Violențe în Franța: se pun pe foc probleme vechi, care ard greu

0
0
Publicat:

Franța arde, și nu de la căldura verii. Acum câteva zile, un tânăr a refuzat să coboare din mașină după ce a fost oprit de poliție, după o urmărire prin Paris, a pornit motorul și a dat să plece. Polițistul, care îl avertizase că trage dacă face asta, l-a împușcat mortal. Acum este arestat. S-a adunat mult praf de pușcă și acum bubuie. Se poate și mai rău, însă. Vocile care anunțau dezastrul de azi au fost ignorate sau criticate ca „reacționare” și de „extremă dreapta”.

Proteste în Franța FOTO Profimedia
Proteste în Franța FOTO Profimedia

Franța arde, în cartierele în care delicvența a devenit regulă se pun pe foc orice simboluri ale statului: primării, secții de poliție, școli dar și autobuze, tramvaie sau instituții de cultură. Un simbol puternic, au dat foc unei mediateci noi-nouțe, care urma să fie inaugurate, la Amiens. A ars în întregime. Un refuz categoric al politicilor de „îmblânzire” a acestor cartiere, prin gesturi care nu îi interesează. Mâine se vor găsi destui politicieni care vor spune că trebuie construită o mediatecă mai mare și mai frumoasă, pentru că „tinerii” au „dificultăți sociale” și durează până înțeleg ce frumoasă este viața de cartier muncitoresc.

Franța arde, sunt cartierele în care poliția intră cu frică, unde violențele asupra lor au devenit regulă, în aplauzele politicienilor de stânga. Unii pun și acum paie pe foc.

O definiție a acestei țări în derivă a dat-o, involuntar, o avocată a familiei tânărului ucis: „Cred că, în acest fel de cartier, este destul de rar ca un tânăr să nu fie perchiziționat și să nu fie niciodată reținut de poliție”. Are dreptate, din păcate. Cum s-a ajuns aici?

Cel prezentat că fiind un adolescent victimă a poliției avea, până la 17 ani, o întreagă listă de conflicte cu legea, inclusiv două refuzuri de a opri la cererea polițiștilor. Justiția a fost foarte blândă cu el, era invitat în septembrie să explice o infracțiune din martie, pentru altele nu a pățit nimic. Laxismul justiției franceze a devenit proverbial. Dar un proverb spune să nu semeni vânt, daca nu ești pregătit pentru furtună. Dacă ar fi fost oprit la timp, mai trebuia să fugă  din nou de poliție? Conducea un Mercedes cu numere poloneze, greu de crezut că era cumpărat din banii de buzunar. Familia, modestă, dintr-un cartier, sărac, avea „avocați”. Voi aveți?

S-au întâlnit în acest caz traume și divizări profunde ale societății, care nu merg spre vreo rezolvare. L-am văzut de curând pe primarul progresist al celui mai periculos banlieu din Paris mândru de orașul său și indiferent la violență și infracțiuni. Vrea să meargă înainte. Tot de acolo vine un lider politic de „extremă dreapta” care cere statului măsuri radicale de rezolvare, dar pe care încă nu le-a găsit nici el. Dar spune că înainte era mai bine, și este greu de contrazis.

În acest timp, Consilul de Stat, echivalentul Curții consitutionale, dezbate o problemă majoră a societății: dacă fotbalistele să aibă dreptul să poate hijab în timpul meciurilor. Joi se anunță decizia. Va continua Franța să ardă? 

Polițiștii spun că sunt prea puțin protejați, iar atentatele la viața lor au devenit obișnuință. Sunt părți întregi ale Republicii care scapă de sub control, dacă s-ar organiza într-o revoltă ar fi foarte greu de oprit. Au mai fost astfel de lupte de stradă, și cu siguranță vor mai fi. Așa cum au tot fost și atentate. Sper să nu mai fie. Cei care conduc violențele, teroriștii urbani numit Black blocs, au parazitat toate mișcările sociale din ultimii ani, și au fost destule. Violența devine regulă în țara eleganței și șampaniei.

Franța arde, iar la ultima grevă a pompierilor aceștia s-au luat la bătaie cu polițiștii, colegii lor de intervenții.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite