Unirea în paşi concreţi. Acceptaţi provocarea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din videoclipul piesei Dorul Basarabiei (Ion Paladi)/ adevarul.ro
Imagine din videoclipul piesei Dorul Basarabiei (Ion Paladi)/ adevarul.ro

,,Faceţi 100 de întreprinderi mixte pe ambele maluri ale Prutului, cu capital mixt, faceţi 10 000 de căsătorii mixte şi nu vorbiţi de unire, dar uniţi-vă, nu vorbiţi de iubire, iubiţi-vă!” spunea fostul prim-ministru Mircea Druc, când am lansat la apă proiectul numit Acţiunea 2012.

De atunci, pe calea societăţii civile, prin metode din cele mai diverse, de la mitinguri la mese rotunde, de la lobby la grafittiuri, am reuşit să punem subiectul pe agenda publică. Oricând trebuie să fim pregătiţi să facem un următor pas, de aceea mă adresez tuturor colegilor de pe platforma Adevărul.ro: ACCEPTAŢI PROVOCAREA!

Concret: Propuneţi un micro-sistem pentru realizarea unui pas spre realizarea Unirii celor două maluri ale Prutului. Descrieţi problema, drumul de urmat şi calea de implementare cea mai simplă, preferabil venită ca o consecinţă a articolului vostru.

Voi începe eu...

IDEEA pe care o propun porneşte şi din credinţa organizaţiei noastre că România este un cumul de actori în care nu doar reprezentanţii statului ci toate componentele societăţii au un rol vital. Una din cheile de rezolvare constructivă a reîntregirii naţionale este dimensiunea economică, componentă care presupune două elemente esenţiale: capitalul şi resursa umană. Hai să facem Unirea, cu alte cuvinte, prin afaceri româneşti de succes - afaceri care ofera locuri de muncă, în Republica Moldova, tinerei elite basarabene.

Puţine au fost firmele care au reuşit să treacă Prutul iar clasa politică de la Chişinău, prin definiţie opusă ideii Unirii, nu a creat un mediu favorabil pentru ca privatizările să fie făcute în favoarea companiilor româneşti.

dorul basarabiei

Capitalul românesc de la Chişinău e sublim dar lipseşte cu desăvârşire. Şi atunci, poate resursa umană trebuie sprijinită în calea spre reîntregirea naţională?

Propun companiilor româneşti să finanţeze burse pentru tinerii care învaţă şi activează la Chişinău. 

Asta ar duce la păstrarea talentelor naţionale pe meleagurile basarabene şi la promovarea elitei generaţiei tinerilor români din Chişinău, la ... Chişinău, locul unde avem nevoie de ei pe viitor în posturi-cheie. Venim în întimpinarea ideii, oferind platforma online care să permită selectarea profilului dorit de către companii.

Pentru a implementa această idee, voi trimite articolul de faţă ca o ofertă de parteneriat către toate firmele din top 10 din toate domenii de activitate. Ulterior, voi publica răspunsul lor şi rezultatele acestei mini-campanii pe Adevarul.ro, pentru informarea cititorilor privind firmele care ACCEPTĂ PROVOCAREA.


Şi nu în ultimul rând, pasez mai departe provocarea către un alt coleg blogger de pe Adevarul:

Dan Nicu, cum vezi tu că e posibilă înfăptuirea unirii, prin intermediul OAMENILOR dintre noi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite