'un père spirituel – Un guide de la beauté intérieure" purtând semnătura Înaltpreasfinţitului Justinian Chira, episcopul Maramureşului şi Satmarului, un instrument misionar de excepţie constând într-un album audio cu textele Sfântului Siluan citite în limba franceză şi, nu în ultimul rând, Revista de spiritualitate ortodoxă Apostolia care reflectă periodic bogata activitate misionară a Mitropoliei Ortodoxe Române şi viaţa creştinilor români din Occident.  

Aşadar, evenimentul "Zilele cărţii ortodoxe în Franţa" ne-a oferit tuturor, credincioşi şi laici, ocazia de a (re)descoperi şi de a cunoaşte mai bine ortodoxia prezentului şi, în special, de a aprofunda un bogat univers editorial, prea puţin cunoscut publicului larg din ţările preponderent catolice. Cartea ortodoxă are un trecut atât de îmbelşugat încât seminţele înţelepciunii, în special a Sfinţilor Părinţi, nu încetează să rodească în inima şi mintea teologilor şi a credincioşilor de azi, oferta bogată de carte pe care am descoperit-o în cadrul evenimentului fiind o mărturie vie a modului în care Ortodoxia poate fi cunoscută şi preţuită în mediul intelectual occidental.

expozitie paris 8 martie zilele cartii ortodoxe in franta foto luana luban

Salonul de carte ortodoxă, Paris, 2014

Cel mai emoţionant moment al manifestării (cel puţin pentru mine) a fost întâlnirea scurtă, dar concentrată, cu Maica Siluana care ştie să vorbească zâmbind despre lucruri serioase şi uneori chiar dramatice. Lansarea cărţii "Ma première rencontre avec le Christ… au cœur de mon enfer" a prilejuit credincioşilor români şi francezi ocazia de a cunoaşte experienţa unui om care nu a scris o carte, ci a vorbit-o, care nu gândeşte doar cu propria-i minte, ci şi cu mintea celui din faţa sa. Izvor viu de înţelepciune duhovnicească, fiecare cuvânt rostit de Maica Siluana este o pledoarie pentru omul care doreşte să se vindece de traumele vieţii cerând ajutor lui Hristos, pentru omul liber şi capabil să-şi asume propriul destin, adică realizarea chipului lui Dumnezeu ascuns în fiecare om. Pentru că, aşa cum spunea Maica Siluana, "Dumnezeu creează sfinţi cu materialul clientului", fiecare dintre noi fiind, de-a lungul vieţii, invitaţi la sfinţenie. Nu ştiu dacă prin lectura cărţilor vom gusta neapărat şi din darul sfinţeniei, dar cred că ne vom curăţi mintea care adesea rătăceşte pe cărări greşite, acestea oferindu-ne Duhul cel drept pentru a găsi Calea care este Adevărul şi Viaţa. Rostind vorbele Maicii Siluana, "Bucuria este darul lui Dumnezeu!" şi eu vă invit la bucuria de a citi, în primul rând, Biblia şi de a descoperi cu răbdare bogăţiile literaturii ortodoxe. "Hristos a Înviat!".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite