Ştiaţi că la teatrul clasic "Ioan Slavici" Arad, ianuarie 2013 este "Luna plină de teatru"?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ceva timp - mai exact după ce am absolvit la UNATC Masteratul de Teatrologie, Management şi Marketing Cultural - am început să fiu foarte atentă la planul repertorial al teatrelor cu care am avut vreo legătură profesională sau afectivă. De teatrul arădean mă leagă mai mult decât un angajament de onoare...mi-a format gustul pentru această meserie de har, am crescut cu producţiile acestei instituţii, îi respect colectivul artistic şi tehnic.


Interesul mi-a sporit atunci când a fost "uns" ca director unul dintre actorii pe care i-am urmărit ca liceană şi mai apoi ca actriţă-spectatoare: Bogdan Costea. M-a atras să văd cum va privi directoratul...pentru că sunt mulţi care nu au puterea necesară să rămână într-o funcţie de conducere mult timp, nefiind capabili să suporte presiunile pe care le au de înfruntat - ca în orice al domeniu.
Bogdan Costea a îmbrăţişat timid această nouă provocare. Am avut o discuţie foarte interesantă, chiar la începutul mandatului său ca director şi l-am întrebat despre planuri, idei, etc. Mi-a spus amical că vrea să o ia pas cu pas, ca să nu greşească în vreun aspect. I-am oferit tot know-how-ul de care dispun din respect pentru sinceritatea omului care are coloana vertebrală aferentă unei discuţii atât de directe. În plus, am recunoscut în el un elan pe care-l am şi eu la orice început de drum. Aşa că am ştiut că Aradul se va schimba ca ofertă culturală. Şi aşa a şi fost.

Câteva dintre proiectele pe care le-a înfiinţat sau le-a continuat au redat Aradului o vizibilitate culturală pe care o pierduse de ceva timp. A readus în lumina publicului Festivalul de teatru de cameră şi underground "EUROUNDERGROUND", a revitalizat selecţionarea spectacolelor Festivalului de Teatru Clasic, a încercat să "ademenească" regizori de răsunet în ţară, astfel încât există în repertoriul actualei stagiuni montarea semnată de Mihai Măniuţiu cu "Casa Bernardei Alba", se află în tratative cu alţi regizori renumiţi pentru spectacole viitoare; introduce producţiile cu tentă muzicală şi de mişcare corporală, astfel întregind menirea teatrului de a fi plenar în complexitatea sa; permite actorilor să se afirme individual - fie ca actor, fie ca regizor - Florin Covalciuc, de această dată ca regizor, a montat două spectacole cehoviene pe scena studio-ului arădean: "Ursul" şi "Cerere în căsătorie", de asemenea Valentin Voicilă cu al său "Al tău vechi, Caragiale!" a experimentat starea de regizor-actor; a dărâmat mitul ACTORULUI DE ROL PRINCIPAL, a diversificat pozitiv repertoriul teatrului - scapând de praful specific denumirii de "clasic", a realizat spectacol sub egida anului Caragiale, a dat şansa unui tânăr regizor - Bobi Pricop - să monteze un spectacol cu tematica specifică spectacolelor Teatrului Act - "Humpty Dumpty"; este un promotor al dramaturgiei contemporane; îl încântă colaborarile care ar putea spori renumele teatrului în lumea culturală regională şi naţională; nu face risipă de fonduri; pune accent mare pe promovarea teatrului şi a spectacolelor acestuia; se limitează să joace câteva roluri pe stagiune şi multe altele pe care eu - de la distanţă - e posibil să le fi omis.

În orice caz, meritul principal este că a reuşit să coaguleze o TRUPĂ de actori dinamică şi solidă, într-o constelaţie teatrală în care lucrul cel mai greu este să formezi o ECHIPĂ a teatrului. Lucrul care îl cam supără este că nu poate angaja mai mulţi oameni în departamentul tehnic, unde există o nevoie clară.

Toată pledoaria mea de mai sus a izvorât din dorinţa de a vă împărtăşi o mare bucurie - o bucurie personală - însă rămâne o mare bucurie.
Acelaşi Bogdan Costea împreună cu echipa sa de PR au pus la cale un cadou pentru publicul arădean (şi nu numai) la început de an 2013. Noua campanie a Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad are nume saint-exupery-ian - LUNA PLINĂ DE TEATRU - "Spectacole într-o lună, cât într-un an! În prima lună a anului vei avea posibilitatea să vizionezi toate spectacolele teatrului nostru!" - Acesta este sloganul de la care s-a pornit. O renaştere a repertoriului teatrului - toate spectacolele curente din stagiune oferite în dar într-o singură lună şi la un preţ minim de 5 RON. O veste mai bună nici nu putea exista!!!
Îndemn arădenii să umple sălile, să dea dovadă de maxim respect pentru acest proiect cu perspective excelente, să se umple de magia şi candoarea teatrului, să uite de tot ce e negativ şi să-şi aloce o lună pentru A VISA...a visa împreună atâtea poveşti minunate.

Programul lunii Ianuarie 2013 la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad

Joi, 3 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Blessed" de Simona Vintilă, regia - Simona Vintilă, scenografia - Diana Dobra

Sâmbătă, 5 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Cerere în căsătorie" de A.P. Cehov, regia şi scenografia - Florin Covalciuc

Duminică. 6 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Amoc" după Stefan Zweig, regia - Alexander Hausvater, decorul - Onisim Colta, costumele - Florilena Popescu

Marţi, 8 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Cu sufletul nu-i de glumit", regia Cristian Nedea, decorul - Doru Păcurar, costumele - Oana Cătălina Văran

Joi, 10 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Tillsonburg" de Malachy McKenna, regia - Jimmy Fay, scenografia - Mihai Păcurar

Sâmbătă, 12 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Totul despre femei" de Miro Gavran, regia - Felix Crainicu, decorul - Doru Păcurar, costumele - Oana Cătălina Văran

Duminică, 13 ianuarie, ora 16, Sala Studio
"Al tău vechi, Caragiale!" după I.L. Caragiale, regia - Valentin Voicilă, decorul - Onisim Colta,

costumele - Oana Cătălina Văran

Duminică, 13 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Casa Bernardei Alba" de Federico Garcia Lorca, regia - Mihai Măniuţiu, scenografia - Adrian Damian, concept scenografic - Vava Ştefănescu

Marţi, 15 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Casa Bernardei Alba" de Federico Garcia Lorca, regia - Mihai Măniuţiu, scenografia - Adrian Damian, concept scenografic - Vava Ştefănescu

Joi, 17 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Opera-Galleria" de Nora Szediansky, regia, decorul şi coregrafia - Andrea Ladanyi,
costumele - Oana Cătălina Văran

Sâmbătă, 19 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Humpty Dumpty" de Eric Bogosian, regia - Bobi Pricop, decorul - Doru Păcurar,
costumele - Oana Cătălina Văran

Duminică, 20 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Tartuffe" de Moliere, regia - Dan Vasile, decorul - Laurian Popa, costumele - Luminiţa Penişoară

Marţi, 22 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Orchestra Titanic" de Hristo Boychev, regia - Alexandru Hausvater, decorul - Doru Păcurar,

costumele - Oana Cătălina Văran


Joi, 24 ianuarie, ora 19, Sala Studio
"Ursul" după A.P.Cehov, regia - Florin Covalciuc, decorul - Laurian Popa, costumele - Diana Serghiuţă

Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, regia - Dan Vasile, decorul - Onisim Colta, costumele - Indre Colta

Duminică, 27 ianuarie, ora 16, Sala Studio
"Gunoierul" de Mimi Brănescu, regia - Alex Mărgineanu, scenografia - Marian Parfeni

Duminică, 27 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Căsătoria" de N.V. Gogol, regia şi decorul - Laurian Oniga, costumele - Indre Colta

Marţi, 29 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Anonimul veneţian" de G.Berto, regia - Ion Ardeal Ieremia, scenografia - Doru Păcurar

Joi, 31 ianuarie, ora 19, Sala Mare
"Dovada" de D. Auburn, regia - Alexandru Berceanu, decorul - Doru Păcurar,
costumele - Oana Cătălina Văran





Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite