Taraba cu deputaţi
0Vineri, toată lumea a aflat, din prima sursă, că parlamentarii din Republica Moldova sunt de vânzare. Adică bănuiam noi că şi pe piaţa politică, nu doar pe cea economică, se operează cu cerere şi ofertă, doar că până acum n-a ieşit niciun ales al poporului să declare deschis, pe reţelele de socializare şi de la tribună, că cineva încearcă să-l cumpere.
Da, au existat zvonuri: că unii dintre actualii socialişti ar fi sărit din barca PCRM pentru vreo câteva milioane de euro; că şi unii dintre cei care au abandonat PLDM-ul n-au făcut-o numai din cauza că nu le mai era drag liderul formaţiunii; că nu doar argumentele unor diplomaţi, ci şi „argumentele“ din nişte diplomate i-au convins pe deputaţii necomunişti să-l voteze pe Vladimir Voronin pentru al doilea mandat, la 5 aprilie 2005.
Acum, cică, un duşman al stabilităţii şi prosperării ţării încearcă să corupă mai mulţi deputaţi din PD, PLDM şi PLR ca să dinamiteze coaliţia de guvernare, lăsând-o fără majoritatea parlamentară necesară pentru a duce la bun sfârşit semnarea Acordului de Asociere cu UE. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că acel cineva doreşte provocarea alegerilor anticipate şi deturnarea parcursului european al Republicii Moldova şi că nu exclude implicarea unor forţe din exterior, fără a preciza însă din ce direcţie bate vântul. Şeful fracţiunii liberal-democraţilor din Legislativ, Valeriu Streleţ, a dat şi numele celui care ar trage sforile – omul de afaceri Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul nr.1 din spaţiul CSI“, după ce a figurat în mai multe scandaluri legate de preluări ilegale de acţiuni ale băncilor şi scheme de recuperare a unor datorii inexistente, deşi de fiecare dată a negat că ar fi implicat.
Acest Veaceslav Platon nu e uşă de biserică, nu a strălucit niciodată la capitolul corectitudine, onestitate, principii şi valori şi sunt sigură că e în stare să pună la cale vreo măgărie, dacă are ceva de câştigat din asta. Vă amintiţi cum a răspuns în cadrul unei emisiuni, întrebat dacă e capabil să pună în aplicare un „atac raider“? „Legko“ („uşor“), a spus ironic Platon. Are şi motive să se răzbune pe actuala guvernare, după ce Banca Naţională a zădărnicit încercarea unui grup de acţionari, pe care îi reprezenta Platon, de a schimba conducerea Victoriabank. Pare plauzibil şi faptul că Veaceslav Platon ar putea face jocul „unor forţe din exterior“, mai exact al Moscovei. Toate se potrivesc – Federaţia Rusă nu vrea să scape din ochi Moldova şi va face tot posibilul pentru a submina apropierea noastră de UE, iar Veaceslav Platon este potrivit pentru rolul de „mâna Moscovei“ – îi place banul şi nu are interesul ca Moldova să se integreze în spaţiul european, unde schemele lui şmechere nu au cum să funcţioneze.
Până aici, parcă toate se leagă. Dar... De ce mult stimaţii deputaţi au ales să tragă un semnal de alarmă ... pe Facebook, apoi să se lamenteze la tribună în faţa ziariştilor, şi nu au alertat organele de drept, dacă în joc este securitatea, stabilitatea şi viitorul Republicii Moldova? Dacă ştiţi că cineva a pus gând rău ţării, de ce nu-l opriţi cu mijloacele pe care le aveţi la dispoziţie? Nu ne trebuie spectacole ce ar arăta electoratului cât de cinstiţi şi de patrioţi sunt deputaţii care nu se vând nici măcar pentru jumătate de milion de euro când în joc sunt puse interesele ţării, ci de acţiuni profesioniste ale unor oameni de stat şi instituţii de stat. Nu trebuie să ne stresaţi cu declaraţii despre pericole externe, ci să faceţi totul, cu instrumentele legale de care dispuneţi, pentru a contracara aceste intenţii. Sau vă e teamă că unii dintre voi, cei pe care i-am votat acum patru ani, nu vor rezista tentaţiilor, de aceea vreţi să aveţi măcar o scuză, la viitoarele alegeri, că aţi încercat să-i opriţi pe trădători? Asta înseamnă că puneţi la îndoială faptul că toţi colegii voştri sunt oameni integri şi că admiteţi, la modul foarte serios, că în rândurile PD, PLDM şi PLR sunt cel puţin patru parlamentari gata să se vândă?
Am urmărit atent ce s-a declarat şi s-a scris vineri, sâmbătă, duminică... N-am văzut nicăieri vreun rând măcar despre faptul că a fost pornită o urmărire penală privind tentativa de corupere a unor parlamentari. Teamă mi-i că acest caz se va consuma doar în spaţiul mediatic şi cel virtual şi va rămâne neanchetat, la fel ca şi altul legat de numele lui Veaceslav Platon: declaraţiile sale precum că ar fi finanţat neoficial, cu câteva milioane de euro, Partidul Alianţa Moldova Noastră, pe listele căruia a intrat în Parlament la alegerile din 2009. CNA n-a dus la capăt ancheta pe acest fapt, iar fostul lider al AMN, formaţiune dispărută de pe scena politică în 2011, stă bine-mersi în fruntea Curţii de Conturi.
Mă întreb cum de, în general, un Veaceslav Platon a putut obţine un mandat de deputat şi de ce pe nimeni nu l-a deranjat atunci să facă alianţă cu el? Am şi alte multe nedumeri: cum se face că preşedintele unei judecătorii din Chişinău care are faima că legaliza „atacuri raider“, inclusiv cele în spatele cărora ar sta Veaceslav Platon, a fost avansat în funcţia de magistrat la Curtea Supremă de Justiţie exact vinerea trecută, în Parlament?
Sau poate mă luminează parlamentarii de ce s-au grăbit atât de mult să adopte la sfârşitul anului mai multe legi „cu probleme“ şi iz de interese, ca acum să fie declarate neconstituţionale una după alta şi trimise la revizuit?
Sunt sigură că nu toţi deputaţii stau în Parlament ca pe tarabă şi aşteaptă cineva să-i cumpere şi sper că majoritatea, totuşi, au venit acolo să reprezinte interesele poporului care i-a ales.