Summit: Declaraţia comună UE-Turcia. Istoria în 5 puncte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vă amintiţi, săptămâna trecută, Donald Tusk, Preşedintele Consiliului Europpean, a primit mandatul de a negocia cu Turcia ultimele detalii ale unui plan comprehensiv pentru rezolvarea crizei migranţilor.

Au urmat asemenea reacţi dure din partea unor State Membre ca şi a unor ONG-uri şi, în general, la nivelul opiniei publice încât ceea ce, în principiu, trebuia să fie parte integrantă din Declaraţia finală a reuniunii şefilor de stat şi de guvern s-a transformat, se pare, într-o “Declaraţie UE-Turcia” care urmează să fie difuzată vineri 18 martie.

Spun “se pare” deoarece. în acest moment, din două surse diferite dar foarte strâns legate de procesul direct de negocieri mi-a parvenit textul provizoriu al acestei Declaraţii, un “non-paper” care ar fi fost transmis ca atare participanţilor la reuniunea care începe mâine la Bruxelles. Îl difuzăm ca atare, datorită importanţei sale, subliniind că, prin natura formulării, este vorba despre un text indicativ , o formulă provizorie care să mai fie încă discutată până mâine după-amiază. Meritul acestui document (de unde şi credibilitatea sa) este că include şi răspunde la toate semnalele date de statele membre care au ameninţat cu folosirea dreptului de veto şi, pe de altă parte, urmând indicaţia dată ieri de Parlamentul European, nu face nici un fel de referinţă la o posibilă legătură între Planul comun pentru rezolvarea problemei migranţilor şi cererea imperativă făcută de Ankara privind calendarul şi conţinutul etapelor viitoare ale procesului de aderare.

Iată documentul “care are la bază principiile stabilite în declaraţia din 7 martie, adăugând următoarele elemente”:

  • În privinţa reîntoarcerii în Turcia: a) va fi o măsură cu caracter temporar şi extraordinar, necesară pentru a pune capăt suferinţelor oamenilor şi pentru restaurarea ordinii publice. b) Migranţii care ajung pe insulele greceşti vor fi înregistraţi şi orice cerere de azil va fi procesată de autorităţile greceşti în acord cu Directiva 2013/32/UE. Migranţii care nu solicită azil sau a căror cerere a fost declarată ca fiind nefondată sau inadmisibilă conform directivei menţionate, vor fi trimişi înapoi în Turcia.. c) Migranţilor care sunt întorşi în Turcia vor fi protejaţi conform standardelor internaţionale privind tratamentul acordat refugiaţilor şi respectându-se principiul non-returnării.
  • În ce priveşte aplicarea principiului 1/1 (pentru 1 migrant trimis în Turcia, obligaţia UE de a primi un altul, n.n.): a) prioritatea va fi acordată sirienilor care, anterior, nu au încercat să intre în mod ilegal în UE. b) de partea UE, procesul va avea loc, într-o primă etapă, prin onorarea angajamentelor luate de fiecare Stat Membru în cadrul concluziilor elaborate de Reprezentanţii guvernelor Statelor Membre cu ocazia reuniunii lor în cadrul Consiliului din 22/7/2015. / orice altă nevoie de relocare va fi rezolvată în cadrul limitelor şi în acord cu distribuţia decisă în Decizia de relocare din 22/9/2015 – locuri încă nealocate/ c) În cazul în care numărul de migranţi depăşeşte limitele numerice stabilite în angajamentele respective, atunci acest Acord poate fi reanalizat în viitor.
  • Turcia va lua toate măsurile necesare pentru a preveni ca noi rute pentru migraţia ilegală să fie deschise în afara Turciei şi în cadrul UE.
  • În momentul în care se vor încheia trecerile ilegale de frontieră între Turcia şi UE, va fi activată Schema Admiterilor Voluntare pe bază umanitară. Statele Membre urmează să contribuie în mod voluntar la funcţionarea acestei scheme.
  • UE şi Turcia vor grăbi cheltuirea celor 3 miliarde de Euro alocaţi iniţial şi vor asigura finanţarea de noi proiecte adiţionale până la finele lunii martie. Mai mult, UE va lua decizia alocării unei sume suplimentare de (X) miliarde pentru perioada (Y) pentru ceea ce constituie Turkey Refugee Facility._

Sub rezerva unor modificări ulterioare, documentul, repet, pare credibil tocmai ca unul de lucru trimis şefilor de state pentru a încerca o armonizare de poziţii de ultim moment. Sigur, în termenii regulilor de la Bruxelles, este riscant să îţi bazezi raţionamentele doar pe un asemenea “Non-Paper” dar viteza cu care se produc evenimentele şi presiunea extraordinară pe care o pun pe decidenţii politici justifică, în opinia mea, difuzarea acestui semnal “pe surse” este destinată şi testării impactului soluţiilor în cadrul opiniilor publice, mai ales în ţările care alcătuiesc “blocul refuzului”, aliniate acum în spatele Marii Britanii care-şi joacă excelent jocul euro-sceptic în pregătire referendumului din iunie.

Nu există încă o poziţie românească exprimată oficial, deci aşteptăm să vedem ce va avea de spus Preşedintele României în delcaraţia de presă din finalul Summit-ului. Faorte interesant, mai ales că a apărut şi o idee nouă, cea a unui sistem european unic de acordare a azilului şi o revenire în forţă a principiului cotelor obligatorii de relocare a migranţilor...Despre aceasta, în corespondenţa de mâine.

P.S. Dar, cum lucrurile evoluează atât de repede, iată că a apărut un document al Comisiei Europene – supus şi el aprobării Consiliului şi Parlamentului, în care se spune că

Va fi accelerată activitatea privind Liberalizarea Vizelor cu Turcia – fără a schimba nimic din cele 72 de condiţii care trebuie realizate de Turcia (din care 35 au fost deja realizate). Pentru a realiza obiectivul ridicării vizelor la finele lunii iunie, Turcia trebuie să adopte măsurile necesare în timp util. Pornind de la principiul că Turcia va lua măsurile necesare pentru a îndeplini obiectivele restante, Comisia va face pâna la finele lunii aprilie 2016, o propunere legislativă pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci...Comisia şi Statele membre lucrează la avansarea negocierilor de aderare cu Turcia. Pregătirile sunt acum în curs în sensul deschiderii a cinci capitole. Scopul Comisiei este de afinaliza toate documentele pregătitoare în această primăvară în scopul de a le supoune atenţiei Consiliului, fără a influenţa poziţiile Statelor Membre şi calendarul negocierilor.

Îbcepe oare o bătălie majoră între Comisie, Consiliu şi Parlament sau se încearcă, din nou, câştigarea de timp pentru liniştirea Turciei dar şi a statelor care se opun acceptării condiţionărilor puse de Turcia? Vom vedea foarte rapid.

Operational Plan Com 166 16

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite