Voi, tineri din toate părţile, uniţi-vă!
0Te cunosc. Poate că nu am avut plăcerea de a te cunoaşte personal, dar suntem amândoi tineri, iar ca tineri avem mult mai multe lucruri în comun decât poţi crede.
Opt din zece dintre noi, tinerii, intrăm zilnic pe Internet. Aşa suntem mai informaţi şi mai conectaţi decât au fost vreodată generaţiile dinaintea noastră. Dar simpla prezenţă pe Internet nu ne ajută să ne asigurăm şi un viitor mai bun. Poate că de multe ori ne lasă această impresie, că ne implicăm, însă în realitate este nevoie de ceva mai mult.
Deşi reprezentăm o parte importantă din populaţia activă, rata şomajului are nivelul cel mai ridicat în rândul tinerilor – unul din cinci dintre noi îşi caută un loc de muncă. Iar asta ne face viaţa grea nouă şi familiilor noastre.
Ca să depăşească această lipsă de perspectivă, unul din doi dintre prietenii noştri ar pleca din ţară în căutarea unui câştig mai mare. Asta ne întristează pe toţi, pentru că în felul aceasta prietenii alături de care am copilărit şi am mers la şcoală pleacă şi adesea nu se mai întorc în ţară. Iar noi ne simţim mai singuri şi mai deznădăjduiţi, mai neîncrezători în viitor.
Şi aşa devenim mai izolaţi, fără să ne dăm seama. Deşi suntem activi pe reţelele de socializare, deşi petrecem mult timp socializând, deşi suntem înconjuraţi de societate, suntem totuşi departe de semenii noştri. Doar unul din patru dintre noi participă la acţiuni de voluntariat. Prea puţin pentru potenţialul generaţiei noastre, n-ai zice?
De politică aproape că nici nu-ţi mai vorbesc. Extrem de mulţi dintre noi nu au votat deloc în ultimii ani şi sunt total dezinteresaţi de politică. Însă când suntem interesaţi de politică, dovedim tuturor că noi înţelegem mizele reale ale prezentului şi viitorului. Şapte din zece dintre noi cred că problemele actuale ale ţării sunt legate de funcţionarea instituţiilor publice. Ne interesează nu doar cum funcţionează ţara, ci cum funcţionează societatea. Şase din zece dintre noi cred că, dintre principiile constituţionale, principiul egalităţii ar trebui să fie mai important decât cel al libertăţii.
Anul acesta vor vota, pentru prima oară, prietenii noştri care s-au născut în 1996, deci în deplină libertate şi democraţie. Ei se năşteau când în România avea loc prima alternanţă democratică de putere. Este primul lor vot şi sociologii spun că aceşti tineri vor fi mai prezenţi la urne decât noi, tinerii ceva mai “bătrâni”.
Îţi scriu toate acestea pentru că eu cred că milionul de tineri care nu au votat deloc în ultimii ani este mult prea mare. Periculos de mare. Îţi scriu toate acestea pentru că vreau să mă asigur că îţi pasă. De viitorul tău, în primul rând. Îţi scriu toate acestea pentru că vreau să te rog să mergi la vot şi pentru că vreau să te implici în politică. Ca “om al cetăţii”, vreau ca, înainte să spui că schimbarea nu este posibilă, să dai tu însuşi acest test al politicii.
Ştiu că politica îţi pare pierdere de vreme. Ştiu că poate te interesează prea puţin ce este stânga şi dreapta, deşi rezolvi în fiecare zi ecuaţia libertăţii şi a egalităţii. Dar schimbarea are nevoie de tine, de energia şi de ideile tale proaspete.
Nu contează ce partid alegi, atât timp cât faci acest pas. Eu sunt de stânga, opţiunea mea pentru echitate şi progres pentru fiecare este asumată. De aceea am ales PSD. Dar tu ai tot drumul politicii în faţă, atât timp cât decizi să faci primul pas, indiferent în ce direcţie. Nu e uşor, dar ce generaţie am fi noi dacă ar trebui să facem alegeri facile?
Vreau să văd în rândurile politicii cât mai mulţi oameni ca tine, oameni tineri, bine pregătiţi, care ştiu în ce cred şi au curajul să vorbească în numele celor ca ei. Dacă în acest an se schimbă un ciclu politic - alegem al patrulea Preşedinte al României, de ce n-am schimba noi şi ritmul politicii? Este o provocare pe care ţi-o lansez cu inima deschisă, sperând să te am alături sau în faţă, propunând proiecte împreună sau polemizând pentru că avem opţiuni diferite.
O nouă politică începe cu un nou Preşedinte. Depinde de noi dacă el va fi şi al tinerilor, dacă va avea în spate votul milioanelor dintre noi. Este primul pas despre care vorbesc spre implicare şi participare.
Ştiu că poate nu-ţi plac toţi candidaţii. Ştiu că poate printre ei nu te simţi reprezentat. Ştiu că poate ţi-ai fi dorit mai mult şi mai bine. Ştiu, deci, că politica ţi se pare urâtă şi complicată şi că îi bagi pe toţi politicienii în aceeaşi oală. Aud şi eu destule în jurul meu: „ne-am săturat, aceeaşi mizerie”.
Ştiu ce crezi despre politicieni şi despre toţi cei care îndeamnă să votezi unul sau altul. Mai ştiu că nu prea mai ai speranţe sau aşteptări.
Dar eu îţi spun că vocea ta contează şi că votul tău contează. Mai mult decât crezi. Nu contează neapărat cu cine vrei să votezi, nu contează cu cine nu vrei să votezi, dar trebuie să vii la vot. Fă-o ca semn al unui nou angajament pentru comunitatea ta. Mai dă-i o şansă, chiar dacă simţi că ea nu ţi-a dat ţie foarte multe. Fii tu cel generos încă o dată şi alege să faci pasul către politica adevărată, pe care o aşteptăm de atâţia ani.
Oriunde vei decide să mergi, orice vei decide să susţii, te rog să mă consideri prietenul tău. Vreau ca generaţia noastră să producă schimbarea.
Cu prietenie,
Gabriel Petrea