Tu ne iartă, Grigore Vieru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la naşterea poetului naţional, Grigore Vieru. Manifestări de marcare a evenimentului au loc în multe oraşe de pe ambele maluri ale Prutului. La Chişinău însă, criza politică continuă să se agraveze, un anti-român fiind propus ca noua variantă de premier.

“Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul” spunea marele poet, născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, judeţul Hotin. În 2008, la moartea sa, chiar şi comuniştii i-au organizat funerarii naţionale, asumîndu-şi-l pe unionistul Vieru ca parte a marilor valori "moldoveneşti".

La Iaşi, fanfara şi garnizoana militară au fost scoase vineri în Parcul Copou iar autoriţăţile ieşene, în parteneriat cu Consulatul Republicii Moldova, au pregătit un program adecvat. La depunerea de coroane de flori de la ora 13:00 au luat cuvântul şi prieteni scriitori. Academicianul Nicolae Dabija (FOTO) a spus cu această ocazie "Am venit din patria lui Grigore Vieru în patria lui Grigore Vieru", amintind că nu era un loc în care marele poet să se simtă mai acasă decât la Iaşi. De altfel, la Iaşi a fost amplasat primul bust a lui Vieru, în 2010:

image

În Bucureşti, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează la statuia poetului din Parcul Herăstrău un moment de rememorare astăzi, începând cu ora 14:00. La Chişinău, la depunerea de flori de pe Aleea Clasicilor, pe lângă autorităţile republicane şi comunişti, va fi şi o delegaţie a nou-formatului grup parlamentar de la Bucureşti, Prietenii Unirii, condusă de co-preşedintele Ovidiu Raeţchi (PNL) iar tot acolo, de la ora 13:00, Tinerii Moldovei, o mişcare contestatară a mişcărilor recente ale clasei politice se va aduna pentru un moment de poezie şi muzică. Evenimente mai au loc de asemenea şi la Bârlad, Alba Iulia, Odobeşti/Vrancea, prin lansarea de carte despre Vieru a neobositului duhovnic Mihail Milea, şi în multe instituţii de învăţămînt de pe ambele maluri ale Prutului.

Criza politică şi răsucirea în mormânt a unei generaţii

Deşi ceea ce părea a fi o coaliţie pro-europeană a cîştigat alegerile de la Chişinău pe 30 noiembrie, partidele componente nu s-au înţeles între ele iar oligarhii locali, Filat şi Plahotniuc, au început să facă curte comuniştilor. La prima vedere, aceştia nu au fost convinşi, nevotând propunerea de premier reprezentată de Iurie leancă.

Următoarea propunere venită nou este în persoana lui Chiril Gaburici, un controversat om de afaceri. Gaburici este un românofob care nu recunoaşte limba română, el afirmând în CV-ul său că vorbeşte moldoveneşte. Acesta a făcut studii superioare în limba rusă la Universitatea Slavonă fondată de membru al PCRM. Că o fi moldovenească, că o fi română, fiul lui Gaburici nu cunoaşte această limbă, limba lui Grigore Vieru.

Dacă un astfel de premier este ales, fariseismul liderilor politici de sorginte sovietică, cei care au destrămat năzuinţele generaţiei lui Grigore Vieru, este cât se poate de evident, chiar şi pentru cei care constant le-au găsit scuze pentru mmultiplele nereguli grave la care au fost părtaşi sau complici.

Tu ne iartă, Grigore Vieru, că trăim încă astfel de zile. Unirea, la anu'!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite