Un avertisment foarte ciudat. De la cineva care știe ce se pregătește?

0
0
Publicat:

Chiar și pentru vremurile ciudate în care trăim, tot mi se pare extrem de neașteptat avertismentul dat de Jean Claude Juncker, de două ori președinte al Comisiei Europene dat ca lecție urmașei sale în scaun, Ursula von den Leyen exact în momentul cel mai aprins al dezbaterilor electorale dinaintea alegerilor europene din 9 iunie. Este un sfat și un avertisment deosebit de dur care explodează cu mult zgomot pe scena politicii de înalt nivel de la Bruxelles. Neobișnuit eveniment deoarece, tradițional, tocmai fiindcă este vorba despre cercul aproape ermetic închis al celor care decid cu adevărat soarta Europei, funcționează regula discreției elegante tocmai pentru ca nimeni să nu poată fi acuzat de intervenție în faza finală a jocurilor și, ca atare, d intenția de a influența evenimentele și negocierile care au ajuns acum la nivelul cel mai înalt de efervescență.

Picture1 png

Normal să fie așa deoarece echipele reprezentând diversele partide europene negociază cu toate opțiunile deschise, încercând să stabilească viitoarele alianțe pentru susținerea de candidați la posturile din instituțiile europene, totul pe baza rezultatelor estimate din combinația între evaluările proprii și date oferite de sondajele publice sau cele, mai discrete, efectuate de diferite organisme de analiză a piețelor electorale .În acest moment a surveni avertismentul de care vă vorbeam: Jean-Claude Juncker îi transmite doamnei Ursula von der Leyen să se ferească să „alunece în colțul ext6remei-drepte”. Un avertisment care apare în interviul pe care l-a dat pentru ziarul elvețian Tages-Anzeiger și care este luat în serios pentru că deschide niște nebănuite până acum porți spre incertitudini post-alegeri în jocurile europene.

O coaliție cu partidul polonez Pis sau cu FIDESZ condus de Viktor Orban nu trebuie să fie permisă...sper ca zidurile de apărare să nu se prăbușească” -spune Juncker adăugând că „se va opune alunecării în colțul extremeii-dreapta”.  

Ce poate însemna asta? Este probabil că o parte a „nucleului dur” din PPE a decis să înceapă un atac preventiv, în forță, pentru a preveni coalizare a dreptei europene cu exponenții mult hulitei facțiuni politice de extremă-dreaptă. Nu este deloc ceva imposibil, fie și numai pentru că zonele mai vechi de echilibru devin din ce în mai incerte, fragmentat de urmările economic și politice ale poziționărilor atât de de diferite în privința războaielor din Israel și Ucraina care generează deja fracturi sociale vizibile și care, prezumabil, se vor intensifica în continuare. Discuția în contradictoriu, iată, se acutizează acum la nivelul liderilor, începând cu cei din PPE și este posibil, dacă lucrurile merg pe aceea și linie, să asistăm la o adevărată fractură.

Nu este vorba despre o noutate absolută, căci doamna Ursula von der Leyen anunțase deja în mod foarte clar că, în funcție de rezultatul alegerilor din 9 iunie, este deschisă la negocieri și la un posibil acord cu grupul Reformiștilor și Conservatorilor Europei, cel în care sunt grupați majoritatea euro-scepticilor, cei care își încep discursurile politice prin a critica și nega Comisia Europeană și, la modul general, activitatea tuturor instituțiilor europene și se pronunță în favoarea „Europei Națiunilor”.

Strategie riscantă și ducând la confuzii grave, spun socialiștii: „Valorile și principiile nu pot fi enunțate ca urmare a unor aranjamente politice oarecare...Fie acționați împreună cu extrema-dreaptă deoarece aveți nevoie de votul lor, fie spuneți că nu este posibil niciun fel de acord tocmai datorită aptului că ei nu respectă drepturile fundamentale ale omului, cele în favoarea cărora a luptat Comisia Europeană” – afirma candidatul socialist la președinția  Comisiei, Nicholas Schmit

Se deschide deci, confirmată și de intervenția lui Jean-Claude Jucker, posibilitatea apariției unei crize majore căci, cu siguranță, socialiștii vor refuza orice alianță cu extrema-dreaptă și, în consecință, s-ar putea să vedem cum se refac toate calculele în ce privește susținerea candidaților la posturile esențiale din structura instituțiilor comunitare. Ceea ce presupune că, refuzând un acord cu extrema dreapta, să vedem cum o parte din PPE să voteze alături de socialiști și formeze un bloc separat alături de mai multe forțe politice care să-i permită să influențeze întreg echilibrul de vot.

Dar să așteptăm să vedem cine din PPE se raliază poziției lui Juncker și, în acest caz, ar putea urma fie o surpriză d ultim moment în ce privește susținerea candidaturii doamnei von der Leyen, fie o schimbare profundă a mesajului acestei care să nege orice intenție reală de a negocia extrema dreaptă. Se poate fiindcă în politică se poate absolut orice, așa cum se știe și la noi.

Important este și va rămâne, inclusiv în jocurile de la Bruxelles, câte scaune, funcții și avantaje poți obține.  Partea cu idealurile politice vine după, ca explicație conjuncturală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite