Universitarii şi studenţii curajoşi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ chiar pot face istorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ceva timp în urmă scriam pe acest blog un articol, „Laşitatea universitarilor“, în care deplângeam lipsa de reacţie a cadrelor didactice de la Universitatea „Al. I Cuza“ vizavi de activitatea lui Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei.

Spre lauda lor, cel puţin unii dintre universitarii ieşeni au început să se mobilizeze pentru a cere demiterea celui care se auto-intitulează „rector ales“, a celui care provoacă daune uriaşe imaginii celei mai vechi universităţi din ţară. Nu sunt sigur că toţi universitarii sunt cu adevărat conştienţi de importanţa crucială a gestului lor în lupta noastră, a tuturor, pentru libertate, democraţie, dreptate şi bunăstare. Universitarii şi studenţii ieşeni trebuie să înţeleagă cât de important este acest gest şi, mai ales, consecinţele finale ale acestei acţiuni: debarcarea lui Tudorel Toader de la şefia Universităţii.

Tudorel Toader şi-a construit întreaga carieră pe faptul că este ditamai profesorul de drept la UAIC – acesta a fost argumentul suprem pentru a accede la toate funcţiile în care a fost numit/ales. Dacă s-ar reuşi demiterea sa urmată automat de îndepărtarea sa de la cursuri atunci s-ar putea ca tocmai acest demers să reprezinte unul dintre cei mai importanţi paşi (şi mai eficienţi) din aceşti doi ani de zile de când luptăm cu această ciumă roşie care distruge ţara, alianţă PSD-ALDE.

Toate mitingurile, lamentările pe Facebook şi bloguri, articolele critice din mass-media, lupta partidelor de opoziţie din Parlament, acţiunile de gherilă ale preşedintelui Iohannis, de altfel foarte utile şi necesare, toate acestea ar păli în faţa reuşitei îndepărtării intrusului Tudorel Toader din Universitatea ieşeană. Va fi prima breşă cu adevărat important în această fortăreaţă de carton umed în spatele căreia se baricadează aceşti bandiţi care ne conduc acum. Ar fi prima lovitură importantă împotriva celui care este „berbecele“ acestei coaliţii monstruoase. Un asemenea gest le-ar arăta că nu pot să facă chiar ceea ce vor în această ţară şi să mai scape şi nepedepsiţi.

Stimaţi profesori ai Universităţii „Al. I. Cuza“, stimaţi studenţi, sunteţi realmente în faţa unui moment care poate deveni istoric; puteţi cu adevărat fi buturuga mică care să răstoarne carul cel mare, puteţi fi David împotriva lui Goliat; puteţi fi micul bulgăre de zăpadă care să provoace avalanşa necesară – puteţi fi cei care să porniţi efectiv revoluţia aşteptată de noi toţi. Tot ceea ce este necesar este să ieşiţi puţin din zona de confort, să vă mobilizaţi, să îi mobilizaţi şi pe alţii şi să semnaţi acel act prin care se cere demisia intrusului. Iar voi, dragi studenţi, puteţi pur şi simplu refuza să mai participaţi la cursurile unui asemenea individ, care nu mai are căderea morală să se prezinte în faţa voastră să vă înveţe despre dreptate şi moralitate. Ar putea, eventual, să ţină un curs, opţional, despre cum pot fi salvaţi infractorii şi corupţii, cum pot fi eliberaţi bandiţii din închisori, cum poate fi îngenuncheată o ţară şi predată pe tavă celor care doresc acest lucru!

Dragi profesori universitari şi studenţi, ştiţi foarte bine că nu riscaţi mare lucru făcând acest minim gest: Tudorel Toader nu are cum să vă concedieze pe toţi (de fapt, nu poate concedia nici măcar un singur profesor!). Iar vouă, studenţilor, vă spun ceea ce ştiţi deja: voi sunteţi acum cei care aveţi adevărata putere într-o universitate: orice revoltă sau nemulţumire a voastră îi îngrozeşte realmente pe şefii instituţiei – de voi depinde însăşi bunul mers al universităţii, fondurile care vin, imaginea care se formează despre instituţie şi aşa mai departe. Deci, nu trebuie să vă fie frică pentru că nici chiar întreaga conducere a universităţii nu ar avea cum să vă pedepsească, în cazul puţin probabil că ar dori-o, şi cu atât mai puţin Tudorel Toader, mai ales acum că se simte cu musca pe căciulă, ştiind foarte bine cât de mult rău face universităţii şi oraşului şi ţării.

România şi noi toţi am ajuns la o răscruce, la un punct de cotitură în care se va decide viitorul nostru comun pentru mulţi ani de acum încolo. Este momentul deciziilor hotărâtoare, al faptelor îndrăzneţe, al limpezirii apelor, pentru că acum se decide pe ce drum va merge ţara: spre libertate şi democraţie, spre Europa şi bunăstare sau va alege calea pierzaniei, a dictaturii şi hoţiei, a minciunii şi sărăciei.

Aveţi şansa, ACUM, chiar în aceste momente, să începeţi marea revoluţie: o revoluţie a acţiunii, a eliberării, a democraţiei, a educării – o revoluţie a spiritului în genere. O revoluţie mult aşteptată şi care, nu-i aşa, poate începe doar în spaţiul sacru al unei universităţi – al celei mai vechi universităţi din ţară.

Vă asigur că mulţi, foarte mulţi oameni sunt alături de dumneavoastră: vă privesc cu sufletul la gură, vă încurajează, au mari aşteptări şi vă vor ajuta cu tot ceea ce este necesar. Pot să vă asigur că acest blog, în cadrul Blogurilor „Adevărul“, vă stă la dispoziţie în acest demers important; sunt convins că şi Redacţia „Adevărul“ va fi alături de dumneavoastră şi, cu siguranţă, presa locală (mă gândesc la „Ziarul de Iaşi“).

Următorul pas ar fi să cerem tuturor cadrelor didactice ale universităţii ieşene să îşi exprime în mod public poziţia faţă de cel care distruge în mod sistematic justiţia şi ţara: să declare public dacă îl susţin sau nu pe Tudorel Toader. Şi presa şi ONG-urile şi studenţii şi profesorii care au semnat deja să se mobilizeze, să acţioneze în mod concertat şi să solicite tuturor cadrelor didactice să declare public de partea cui sunt: a dreptăţii, a principiilor şi valorilor adevărate, a ţării şi oamenilor acestei ţări sau de partea imposturii, a hoţiei, minciunii şi a celor care doresc distrugerea acestei ţări.

Dumneavoastră, profesorii şi studenţii UAIC, chiar puteţi să redaţi speranţa şi încrederea tuturor acelora care luptă fără încetare pe baricade de aproape doi ani de zile: intelectuali, universitari, studenţi, jurnalişti, ONG-uri, partide de opoziţie, şi toţi oamenii care doresc schimbarea în bine a României!

Continuaţi lupta fiind convinşi că adevărul şi dreptatea sunt de partea dumneavoastră, că faceţi Bine pentru întreaga comunitate – iar facerea Binelui este, după cum ştim cu toţii, principiul moral suprem. Şi, mai ales, păstraţi-vă credinţa că împreună îi vom învinge!

Vă mulţumim pentru ceea ce faceţi!

Postez mai jos numele cadrelor didactice care au semnat declaraţia prin care se cere demisia lui Tudorel Toader din fruntea universităţii. Haideţi să îi cunoaştem, să îi apreciem, să le mulţumim pentru gestul lor curajos şi plin de demnitate. Dragi studenţi, pe voi vă îndemn să le daţi un semn acestor profesori ai voştri, să le arătaţi că sunteţi alături de ei. Vă garantez că gestul vostru va fi foarte apreciat!

Membri ai colectivului academic UAIC:

Profesor dr. Corneliu Bîlbă
Profesor dr. Bogdan Creţu
Profesor dr. Ovidiu Florin Călţun
Profesor dr. Doina Fotache
Profesor dr. Florin Dumitriu
Profesor dr. Dorin Popa
Conferenţiar dr. Dana Bădulescu
Conferenţiat dr. Dan Lungu
Conferenţiar dr. Cătălin Constantinescu
Conferenţiar dr. Eugen Vărvărucă
Conferenţiar dr. Iolanda Sterpu
Conferenţiar dr. Marius Mihasan
Conferenţiar dr. Florea Ioncioaia
Lector dr. Lorelei Caraman
Lector dr. Marius Spînu
Lector dr. Ana Maria Pălimariu
Lector dr. Ionel-Dumitrel Ghiba
Lector dr. Adrian Crupa
Lector dr. Aurelia Apetrei
Lector dr. Lucian Maticiuc
Lector dr. Elena Ciortescu
Lector dr. Dan Maftei
Lector dr. Dragoş Zetu
Lector dr. Sorin Iftene
Lector dr. Octavian Onici
Asistent dr. Simona Ailenei
Asistent dr. Andrei Stipiuc
Cercetător Ştiinţific III Claudia Nădejde
Cercetător Ştiinţific III Cristi Nicu
Cercetător Ştiinţific Corneliu Doroftei
Administrator financiar dr. Oana Andreea Chisăliţă
Membri onorifici, ai Academiei şi alţi parteneri ai mediului universitar
Profesor Emerit dr. Alexandru Călinescu
Profesor Emerit dr. Liviu Florescu
Dr. Flavius Solomon
Dr. Alexandru Manoliu
Dr. Florentina Neda“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite