Ultimul troc între Iohannis şi PSD: dacă trec legile Educaţiei prin parlament până în luna mai, va desemna premier de la PSD

0
0
Publicat:

Cam aşa stau lucrurile după ultimele evenimente legate de legile Educaţiei. După eşecul ministrului Cîmpeanu de a le impune, preşedintele Iohannis a apelat la „ultima” soluţie. L-a dat afară pe Cîmpeanu, a trimis-o pe Ligia Deca, coautoarea proiectului de „suflet” România Educată, la ministerul Educaţiei pentru a „rezolva” problema aplicării proiectului de „suflet”. Prin trecerea acestor legi, preşedintele Iohannis speră să devină al doilea Spiru Haret al României, şi să rămână în istorie ca omul care a relansat educaţia, deci societatea românească.

Faptul că specialişti şi experţi de marcă au criticat România Educată şi legile rezultate din proiect nu l-a impresionat pe Iohannis. El se consideră cel mai bun specialist în educaţie din România, şi îşi foloseşte funcţia pentru a impune societăţii legile pe care le crede el cele mai bune. Restul specialiştilor sunt „proşti”, aşa că să tacă din gură!

Scenariul de urmat stabilit la Cotroceni

Cîmpeanu este „demisionat” după un plagiat servit „pe surse”.

Ligia Deca vine la minister şi „coafează” legile lui Cîmpeanu în conlucrare cu Iohannis.

Se stabileşte o comisie mixtă tripartită care să discute legile înainte de a intra în parlament, comisie care are ordin să nu modifice nimic, să rămână cum s-a stabilit la Cotroceni.

Legile au fost „sifonate” în spaţiul public, pentru a atenua impactul, atunci când vor fi publicate oficial.

Legile vor ajunge în parlament, conform  înţelegerii Iohannis-PSD. Trec legile Educaţiei până în luna mai, președintele va desemna premier de la PSD la rotativă.

Ligia Deca va emite pe repede înainte legislaţia secundară astfel încât legile să intre în vigoare la 1 septembrie 2023.

Ce câştigă PSD din acest troc

PSD speră că având funcţia de premier îşi asigură câştigarea alegerilor în 2024. Făcând ce ştie mai bine să facă. Pomeni electorale la greu, dirijarea banilor europeni la primarii PSD şi comunitățile de la care a luat multe voturi în trecut, mutarea  banilor de la investiţii pentru creşteri de salarii şi pensii la cei cu venituri mici, potenţiali votanţi PSD. Va trece la impozitarea progresivă şi taxarea suplimentară a marilor companii,  chiar cu riscul ca acestea să  plece din România.

PSD are deja un program de guvernare pregătit pentru luna mai, deşi ar trebui să funcţioneze în continuare programul de guvernare al coaliţiei.

Există deja mari discuţii cu păstrarea la PSD a ministerelor Finanţelor, Transporturilor cu argumentul că nu schimbi jucătorii buni în timpul meciului. Rămâne ministerul Dezvoltării, pe care PSD vrea să-l ia de la UDMR. Ministerul Finanţelor rămâne esenţial pentru aplicarea viitorului program de guvernare al PSD. Dacă nu i se vor îndeplini toate aceste cerinţe şi condiţii, PSD îl ameninţă pe Iohnnis cu ruperea coaliţiei şi plecarea de la guvernare. Ce va face Iohannis în acest caz, cu un PNL atârnat la breloc, care ascultă orbeşte ce-i spune preşedintele? Nu este clar deocamdată.

Crizele care ne înconjoară se vor rezolva de la sine, crede PSD. Criză economică va fi atenuată de ajutoare cu bani europeni, criza de securitate de către NATO, la combustibili România stă bine pentru că are şi resurse proprii.

Premierul are ultimul cuvânt de spus în activitatea guvernului. Indiferent de  opiniile şi opoziţia miniştrilor de la PNL, premierul PSD decide ce se întâmplă în activitatea guvernului.

Dacă PSD-ului îi ies jocurile, va avea oricum posibilitatea să schimbe legile Educaţiei după alegerile din 2024, exact cum a făcut cu legea Funeriu din 2011.

Dar PSD mai are un subiect de gândire. Daca trec legile Educației prin parlament până în luna mai, se va tine președintele de un acord nescris și va desemna premier de la PSD? In locul PSD aș reflecta mai adânc la această întrebare!

Ce pierde PNL, pe mâna preşedintelui Iohannis

Fără premier, şi fără ministerele importante, dacă va ceda cererilor PSD, PNL riscă să devină irelevant la viitoarele alegeri şi în viitoarea legislatură. Premierul de la PSD va fi permanent la tv-uri, explicând cum sare guvernul în ajutorul săracilor şi a bugetarilor. Suficient să primescă 4-5 milioane de voturi. Dacă acceptă jocurile lui Iohannis, dorinţa acestuia de a ajunge un alt „Spiru Haret” al României, PNL se va duce la debaraua partidelor politice, precum alte zeci de partide.

Cum Iohannis pleacă şi el în 2024, merită ca PNL să-i accepte jocurile, să rămână fără funcţia de premier începând cu mai 2023, un an înaintea alegerilor? Nu este clar răspunsul PNL la această întrebare.

Ce pierde societatea românească din acest troc

Prin natura profesiei înţeleg  realităţile din educaţie, şi am scris multe observaţii la adresa proiectului şi legilor Iohannis. Din păcate n-au fost luate în seamă.

Dar e vorba de specialişti de frunte ai ţării, cu recunoaştere internaţională, cadre didactice universitare, care şi-au exprimat rezerve, observaţii şi critici virulente la adresa proiectului Iohannis şi a legilor rezultate din el.

Un singur exemplu. După criticile legate de transformarea filierei tehnologice a liceelor în filiera profesională, s-a revenit la filiera tehnologică, dar nu înţelege nimeni dacă e filieră profesională  și tehnologică doar cu numele.

Dacă PSD va conduce țara din mai 2023, până în 2028, ce se va întâmpla cu România? O întrebare adresată PNL şi preşedintelui Iohannis!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite